Güneşin İnsan Vücudunda Yarattığı 10 Eşsiz Mucize
Güneşin İnsan Sağlığına Faydaları
Havaların ısınmasıyla birlikte insanlar artık güneşten korunmak için tedbirler almaya başladı. Güneşten korunmak için kimileri; gözlük, şapka, güneş kremi gibi aksesuarlarla tam teşkilatlı olarak sokağa çıkmaya başladılar.
Bunlar korunmak için yeterli değildir. Hem güneş hem insan vücudu için büyük bir gereksinim hem de insanı tehdit eden bir savaşçıdır. Peki sadece güneşi yararımız için nasıl kullanabiliriz? Bunlardan bahsettikten sonra güneşin zararları ve yararlarını en önemlisi de güneş ışınlarının ne şekilde yararlı hale geldiğini öğrenelim.
1. Göğüs Kanseri Riskini Azaltır
Güneş öncelikle göğüs kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Öğle saatlerinde güneş altında kısa bir yürüyüş yapmakla, bu hastalığa yakalanma riskini azaltabilirsiniz. Güneşin göğüs kanserine yakalanma riskini azaltmasında D vitamini önemli rol oynuyor. Deri güneş altında kaldığı zaman D vitamini üretiyor.
2. Kemikleri Güçlendirir
Vücudun D vitamini gereksinimi büyük ölçüde güneş tarafından sağlanıyor. Kemiklerin ve özellikle dişlerin güçlenmesi için D vitamini gereklidir. Tıp uzmanları, güneş ışınlarının vücutta D vitamini üretilmesini sağladığına işaret ediyorlar. D vitamini, vücudun kendisi için gerekli olan kalsiyumu özümlemesinde çok önemli rol oynuyor.
3. Kemik Erimesine Karşı Savaşır
Kemik erimesinin güneşe çıkmayan kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirten uzmanlar güneşten yararlanmak gerektiğini belirtti. D vitamini almayan vücutta bir süre sonra kemiklerde erime görülebilir. Bunun için mutlaka güneş ışınlarından yararlanmak gerekir.
4. Karamsarlıktan Kurtarır
Moraliniz mi bozuk? Dünyaya kara gözlükler arkasından mı bakıyorsunuz? Sizin için en iyi ilaç güneş ışınları olacak. Güneş ışınları beyinde moral yükselten ve serotonin adı verilen hormonların üretimini hızlandırır. Ayrıca güneşli ve aydınlık bir günde, melatonin adı verilen hormonun üretilmesine yardımcı olur. Melatonin sizi karamsarlıktan kurtarır.
5. İştahınızı Açar
Güneş ışınları mükemmel bir diyet ilacı yerine geçebilir. Psikolojik açlığı kontrol eden güneş ışınları, sizin açlık duymanızı önler. Kış aylarında güneşsizlik yüzünden serotonin üretimi azalır ve kişiler daha fazla yemek yemeye başlarlar. Güneşsizlik, kış aylarında kilo alınmasında önemli rol oynar.
6. Akneyi Azaltır
Uzun süre güneş altında kalmak deri kanseri riskini artırıyor. Bu bir gerçek. Ama belli dozlarda güneş banyosu, derinin birçok sorununu gideriyor. Egzama, akne ve hatta kepeklenmeye karşı güneş ışınları öneriliyor. Gördüğünüz gibi güneşin yararları saymakla bitmiyor. Ama bu yararlardan faydalanmak için bu söylediklerime kulak verin.
7. Enerjik Hissetmenizi Sağlar
Güneşten kaçmak yerine onun dostluğundan belli ölçülerde yararlanmak çok daha doğru olur. Uzmanlar, güneşin faydalarını saymakla bitiremiyorlar. Dozunu kaçırmamak şartıyla günde 10-15 dakikalık kürlerle bu enerji kaynağından yararlanabilirsiniz.
8. Sivilceleri Kurutur
Bir türlü gitmek bilmeyen sivilce, akne, egzama gibi cilt hastalıklarına karşı etkili bir çözümdür. Hastalığa sebep olan organizmaları yok eder, cildin temiz ve parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar.
9. Stresi Yok Eder
Güneş ışınları kan dolaşımını hızlandırır. Bu nedenle güneşlenirken vücudumuz rahatlar. Stresli bir gün geçiriyorsanız 1 ile 2 dakika arasında güneşte durarak kendinizi rahatlatabilir, daha huzurlu bir hayat sürebilirsiniz.
10. Tansiyonu Dengeler
Güneş ışınları kan basıncını düzenleyerek oluşabilecek kalp rahatsızlıklarını engeller. Tansiyonu dengelediği de söylenmektedir. Gün ışığının felç gibi hastalıklara da iyi geldiği araştırmalar sonucunda ortaya konulmuştur.
Güneşten Yararlanma Saatleri
Güneş belli saatlerde çıkılması oldukça sakıncalıdır, bu saatler size yarardan çok zarar verir. İşte güneşi doğru kullanmakta bundan geçiyor. Hangi saatlerde güneş bize gülümser. Güneşten yararlanmak için sabah ve akşam saatlerini seçmelisiniz. Öğle güneşi altında güneş banyosu yapmak sakıncalıdır. Sabahları ve ikindi vakti, güneş ışınlarından en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
Saat 11.00’den Önce
Bu saatler arasında her zaman gölgede kalması gereken 3 yaşından küçük çocukların dışında herkes güneşten faydalanabilir. İlk günlerden sonra aşırıya kaçmamak şartıyla artan sürelerde güneşte kalabilirsiniz. Güneşteyken bol bol su içmeye özen gösterin.
Saat 11.00-16.00 Arasına Dikkat
Güneşin en etkili olduğu bu saatler arasında mutlaka gölgede kalın.
Saat 16.00-18.00 Arası
Güneşli bir gün olmasa da koruma tedbirinizi alın. Çünkü ultraviyole ışınların % 80’i bulutlardan geçer. Yukarıdaki saatlere uyarsanız, güneş ışınlarını doğru bir şekilde alıp güneşin zararlarını önlemiş olursunuz.
Güneşin cilde ve sağlığa zararları nelerdir?
Güneşin en büyük zararlarından birisi, cilt üzerinde oluşturduğu yanıklardır. Cilde işleyen ultraviyole ışınlar cilt kanseri başta olmak üzere katarakt gibi tehlikeli hastalıkları görülme riskini arttırır.
Cilt yanıkları, cilt kanserleri, katarakt, sıcak bunalımı (sıcak yorgunluğu, sıcak bitkinliği) ve sıcak çarpması güneşin ultraviyole ışınları, sıcak ve artmış nem oranı nedeniyle gelişen en önemli hastalıklardır.
Sıcaklığın ve nem oranının artmasına bağlı olarak halsizlik, çarpıntı, ciltte kızarıklık, baş dönmeleri, bitkinlik, aşırı terleme ve nadiren kusma gibi şikayetler ortaya çıkarken, solunumda artışta gözlenir.
Sıcak çarpmasının da belirtileri olan bu şikayetlerin artış göstermesi durumunda hastalar sağlık merkezlerine nakledilmelidir. Ama biz bu zararları faydaya çevirebiliriz. Yukarıda verilen bilgileri detaylı olarak okuyup ve hayatınıza geçirirseniz güneşin zararlarını en aza indirebilirsiniz.
Gözlük Camı Çeşitleri ve Özellikleri | Progresif Gözlük Nedir, Kime Uygundur? |
---|---|
Bifokal (Uzak ve Yakın) Cam Nedir? |
Güneşin olumlu etkileri nelerdir?
Vücutta kemik yapımı için gerekli olan D vitamini güneşe çıktığınızda alınabilir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, psikolojiye olumlu etkileri vardır. Cildin hızlı bir şekilde bronzlaşmasını sağlar. Kanseri de önler.
Günde kaç dakika güneşlenmek gerekir?
D vitamininin kaynağı olan güneş ışınlarına ihtiyacımız vardır. Bu nedenle güneşten bilinçli olarak faydalanılması gerekir. Güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde 15 dakika güneşlenmek size iyi gelecektir.
Güneş ne zaman faydalıdır?
En sağlıklı şekilde güneşlenme zamanı öğleden sonra 14.00 - 18.00 saatleri arasıdır. Bu saatlerde tamir edici enzimler çok güçlü olurlar. Hem cildiniz tazelenir, kan dolaşımınız hızlanır, kanser gibi hastalıklara yakalanma riskiniz düşer.
Camdan giren güneş faydalı mı?
Camlar yapısı gereği UVB ışınlarını önler. Pencereden geçen güneş ışınlarıyla birlikte vücut D vitamini üretmez. Güneşten koruyan kremler de UVB ışınlarını geçirmediği için vücudun D vitamini üretmesini engeller.
Güneş cildi yeniler mi?
Güneş vücuda D vitamini sağlar, kemik erimesinin, erken yaşlanmanın, bağışıklık sistemi hastalıklarının, kırışıklıkların, ciltteki aknelerin, sivilcelerin ve siyah noktaların, kansızlığın engellenmesine yardımcı olur. Ayrıca ciltte oluşan yaranın iyileşmesini hızlandırmaktadır.
Kış güneşinde D vitamini var mı?
Kış aylarında ortaya çıkan güneşte D vitamini vardır. Vücudumuz tarafından üretilen D vitamini güneşin olmadığı zamanlarda kullanılır. Kış aylarında güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerinde her gün 10 ile 15 dakika güneşlenmek D vitamini sentezi için yeterli bir süredir.