Hamile misiniz? Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Hamilelik Belirtileri - Hamilelik Hesaplama ve Hamilelik Testi
Adet gecikmesi yaşayan kadınlar, ilk olarak “hamile miyim?” sorusunu sorarlar. Bunu sonucunda da en yakın sağlık kuruluşundan ya da eczaneden aldığı hamilelik testi çubuğu ile hamile olup olmadığını anlarlar. Bu sürece gelmeden önce, hamilelik belirtileri gösteren bazı vücut hareketleri gelir. Bu içeriğimizde hamilelik belirtilerini ve bilinmesi gereken diğer şeyleri bir araya getirdik.
İşte hamilelik belirtileri hakkında bilinmesi gerekenler...
Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Gebelik yani hamilelik belirtisinin başlangıç durumu kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bazı kadınlar döllenme işleminin hem ardından, bazı kadınlar ise bu durumun 5-6 hafta sonrasında hamilelik belirtilerini hissedebilir.
Hamilelik Belirtileri
Hamileliğin anlaşılmasında bazı belirtiler yer almaktadır. Bu belirtiler gebeliğin en erken şekilde teşhis edilmesine olanak sağlar. Yazımızın bu kısmında hamilelik belirtilerini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
1. Adet Kanaması & Adet Gecikmesi
Adet döneminde aksaklık yani adet gecikmesi yaşamak, hamilelik belirtisi arasında ilk sırada yer almaktadır. Eğer gebelik yaşıyorsanız büyük ihtimal adet kanamasından kesileceğinizi söyleyebiliriz.
2. Baş Dönmesi, Mide Bulantısı ve Kusma
Hamilelik belirtileri arasında en yaygın olanı ise baş dönmesi ve mide bulantısı ile beraber gelen kusma işlemidir. Bu gebelik belirtisi genel olarak 2 ile 8 hafta arasında hamile olan kişilere eziyet çektirmektedir.
3. Göğüste Şişkinlik
Gebelikte görülen en etkili belirtilerden bir tanesi ise kadınların vücutlarında yaşanan değişikliklerdir. Kadın vücudunun en çok değişen bölgesi ise göğüs bölgesidir. Göğüs bölgesinde yaşanan şişkinlikler ve göğüs uçlarının uzaması bu dönemde dikkat çekmektedir. Bu bölgelerde yaşanan hassasiyet hamilelik belirtileri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
4. Genel Şişkinlik
Göğüste ve göğüs uçlarında yaşanan değişimlerle beraber vücudun belli bölgelerinde farklı şişkinliklerde yaşanmaktadır. Tıp dilinde östrojen ve progesteron diye bilinen kavramlar vücut içerisinde yer alan hormonlardır. Bu hormonların hızlı bir şekilde büyümesi hamileliğin belirtisidir ve genel anlamda şişkinliğe neden olmaktadır.
5. Akıntı ve Kanama
Hamilelik belirtileri arasında yer alan akıntı ve kanama kadında lekelenmeye neden olmaktadır Döllenmeden 2 hafta sonra ortaya çıkan bu belirti, kanın renginde değişikliğe de neden olabilmektedir.
6. Vücuda Kramp Girmesi
Hamilelik dönemine giren kadınlarda yaşanan bir diğer gebelik belirtisi ise vücudun belli bölgelerine giren kramptır. Kramp, hamileliğin genel olarak ilk haftalarında şiddetli bir biçimde ortaya çıkmaktadır ve belli bir süre devam etmektedir. Bu durumun ardından da bazı küçük kanamalar oluşabilir.
7. Aşerme – Kusma Hissi
Birçok kadın, hamilelik döneminin başlamasıyla beraber tatlı, ekşi birçok şey aşermek ister. Bir anda ortaya çıkabilen bu durum hamilelik yani gebelik oluştuğunun göstergelerinden olabilir. Bunun yanı sıra bazı yemeklerden tiksinti yani kusma hissi yaşayabilir.
8. Kabızlık
Hamilelikte oluşan bir diğer belirti ise kabızlıktır. Yüksek progesteron hormonu bağırsak geçişlerinde yavaşlamaya sebebiyet verir. Bu yavaşlama da kabızlık sorununun ortaya çıkmasına neden olur.
9. Vücut Ağrıları
Hamile kalındığında vücutta birçok değişiklik yaşanması konusuna yukarıda değinmiştik. Bu durum vücudun herhangi bir bölgesinde yaşanabilmektedir. Hamilelik belirtileri arasında en çok etkili olan vücut ağrıları, bu değişikliklerden en önemlisidir. Hamilelik sürecinde vücudunuzda küçük, büyük birçok ağrı oluşacaktır.
10. Ani Duygu Değişiklikleri
Kişide sürekli olarak duygu değişimleri yaşanıyorsa bu da hamileliğin belirtilerindendir. Ani duygu değişiklikleri ve her şeye alınma hamilelikte öne çıkan belirtiler arasındadır. Kişide yaşanan bu değişiklik gebelik sürecinde devam etmektedir.
Hamilelik (Gebelik) Hesaplama
Çoğu hamilelik ortalama olarak 40 hafta sürmektedir. Yapılan incelemeler neticesinde adet kanaması gecikmesinden 15 gün sonra hamilelik belirtileri ile karşılaşma oranınız oldukça yüksektir. Bu belirtilerle karşılaştıktan süre 38 haftaya düşmektedir.
Son doğum tarihinizi hesaplamanın en etkili yolu son adet döneminizin ilk gününden itibaren 40 hafta yani 280 gün saymaktır. Bunu yapmanın bir diğer yolu ise son adet döneminizin ilk gününden üç ay çıkarmak ve yedi gün eklemektir.
Doktorunuz da doğum tarihinizi tahmin edecektir ve bu tahmin oldukça gerçekçi olacaktır. Her ne kadar bir veya iki haftalık bir sapma payı olsa da tam günü tahmin etmek imkansızdır. En yakın tahmin doktorunuzun size vereceği tarihtir.
1 haftalık hamile olduğunu nasıl anlarsın?
Hamileliğin ilk haftasında neredeyse hiçbir belirti olmaz. Ancak bu hafta boyunca adet göreceğiniz için daha önce yaşadığınız şişkinlik veya kramp gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilere bakarak hamile olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Gebeliğin ilk belirtileri ne zaman başlar?
Hamileliğe ait ilk belirtiler en erken 4-5 hafta sonra görülmektedir. Her ne kadar bazı durumlarda daha erken ortaya çıkabilse de genel olarak bu süre sonrasında belirtiler karşımıza çıkar. Adet gecikmesi yaşadıktan sonra belirtiler ortaya çıkar. Bazen bu gecikme gebelik 6-7 haftalık olduğunda da olabilir.
7 günlük hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamileliğin ilk oluştuğu zaman olan 7 günlük hamilelikte bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler sıklıkla idrara çıkma, adet döneminde gecikme, kokulara fazla duyarlı olma ve yorgunluk halidir.
İlişkiden 2 gün sonra hamilelik belirtisi olur mı?
Yumurta henüz canlıyken yaşanan cinsel ilişki sonucunda rahme giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. Ancak ilişkiden en erken 7 gün sonra hamilelik oluştuğu için 2 gün sonra herhangi bir belirti olmaz.
Test ile hamile olduğunu nasıl anlarsın?
Yapılan idrar testinde sonuç negatif yani tek çizgi ise hamile değilsiniz demektir. Test sonucu pozitif yani çift çizgi ise hamilesinizdir. Kandaki hCG değerini ölçerek yapılan bu testlerde doğruluk payı oldukça yüksektir.
Elle hamilelik anlaşılır mı?
Elle yapılan hamilelik testlerinin güvenilir olmadığını söyleyebiliriz. Kontrolü sağlayan uzman kişinin yanılma payı oldukça yüksektir. Kesin bir sonuç vermeyen bu yöntem yerine daha kesin sonuç veren yöntemleri kullanmanızı öneririz.