Hareketli Ortodontik Tedavi Nedir, Nasıl Yapılır? Çeşitleri

Hareketli ortodontik tedavi, dört farklı gruptan oluşmaktadır. Ağız sağlığının gerekli konuma gelmesi için yardımcı olan tedavi yöntemidir.
Hareketli Ortodontik Tedavi Nedir, Nasıl Yapılır? Çeşitleri

Hareketli Ortodontik Tedavi Nedir?

Ortodonti tedavi, ağız sağlığını olması gereken konuma getiren bir tedavi yöntemidir. Ağız, dişler, çene ve yüzde bulunan bozuklukları gidermek amacıyla uygulanmaktadır. Hareketli ortodonti tedavide çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.

Hareketli Ortodontik Tedavi

Hareketli ortodonti büyüme çağındaki kişilere ve yetişkin hastalara uygulanabilir fakat genellikle yetişkin hastalarda uygulanmaktadır. Bu tedavinin amacı sağlıklı bir ağız yapısı oluşturmaktadır.

Sağlıklı bir ağız yapısı, ağız, çene, diş ve yüz bölgesinde var olan bozuklukların ortodonti tedavi sonucu giderilmesiyle oluşturulmaktadır. Bu tedavi aynı zamanda kişilere yüz estetiği sağlamaktadır.

Hareketli Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavisine karar veren hasta ilk olarak klinikte muayene edilir. Daha sonra ise gerekli röntgen filmleri çekilir. Hastanın ağız içi ölçüleri kalıplarla alınır. Bu şekilde ağız içi modeli alınarak alt çene ve üst çene ölçüleri belirlenmektedir.

Ortodontist tarafından gerekli tedavi planına karar verilir. Daha sonra ise tedavide kullanılacak aygıtların kararı verilmektedir. Genellikle karar aşaması doktor ve hasta arasında takım çalışması halinde olmalıdır.

Hareketli Ortodontik Tedavi

Hastanın tercihi önemlidir fakat doktor gerekli olan aygıtın kararını daha iyi verebileceği için seçim yine de doktora bırakılmalıdır. Hasta ile doktorun fikir ayrılığı yaşadığı durumlarda ortak karar alınır.

Hareketli ortodonti tedavi, genellikle hastaları memnun etmektedir çünkü bu tedavide kullanılan aygıtlar çıkarılıp takılabilir. Bu nedenle hastalar genellikle hareketli ortodontiyi tercih etmektedir fakat bu aygıtlar genellikle basit tip olan diş hareketlerinin gerçekleştirilmesi ve çene darlığı yaşayan hastaların çenelerinin genişletilmesi için uygulanmaktadır.

Aynı zamanda zararlı alışkanlıkların önüne geçirilmek amaçlı da kullanılmaktadır. Bazı durumlarda ise hazırlık aşaması olarak hareketli ortodonti yerine sabit ortodonti tercih edilmektedir. Daha sonra ise pekiştirme tedavisi uygulanmaktadır.

Hareketli Ortodontik Aygıtlar

Hareketli ortodontik aygıtlar, dört farklı gruptan oluşmaktadır. Bunlar şeffaf plaklar, fonksiyonel aygıtlar, genişletme aygıtları ve pekiştirme aygıtları olarak 4 farklı gruba ayrılmaktadır. Bu aygıtların kullanım alanları farklılık göstermektedir. 

1. Şeffaf Plaklar

Hareketli Ortodontik Tedavi

Şeffaf plaklar, braketsiz tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi genellikle yetişkinlerde uygulanmaktadır. Şeffaf plaklarda braket, ark teli kullanılmamaktadır. Bu tedavi yönteminde şeffaf plaklar takılıp çıkartılmaktadır.

Aynı zamanda yemek yerken kesinlikle çıkartılmalıdır. Ağız ve diş temizliği yapıldıktan sonra tekrar takılmaktadır. Bu tedavi yönteminde plak mutlaka 20 – 22 saat takılmalıdır. 

2. Fonksiyonel Aygıtlar

Hareketli Ortodontik Tedavi

Fonksiyonel aygıtlar genellikle çene yapısında var olan bozuklukları gidermek amacıyla uygulanmaktadır. Bu aygıtlar hastanın çene ve kas fonksiyonlarını kullanarak ortopedik etki ile çene konumu düzeltilmektedir. Çenede yaşanan bozukluğa neden olan durumlar ve bozukluğun şiddetine göre ağız dışı kuvvetlerle desteklenmektedir.

3. Genişletme Aygıtları

Hareketli Ortodontik Tedavi

Çene darlığı yaşayan hastalarda genişletme aygıtları kullanılmaktadır. Ortodontist tarafından hastanın alt çene ve üst çene ölçüleri alınır. Elde edilen ölçülere göre ise model üzerinden genişletme aygıtları hazırlanır.

Bu aygıtlar hem alt çenede hem de üst çenede kullanılmaktadır. Genişletme aygıtları çenenin genişlemesini sağlarken bir yandan da hafif bozukluğu olan dişlerin düzelmesinde yardımcı olur. 

4. Pekiştirme Aygıtları

Hareketli Ortodontik Tedavi

Ortodonti tedavi sonrasında pekiştirme aygıtları kullanılmaktadır. Ortodonti tedavi sonrasında kullanılan bu pekiştirme aygıtlarının amacı, kişinin elde edilen diş konumunun sabit bir şekilde kalmasını sağlamaktır. Bu aygıtlar şeffaf plaklardan oluşmaktadır. Aynı zamanda takılıp çıkarılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sabit Ortodontik Tedavi Nedir, Nasıl Yapılır?İnvisalign Tedavi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Ortodontik hareketli aparey nedir?

Hareketli ortodonti apareyleri sabit apareylerden farklıdır. İstenildiği zaman takıp, çıkartılabilen bir yapıya sahiptir. Erken dönem tedavilerde kullanılan ortodontik hareketli aparey son derece etkilidir.

Ortodontik tedavisi ne kadar?

TDB'nin belirlemiş olduğu 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre çift çene diş teli tedavileri ortalama 10000 TL aralığındadır. Tek çeneye uygulanan diş tedavisinin ortalama fiyatı ise 7500 TL'dir.

Hareketli aparey ne demek?

Ağız içi hareketli apareyler istenildiği zaman takıp çıkarılabilir. Diş ve çene gelişimini yönlendirebilen ortodontik tedavi araçlarıdır. Özellikle çocukların dişlerinin çıkmaya başladığı dönemlerde çene darlıklarını engellemek amacıyla kullanılır. Aynı zamanda dişlere de yer açar.

Ortodontik tedavide dişler nasıl hareket eder?

Ortodontik tedavide dişler uygulanan hafif basınçlar sayesinde çene kemiğinde hareket eder. Ortodontik tedaviye başladığınızda dişlerinizin yüzey kısmına braketler yapıştırılır. Bu braketlere de hareketi sağlamak için ark teli takılmaktadır.

Diş teli kaç ayda bir sıkılır?

Diş teli tedavisi çok uzun süren bir tedavidir. Diş telleri takıldıktan sonra doktor tavsiyelerine uyulması gerekir. 18 ile 24 ay arasında diş teli takma süreci oluşabilir. Genelde tedavisi 8 ile 30 ay arasındadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.