Gül Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Halk arasında gülleme olarak bilinen gül hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisine dair tüm detayları, hakkında bilinmesi gerekenleri araştırdık.
Gül Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Gül Hastalığı Nedir?

Tıp dilinde pityriasis rosea olarak adlandırılan gül hastalığı, halk arasında gülleme olarak da bilinmektedir. Gül hastalığı genellikle yüzde görülse de vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilir.

Ciltte kızarıklık ile başlayan gül hastalığı, kırmızı kabarık lekelere dönüşür. Gül hastalığı bulaşıcı hastalıklar kategorisinde yer almamakla birlikte genellikle bahar aylarında yaygın olarak görülmektedir.

Gül Hastalığı

Gül hastalığı, yüzde sıcaklık hissi, kızarıklık, damar genişlemesi ve iltihabi sivilcelerle kendini belli eden bir cilt hastalığıdır. Hastalığın ilk evrelerinde kızarıklıklar kendiliğinden kaybolabileceği gibi ilerleyen evrelerde kalıcı bir görüntüye neden olabilir.

Hastalığın başlangıcında sivilceye benzer bir doku çıkar ve sonra bu doku döküntüye dönüşür. Daha sonra ise bu döküntüler kırmızı halka halini alır. Bu döküntülerin ilk görüldüğü alanlar yanaklardır. Daha sonra vücudun çeşitli alanlarına yayılabilir.

Gül Hastalığı Nedenleri

Gül hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlere bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Hastalığa neden olabilecek bazı durumlar da vardır. Cilt akarları, mantarlar, psikolojik faktörler, cilt altındaki bağ dokusunun bozulması gül hastalığının oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir.

Gül Hastalığı

Tüm bunların dışında sıcak içecek tüketmek, baharatlı yiyecekler, aşırı alkol tüketimi, güneş ışığına fazla maruz kalmak, stres, egzersiz yapmamak, makyaj malzemeleri, maytlar, rüzgar vb. durumlar gül hastalığının tetiklenmesine neden olabilir.

Gül Hastalığı Belirtileri

Gül Hastalığı

Gül hastalığının belirtileri arasında; deride dökülme, pembe renkli büyük lekeler, kaşıntı, şiddetli ağrı, halsizlik durumu, burun akıntısı, sürekli burun tıkanması, boğazda ağrı, yutkunmada zorluk, kuru öksürük, baş ağrısı gibi etkenler yer alır.

Gül hastalığına yakalanmış kişiler direkt olarak doktora başvurmalı, cildini her zaman kuru tutmaya özen göstermelidir. Gül hastalığının geçme süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı insanlarda kısa sürede geçerken bazılarında aylar boyunca sürebilir.

Gül Hastalığının Teşhisi Nasıl Konur?

Gül Hastalığı

Gül hastalığının belirtilerinin görülmesi durumunda öncelikle dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Gül hastalığının seyri ve bulguları kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğinden tanının konması zor olabilir.

Gül hastalığında deride meydana gelen döküntülerin boyutu ve kızarıklığı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Gül hastalığı genellikle mantar enfeksiyonu ile karıştırılmaktadır. Gül hastalığı ile benzerlik gösteren rahatsızlıklardan bir diğeri ise bazı ilaçların neden olduğu alerjik reaksiyonlardır. Gül hastalığının kesin teşhisi için kan testleri ve biyopsi gibi tetkikler gerekir.

Gül Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Gül hastalığı 1 hafta içinde kendiliğinden geçebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Bazı ilerlemiş vakalarda ciltte kalıcı lekelere neden olabilir. Bu nedenle gül hastalığının belirtileriyle karşılaşmanız durumunda bir an önce dermatoloji uzmanına başvurmanızı öneririz. 

Tedaviye kaşıntıyı önleyici ilaçlarla başlanabilir. Antibiyotik içerikli bu ilaçlar ağızdan alınabileceği gibi krem formunda olup cilde de sürülebilir. Tedavi sürecinde hastanın sıcak havadan ve sudan kaçınması oldukça önemlidir.

Gül Hastalığı

Sıcak duş, sıcak hava ve sıcak içecekler hastalığı şiddetlendirebilir. İlerlemiş ve antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen vakalarda izotretinoin adı verilen A vitamini türevleri kullanılır. Hastalığın şiddeti ve hastanın isteği doğrultusunda lazer yöntemi ile tedavi uygulanabilir.

Lazer yöntemi ile esnemiş ve deride kızarıklığa neden olmuş damarlar ortadan kaldırılır. Bu yöntem bir buçuk ay arayla 2-3 kere uygulanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kızamık Belirtileri ve TedavisiEnsefalit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Su Çiçeğinin Belirtileri ve TedavisiReye Sendromu Nedir? Tedavisi
El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri ve TedavisiBebek Döneminde Yapılması Gereken Aşılar
Zona Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?Çocuklarda Yazın Görülen Hastalıklar

Gül hastalığı kimlerde görülür?

Gül hastalığı erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülse de erkeklerde daha ağır seyreder. Kadınlarda ise daha çok açık tenli kişilerde ortaya çıkar. Gül hastalığının en çok görüldüğü yaş aralığı ise 30-50 yaştır.

Ancak bu yaş aralığının dışında her yaş grubunda görülebileceğini söyleyebiliriz. Döküntüler 1-2 hafta sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Hastalığın seyri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.

Esmer kişiler gül hastalığına yakalanır mı?

Esmer kişiler de gül hastalığına yakalanabilmektedir. Bu kişilerde hastalık sonrası zaman içinde gerileyen kahve renkli lekeler kalabilir. Hastalar, vücutlarında leke istemiyorsa sıcak ortamlardan kaçınarak terlememeye özen göstermelilerdir. Ayrıca bölgeyi kuru ve temiz tutmalılardır.

Gül hastalığı ne kadar sürer?

Gül hastalığının süreci kişiden kişiye değişiklik gösterir. Hastalık, 1 hafta sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. İyileşme sürecinden sonra genellikle ciltte herhangi bir leke kalmaz. Hastalığı geçirirken ciltte yaralar ve lekeler olur.

Gül hastalığı neden olur?

Gül hastalığının nedeni henüz kesin olarak bilinmemektedir. Ancak gül hastalığının genetik yatkınlık sonucunda oluşabileceği düşünülmektedir. Gül hastalığını şiddetlendiren bazı etkenler bulunsa da, hastalığın bakteri, mantar enfeksiyonu ve alerjik reaksiyon sonucunda oluşması söz konusu değildir. 

Gül hastalığını tetikleyen şeyler nelerdir?

Gül hastalığını tetikleyen en önemli etken sıcaktır. Sıcağa maruz kalınması durumunda hastalığın şiddetlenmesi söz konusu olabilir. Ayrıca sıcak çay, kahve ve benzeri sıcak içecekler damarların genişlemesine neden olarak hastalığın şiddetlenmesine yol açabilir.

Gül hastalığı olan kişilerin doğrudan güneşe maruz kalmamaları ve sıcak içecekleri ılık tüketmeleri önerilir. Sıcağın yanı sıra acı ve baharatlı gıdaların tüketiminden de kaçınılmalıdır. 

Gül hastalığı şiddetlenir mi?

Gül hastalığını şiddetlendirdiği düşünülen etken strestir. Stres ve psikolojik sorunlar hastalığın daha uzun sürmesine neden olur. Bu nedenle gül hastalığı olan kişilerin stresten ve psikolojik sorunlarından kurtulmaları gerekir. Aksi halde hastalık daha da şiddetlenerek uzun soluklu bir hal alabilir.

Gül hastalığı nerede görülür?

Gül hastalığı genellikle yüz bölgesinde görülür. Yanaklarda, alında, çenede, burunda ve bazen de boyunda, sırtta, kollarda, göğüs bölgesinde ya da karın bölgesinde döküntülere neden olur. Gül hastalığı ciltte meydana gelen döküntülerin yanı sıra gözlerde tutulmaya neden olup, kızarıklık, akıntı ve kaşıntıya neden olabilir. 

Ayrıca kulaklarda da kızarıklık görülebilir. Gül hastalığının belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum