Helicobacter Pylori Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Mide yerleşerek orada çoğalan bir tür bakteri olan Helicobacter Pylorinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Helicobacter Pylori Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Helicobacter pylori, mideye yapışarak yerleşip orada çoğalan bir bakteridir. Bu enfeksiyona enfekte olan kişiler genellikle çok sık belirti vermez ve sorun yaşamaz. Bakteri sindirim sorunları, ülser ve mide kanseri gibi ciddi hastalıkların yaşanmasına neden olabilir. Bu yüzden enfeksiyonun dikkate alınması gerekmektedir. İçeriğimizde Helicobacter Pylori nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte Helicobacter Pylori hakkında bilinmesi gerekenler...

Helicobacter Pylori Nedir?

Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori, dünya nüfusunun yarısında görülen bir rahatsızlıktır. Enfeksiyon, mide ve onikiparmak bağırsağını etkilemektedir. Bu durum mide ve onikiparmak bağırsağında değişikliklere neden olmaktadır. Bakteri midedeki koruyucu dokuların enfeksiyon oluşturmasına sebep olmaktadır. Bu durum enzimlerin, toksinlerin ve bağışıklık sisteminin serbest kalmasını sağlamaktadır. Bu da mide ve onikiparmak bağırsak hücrelerine zarar verir.

Zarar gören hücreler midede gastrit ya da onikiparmak bağırsak duvarında kronik iltihaplanmaya neden olmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık olan Helicobacter Pylori, oral yollar ile geçiş yapmaktadır. Öpüşmek, tükürük, kusma ve dışkı ile kişiden kişiye geçmektedir. Bu nedenle dikkate alınmalı ve korunmaya alınmalıdır.

Helicobacter Pylori Neden Olur?

Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori hastalığının nedenleri düşük sosyoekonomik düzey, yetersiz temizlik, hijyen ve kalabalık yaşamdır. 6 yaşına kadar bulaşabilen bu enfeksiyon oral yollarla bulaşmaktadır. Öpüşme, kusma, tükürük ve dışkı en çok görülen bulaşma yollarıdır.

Helicobacter Pylori Belirtileri Nelerdir?

Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori belirtileri iki farklı şekilde görülmektedir. Bu belirtileri yaygın ve ciddi belirtiler olarak ikiye ayrılmaktadır. Yaygın belirtiler helicobacter pylori rahatsızlığını yaşayan her kişide görülmektedir. Bunlar mide ağrısı, mide yanması bulantı, kusma ve isteksiz kilo kaybı olarak yaşanır.

Ciddi belirtiler ise kişiyi daha da rahatsız etmektedir. Oluşan şikayetler kişilerin hayatını tehdit etmektedir. Farklı hastalıklara ve daha riskli durumlara neden olmaktadır. Ciddi belirtiler şiddetli ve sürekli karın ağrısı, kanlı dışkı ve koyu renkli kusma olarak görülmektedir.

Helicobacter Pylori Bulaşıcı mı?

Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık kişiden kişiye geçebilir. Mikrobun geçiş yolu tam olarak bilinmemektedir fakat genellikle oral yoldan geçmektedir. Bu durumun yanı sıra hijyen koşullarının uygun olmaması hastalığın bulaşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle hijyen koşullarına dikkat etmeli ve önlemler alarak korunabilirsiniz.

Helicobacter Pylori Teşhisi

Helicobacter Pylori

Helicbacter pylori hastalığı, çeşitli testlerle tespit edilmektedir. Hastalığın teşhisinde kan testi, gaita testi, üre - nefes testi, biyopsi ve endoskopi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu testler sonucunda helicbacter pylori hastalığın kesin tanısı yapılmaktadır. Testler doktorların tercihi ile uygulanmaktadır.

Helicobacter Pylori Tedavisi

Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori hastalığı belirtileri ve bulguları anında görülmemektedir. Bu nedenle kişi uzun bir süre sonra durumu fark eder. Yapılan bazı testler sonrasında rahatsızlık ortaya çıkmaktadır. Bu durumda doktor gereken tedaviyi uygulamaya başlar.

Helicobacter pylori hastalığı ilaç yöntemi ile tedavi edilmektedir. Tedavi süreci 7 ile 14 gün arasında değişmektedir. Bazı vakalarda bu durum değişiklik göstermektedir. İlaç tedavisinde mide asidinin üretim miktarı azaltılmaktadır. Daha sonrasında ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. İlaçlar düzenli ve önerilen dozda alınmalıdır. Bu şekilde tedavi olumlu sonuç vermektedir.


İlginizi Çekebilir
Gastrite İyi Gelen BesinlerMide Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Helikobakteri öpüşmeyle geçer mi?

Bu bakteri ağız yoluyla insandan insana bulaşabilmektedir. Bu yüzden bu enfeksiyona sahip olan kişilerden uzak durmanız gerekiyor. Öpüşme de bu enfeksiyonu bulaştırmaktadır.

Helicobacter Pylorinin neden olduğu hastalıklar?

Bu enfeksiyon insanlarda peptik ülsere, mide kanserine, gastrite ve mide lenfomasını içeren çoğu hastalığa neden olmaktadır. Çoğu insanda sadece hafif düzeyde inflamasyon oluşturan bakteri, bazı insanlarda ise saymış olduğumuz hastalıklara sebebiyet vermektedir.

Helicobacter Pylori ne öldürür?

Bu bakterinin öldürülmesi için birçok besini kullanabilirsiniz. Özellikle sarımsak bu besinler arasında en çok tüketilen ve tercih edilendir. Doğal bir anti-inflamatuar ve antibiyotik kaynağı olan sarımsağı hem çiğ hem de pişmiş halde tüketebilirsiniz. Bu sayede Helicobacter Pylori'nin öldürülmesine destek olabilirsiniz.

Helicobacter Pylori tükürükle bulaşır mı?

Helicobacter Pylori oral yollardan bulaşan bir enfeksiyondur. Dolayısıyla tükürükten de bulaşabilir. Bu yüzden bu enfeksiyona sahip olan kişilerle yakın temasa girmeyin.

Helicobacter Pylori'den nasıl kurtulabilirim?

Bu rahatsızlığın tedavi edilmesinde mutlaka ilaçların kullanılması gerekiyor. Dolayısıyla Helicobacter Pylori'den kurtulmak istiyorsanız ilk olarak uzman bir doktora görünmelisiniz. Daha sonra doktorun önerdiği tedavi yöntemlerini aksatmadan uygulamalısınız.

Helicobacter Pylori neden mideye yerleşir?

Bu bakteri açığa çıkan hidrojen gazını enerji kaynağı olarak kullanmaktadır. Midede bu gazın varlığı yoğun olduğu için bakteri, kendine yuva olarak burayı seçmektedir.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum