Ruhsal Sorunların Neden Olduğu 10 Hastalık

Ruhsal sorunların fiziksel hastalıkları da beraberinde getirebileceğini biliyor musunuz? İşte ruhsal sorunlar sonucu meydana gelen hastalıklar...
Ruhsal Sorunların Neden Olduğu 10 Hastalık

Bazı araştırmalar sonucu hastalıkların sadece bedensel rahatsızlık sonucu değil, duygusal ve ruhsal çatışmalar sonucunda da ortaya çıkabileceğini görülmektedir. Özellikle stres ve yoğun kaygılar fiziksel sorunları da beraberinde getirebilir.

Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar

Bazı hastalıkların organik, çevresel ve genetik bir nedeni bulunmuyorsa bu hastalık psikolojik nedenlerden ortaya çıkmış olabilir. Peki bu hastalıklar nelerdir?

İşte ruhsal sorunların neden olduğu hastalıklar ve rahatsızlıklar:

1. Baş Ağrısı

Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar

Sürekli olarak stres ve baskı altında olmak, kendini eleştirmek ya da bir korku yaşamak baş ağrısına neden olabilmektedir. Özellikle migren ataklarının nedeni psikolojik sorunlar olabilir. Ayrıca kendini değersiz hissetme duygusu da baş ağrısına neden olan zihinsel düşüncelerden olduğu söylenmektedir.

2. Alzheimer

Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar

Stres, anksiyete ve depresyon yaşamak demans ve alzheimer gibi hastalıkları tetiklemektedir. Beyinde meydana gelen hasarların nedeni psikolojik bozukluklar olabilir. Çünkü stres gibi etkenler beyindeki işlevleri bozabilir ve beynin gerek duyduğu bileşenleri üretmesini engeller. Bu durum beyin hastalıklarını da beraberinde getirir.

3. Bulimia

Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar

Bir yeme bozukluğu olan bulimia, psikolojik ve duygusal konulardaki sorunlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Hastalar aldıkları fazla kalorilerden vücuda zararlı olacak yollarla kurtulmaya çalışır. Genellikle kendinden nefret eden kişilerin bu rahatsızlığı yaşadıkları görülmektedir. Umutsuzluk, dehşet gibi duygu durumları rahatsızlığa sebep olabilmektedir.

4. Diyabet

Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar

Yapılan araştırmalar diyabetin stres ile bağlantısını göstermektedir. Derin keder ve üzüntüler sonucu kişide diyabet ortaya çıkabilmektedir. Vücudun strese karşı tepki olarak ürettiği kortizol hormonu, kan şekerini artırır. Aynı zamanda vücudun doğal uyku ve uyanıklık dengesi de bozulur. Bozulan denge, pek çok hastalık gibi diyabete de neden olabilir.

5. Kalp Krizi

Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar

Aşırı stres ve psikolojik etkenlerin kalp ve damar hastalıklarına neden olduğu bilinmektedir. Psikolojik baskılar vücuttaki adrenalin hormonunu artırır. Bu durum kalbin hızlı atmasına ve hipertansiyona sebep olur. Yorulan kalp nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabileceği gibi kalp krizi gibi ciddi durumlar da görülebilir.

6. Göz Hastalıkları

Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar

Derin düşünceler, üzüntüler, sinir ve stres durumu göz hastalıklarına da davetiye çıkarabilir. Özellikle stresli olunduğu zamanlarda göz seğirmeleri bile görülebilir. Stres nedeniyle retina da hasar da oluşabilir. Bu hasar nedeniyle retina altında sıvı birikir ve sıvı temizlenmezse görme kayıpları yaşanabilir.

7. Hamile Kalamama

 Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar

Psikolojik problemler ve stres nedeniyle kadınlar hiç bir fiziksel engel olmamasına rağmen hamile kalamayabilir. Hamile kalamama sorunu da psikolojik sorunları artırabilir. Çiftler çocukları olmadığı için fazlaca stres yaşayabilir. Bir döngüye giren bu durum yine hamileliği etkiler. Bu kişilerde adet düzensizlikleri de sık görülür.

8. Cinsel Problemler

Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar

Cinsel hayat psikolojiden kolayca etkilenebilir. Cinsel isteksizlik ve işlev bozukluklarının kaynağı psikolojik nedenlere dayanabilir. Çocukluğunda travma yaşamış kişiler yetişkin olduklarında cinsel problemlerle karşı karşıya kalabilir. Cinsel ilişki sırasında kötü bir şey olacağı düşüncesi, kendine güvensizlik gibi nedenler de cinsel isteksizliğe sebep olmaktadır.

9. Mide Sorunları

Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar

Mide sorunları stres ve üzüntünün en çok neden olduğu rahatsızlıkların arasında yer alır. Stres nedeniyle reflü, ülser ve hazımsızlık sorunları görülebilir. Psikosomatik kaynaklı bu bozukluklar ilaçlarla tedavi edilebilir ancak psikolojik nedenlerden dolayı yeniden ortaya çıkabilir. Bunun için öncelikle psikolojinin düzeltilmesi gereklidir.

10. Cilt Problemleri

Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar

Psikolojik problemler cilt üzerinde belirtiler gösterebilir. Cilt rahatsızlıkları stres gibi faktörlerden etkilenebilir. Stres ürtiker, sedef, gül, atopik dermatit, egzama, çeşitli kaşıntı ve alerjilere neden olabilir. Akne ve sivilce problemlerinin de stres kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. Bu tip durumlar stres yapan etkenler düzeldikçe iyileşme gösterebilir.

Ruh Sağlığına İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

 Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar

Ruh sağlığına iyi gelen şeyler arasında bol bol egzersiz ve meditasyon yapmak, müzik dinlemek, sağlıklı beslenmek, hobi edinmek, sevilen aktivitelerle uğraşmak, yüzmek, dinlenmek, kendine vakit ayırmak, iyi uyumak ve seyahat etmek bulunur. Bu tür aktivitelerle zihin dinlenir ve stresten uzak kalabilir.

Kişi, yukarıda saydığımız şeyleri yaptığı halde stres ve psikolojik sorunlardan uzaklaşamıyorsa bir uzmana başvurması gereklidir. Uzman psikiyatristler kişide ne tür bir ruhsal hastalık olduğunu belirler ve buna göre bir tedavi planı oluşturur. Kişi tedaviler sayesinde psikolojik problemlerinden ve bu problemlerin neden olduğu hastalıklardan kurtulabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ruh Sağlığı Nasıl Korunur?Psikosomatik Bozukluk Nedir?
Duygu Durum Bozukluğu Nedir?Hastalık Hastalığı Nedir?
Somatoform Bozukluk Nedir?Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Psikoloji insana neler yapar?

Psikoloji çok derinlikli bir konudur. Psikolojinin hem insana hem de çevreye vereceği zararlar sınırsızdır. İnsanı ölüme kadar götürebilir, birçok tehlikeli psikolojik rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra ruhsal durum, sadece psikolojik değil fiziksel rahatsızlıkların da nedeni olabilir. Birçok hastalığın nedeni psikoloji kaynaklıdır.

Aşırı streste ne olur?

Aşırı stres vücudun tüm dengesini bozabilir, damar hasarları, kalp krizi ve kısmi felçlere neden olabilir. Kan basıncında ani değişimler, baş ağrıları, doğurganlık sorunları ve mide rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Kişi stresten uzaklaşmadıkça vücudun strese karşı verdiği ve gösterdiği tepkiler giderek kötüleşir. Bu durum kalıcı hasarlara da neden olabilir.

Stres nasıl yok olur?

Stresle mücadele etmek için öncelikle kişinin kendine değer vermesi önemlidir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve spor yapmak bu konuda işe yarayabilir. Kişinin kendine iyi bakması stresle mücadelede önemli rol oynar. Stresli kişinin kendine vakit ayırması, hobiler edinmesi ve sevdiği şeyleri yapması da yarar sağlayabilir.

Stres yüzü yaşlandırır mı?

Stres vücuttaki birçok şeyi etkilediği gibi serbest radikallerin de çoğalmasına neden olur. Bu durumda cilt daha çabuk yaşlanır. Stres nedeniyle kendine iyi bakmamak, uyuyamamak ve zararlı alışkanlıklar edinmek de yaşlanmayı hızlandırır. Kendine iyi bakan, sağlıklı ve mutlu yaşayan insanların daha dinç olduğu görülmüştür.

Ruh sağlığı bozukluğu nasıl anlaşılır?

Ruh sağlığı bozukluğunu belirtileri arasında sürekli yorgun hissetmek, umutsuzluk ve üzüntülü hal, duş alma ve dışarı çıkmak gibi günlük şeylerde isteksizlik, iştah kaybı, uyku bozuklukları, yataktan kalkmak istememe, insanlarla konuşmaktan kaçınmak, sürekli hasta hissetme, olma ve ağrı duyma yer alır. Bu belirtiler kişinin psikolojik bir sorun yaşadığını gösterebilir.

Stres ve üzüntü mideye vurur mu?

Stres, üzüntü ve psikolojik sorunlar mide hastalıklarını etkilemektedir. Stres nedeniyle midedeki asit miktarı artabilir ve bu sebeple ortaya gastrit, ülser ve reflü gibi zorlayıcı mide rahatsızlıklar çıkabilir. Kusma gibi belirtiler de görülebilir. Bu rahatsızlıkların belirtilerini hafifletmek için ilaç tedavisi ve stresten uzak durmak gereklidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.