Hemoroitten (Basur) Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hemoroid Nedir?
Anüsün çıkışında yastıkçık görevi gören doku hemoroidal dokudur. Halk arasında basur olarak bilinen hemoroit, uzun süre oturmaktan, fazla acı yemekten, kabızlıktan, yoğun stresten oluşabilir. Gelin hemoroitte nelere dikkat edilmeli, birlikte inceleyelim.
İlginizi Çekebilir: Hemoroid Hakkında Tüm Merak Edilenler
Hemoroid (Basur) Nasıl Geçer?
Hemoroid hastalığına yakalanan birçok insanın aklındaki en önemli sorulardan bir tanesi “hemoroid nasıl geçer?”dir. Bizde, içeriğimizin bu bölümünde sizlerin oldukça sık sorduğu basurun nasıl geçirileceği hakkında bilgi vereceğiz. Bu konu, bir nevi "Hemoroide ne iyi gelir?" sorusunu da içermektedir. Burada uygulayacağınız adımlar aynı zamanda Basura ne iyi gelir sorusunun da cevabı olacaktır.
- Hemeroid (Basur) genel olarak diyet yapan insanlarda meydana gelir. Bu yüzden çok fazla protein üreten diyetlerden kaçının.
- Bol miktarda sebze ve meyve tüketin. Bol miktarda lifli yiyecek tüketin.
- Şeker miktarı yüksek yiyeceklerden kaçının.
- Kışın ve yazın ortalama 2 litre ile 3 litre su tüketin.
- Alkol ve kahve içimini kapatın.
- Düzenli olarak egzersiz gerçekleştirin.
- Sağlıklı bir kiloda olamaya dikkat edin.
- Sigara içmeyin. İçiyorsanız da en alt seviyeye indirin.
- Dar kıyafetlerden uzak durun.
- Tuvaletinizi kesinlikle tutmayın. İlk fırsattan ihtiyacınızı giderin.
Tüm bunların yanı sıra gelişen teknoloji ile beraberinde lazer tedavisi hemoroidden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Türkiye'nin önde gelen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, lazerle basur ameliyatının yalnızca 20 dakika içerisinde yapılabileceğini ve hastanın ağrısız bir şekilde günlük yaşamına kolayca devam edebileceğini hatırlatmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Lazerle Hemoroid Ameliyatı
Hemoroide İyi Gelen Besinler
Hemoroid tedavisinde önemli olan şeylerden biri de beslenmeye dikkat etmektir. Acı baharat ise mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Fazla miktarda kırmızı et, katı ve kuru yiyecekler, aşırı asitli içecekler tüketmemek gerekir.
- Hemoroide iyi gelen bitki çaylarının başında kuşburnu gelmektedir. Kuşburnu ile kök zerdeçal karışımı çay içmek ve her gün bol bol sıvı tüketmek çok faydalıdır.
- Hemoroit rahatsızlığında baharat kullanımına baktığımız zaman kara halle, yoğun burucu özelliğinden dolayı çok yararlıdır. Tüketmek için çekirdeklerini sıvıyağ ile yavaşça kavurun. Yemeklerden sonra günde 2-3 defa bir tane kavrulmuş kara halle çekirdeği çiğnerseniz hemoroide karşı tedavi uygulamış ve korunmuş olursunuz.
- Toz zerdeçal da hemoroidin oluşmasını ve ilerlemesini önler. Aynı zamanda hemoroit kanamalarını azaltır. Hemoroide olumlu etki edecek diğer baharatlar nane, safran, dereotu, biberiye, kişniş, tarçın, kakule ve gülsuyudur.
- Sulu, ılık, lifli, çeperli gıdalar tüketmek son derece faydalıdır. Ayrıca meyve kompostoları, yulaf ezmesi, sulu ayran, kuşburnu marmeladı, sebze çorbası, sebze yemekleri de çok faydalıdır.
İlginizi Çekebilir: Basuru Hafifleten Besinler
Hemoroid Tehlikesi Yüksek Olan Meslekler
Hemeroid hastalığı, toplumda oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Uzmanların özellikle uyardığı bu hastalıkla ilgili olarak bazı meslekler, bu hastalığı tetikleyebilir. Bu mesleklerin başında özellikle şoförler geliyor. Günün büyük bir kısmını direksiyon başında oturan şoförlerin hemoroit hastalığına yakalanması oldukça yüksek. Bu mesleğin yanı sıra masa başı iş yapan, sürekli ayakta duran ve ağır yük taşıyan kişilerin de hemoroit tehlikesi taşıdığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Ayrıca kötü tuvalet alışkanlığına sahip kişiler ile tuvalette uzun süre kalan kişiler de yüksek basur tehlikesi taşıyor.
İlginizi Çekebilir: Hemoroidin En Yaygın Belirtileri
Hemoroid Çeşitleri
Perianal apse, anüs çevresinde oluşan iltihap nedeniyle irin birikmesidir.
İç Hemoroid
İç hemeroit dokusunu bağırsaklara bağlayan park bağları zedelenmesi ile meydana gelen aşağıya doğru sarkma durumu zamanla ilerleyerek şişmeye de neden olur.
Belirtileri:
- Makatta Kanama (Dışkılama Esnasında) : Hemeoroid hastalığının ilk aşamasında kanama ortaya çıkmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken olay her makat kanamasının sadece basur sanılması değildir. Aynı zamanda makat ve kalın bağırsak kanseri de olabilmektedir.
- Anüs İçinde Meme Oluşumu (Toplardamar Genişlemesi): Makattan oluşan kanama ile hemoroid yakın zamanda tedavi edilmezse ileride daha büyük sıkıntılar oluşturacaktır. 1. kısımda çok fazla bir ilerleme olmazsa 2 seviyede ise anüsün iç kısmında ise şişlik meme oluşturacaktır.
- Anüs Çevresinde Şişlik: Hastalığın son seviyesi olan 4. seviyede anüs çevresinde şişlikler meydana gelir.
- Ağrı (Tromboze Basur): Hastalığın son seviyesinden sonra artık ağrılarda artmaya başlayacaktır Eğer buru durumda iseniz kesinlikle en yakın sağlık kuruluşuna muayene olmanız gerekmektedir.
- Kaşıntı: Yaşanan rahatsızlıkların ardından şişme ve ağrılar meydana gelirken kaşıntı hisside ortaya çıkacaktır. Her kaşınma sırasında anüs daha da fazla zarar görecektir.
- Islaklık: Makatta ıslaklık olup, anüs dış kısmında yer alan memeler iç çamaşırı hafif ıslak hale getirebilir.
Dış Hemoroid
Dış hemoroid, başlangıçtan itibaren kişide kanamalara ve ağırlara neden olur. Bu nedenle de tanısı çok çabuk konur.
Belirtileri
Anüs Çevresinde Şişlik: Dış hemoroid belirtileri arasında en önemli olanı kabız insanların en sık yaptığı hata ıkınma sonucu toplardamarda genişlemeye neden olmasıdır. büyüklük kişiden kişiye değişmektedir.
İlginizi Çekebilir: Makatta Kanama Neden Olur?
Hemoroit Evreleri
Hemoroidal hastalığın 4 evresi bulunur. Onlar şunlardır:
1. Evre: Hemoroidal doku büyümüştür. Sert dışkı sonrasında kanama görülür ancak sarkma yaşanmaz.
2. Evre: Büyümüş olan hemoroidal doku, tuvalet sırasında şişer ve sarkar. Tuvaletten sonra da kendiliğinden düzelir. Ayrıca kanama da yaşanır.
3. Evre: İlerlemiş olan hemoroidal hastalığın artık normale dönüşmesi için, elle itilerek müdahale edilmesi gerekir.
4. Evre: Bu son evrede hemoride müdahale yetmez, cerrahi operasyon gerekir.
İlginizi Çekebilir: Kolonoskopi Nasıl Yapılır?
Hemoroid Neden Olur?
Hemoroid hastalığının pek çok sebebi vardır. Bunları şöyle sayabiliriz;
- Tuvalet yapılırken aşırı ıkınma
- Kalıtsal yapı
- Kabızlık
- Obezite
- Beslenme düzensizliği
- Tuvalette uzun süre kalma
- Hamilelik
- Hareketsizlik
- Yaşlılık
- Aşırı alkol, sigara tüketimi
- Aşırı baharat tüketimi
- Aşırı kafein tüketimi
- Bağırsak kanseri
Yukarıdaki sebepler hemoroid hastalığına sebep verdiği gibi asıl sebeplerinden bir tanesi de genetik olmasıdır. Yakın akrabalarınızda varsa siz dikkat etmelisiniz. Birden ortaya çıkabilir, yaşlandıkça meydana çıkma ihtimali de yüksektir.
İlginizi Çekebilir: Kalın Bağırsak ve Rektum Kanseri Ameliyatı
Hemoroid (Basur) Bitkisel Tedavi Yöntemi
Uygulanabilecek tedavi yöntemleri ise, kabızlığın engellenmesi, beslenme şekillerinin düzenlenmesi, ılık oturma banyosu, rahatlatıcı kremler ve çeşitli cerrahi müdahaleler uygulanabilir. Bunların yanı sıra bitkisel tedavi yöntemleri de günümüzde yeterince gelişmiştir.
- Altın Otu
- Kefir
- Hurma
- Maydonoz
- Ahududu
- Keçiboynuzu
- Kapari
- Madımak otu
İlginizi Çekebilir: Altın Otu Çayının Faydaları
Basur Hastalığına Hangi Bölüm Bakar
Hemoroid yani basur hastalığına "genel cerrahi" bölümü bakmaktadır. Hastalığın teşhisi ve tedavisinde yetkili olan bölüm genel cerrahidir. Genel cerrahi bölümünde bakılmasının sebebi, doktorların ameliyat bilme becerisi olmasıdır.
UYARI!
Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.