Halil İnalcık Aramızdan Ayrılalı Bir Yıl Oldu
Halil İnalcık Biyografisi
7 Eylül 1916 günü İstanbul’da dünyaya gelen Halil İnalcık'ın babası Kırım göçmeni Seyit Osman Nuri Bey, annesi ise Ayşe Bahriye Hanım’dır.
1935 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ne (AÜDTCF) girdi. 1940 yılında mezun olan İnalcık, Timur üzerine hazırladığı bir seminer sayesinde Fuad Köprülü’nün dikkatini çekti ve aynı yıl AÜDTCF Yeni Çağ Kürsüsü’ne ilmî yardımcı olarak atandı.
1942 yılında Türkiye’de sosyo-ekonomik tarih yazıcılığının ilk örneklerinden biri olan Tanzimat ve Bulgar Meselesi adlı tezi ile doktor unvanını aldı. Aynı yıl AÜDTCF Yeni Çağ Kürsüsü’ne asistan olarak tayin edilen İnalcık, 1943 yılında Viyana’dan ‘Büyük Ricat’e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı unvanlı teziyle doçentliğe atandı.
1945 yılında AÜDTCF Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Şevkiye Işıl ile hayatını birleştirdi. 1947 yılında Türk Tarih Kurumu (TTK) üyeliğine seçildi. AÜDTCF, İnalcık'ı bilgi, görgü ve çalışma alanındaki uzmanlığını artırması için 1949 yılında İngiltere'ye gönderdi. British Museum’da Türkçe yazmalar üzerinde çalışmalar yapan İnalcık, Calendar of State Papers serisinde Osmanlı tarihine ait kayıtları topladı.
İnalcık, 2 Haziran 1952 yılında Viyana Bozgun Yıllarında Osmanlı-Kırım Hanlığı İşbirliği tezi ile profesör oldu. 1953-1954 ders yılında Columbia Üniversitesi School of International Affairs’a ziyaretçi profesör olarak davet edilen İnalcık, Amsterdam Üniversitesi Doğu Tetkikleri Enstitüsü’nde “Turkey and Europe” isminde bir konferans verdi. Ayrıca İnalcık, Harvard Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nin (Center for Middle Eastern Studies) davetlisi olarak da iki konferans verdi. 2001 yılında Sofya Üniversitesi tarafından Prof. İnalcık’a fahri doktora unvanı verildi.
İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da hayatını kaybetti.