Hipermetrop Nedir ve Nasıl Oluşur?
Hipermetrop Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Miyop ve astigmat gibi göz kusurlarından biri olan hipermetrop, mercekte kırılan ışınların görme merkezinin arkasına düşmesidir. Kırılan ışınlar gözün arka kısmında odaklanır ve bulanık görmeye neden olur. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan hipermetrop, aynı zamanda doğuştan da gelebilir.
Halk arasında “yakını görememe” olarak nitelendirilen hipermetrop, miyopun tam aksine gözün arka ve ön boyunun gereğinden kısa olmasıdır. Bu durumda gözün arkasına düşen görüntü algılanamayarak bulanık görmeye neden olur.
Özellikle çocuklarda görülen hipermetropta mutlaka gözlük kullanılmalıdır. Aksi halde hipermetrop çocukta içe dönük şaşılığa neden olabilir. Hipermetropun derecesine uygun olarak kullanılan camlar şaşılığı büyük oranda önler.
Hipermetrop Nedir?
Hipermetrop görme kusuru olan kişilerde mercekte kırılan ışınlar gözün arka tabakasına düşer. Ancak ışınların ağ tabakasının üzerine düşmesi için mercek eğriliğinin artması gerekmektedir. Mercek eğriliğinin bir noktadan sonra eğimini arttıramaması yakını görmede sorun meydana getirir.
Yakındaki nesneleri odaklamakta zorlanan mercek, eğriliğini arttırmaya çalışır. Ancak mercek, belli bir sınıra kadar eğriliğini arttırabilir. Bu nedenle göz kaslarının yorulmasıyla baş ve göz ağrısı gözlemlenir. Hipermetropu miyoptan ayıran faktör yakını görememenin yanı sıra uzak görüşünün de yeterli olmamasıdır.
Genç yaştaki bireyler daha iyi uyum sağlayabilmeleri ve göz kaslarının daha genç olmasından dolayı çoğu kez görme kusurunun farkında olmazlar. Ancak yaşın ilerlemesi durumunda kişi yakını görememenin yanı sıra uzağı görmede de sorunlar yaşar. Kısacası hipermetrop kişiler yakının yanı sıra uzakta da yeterli görüş kalitesini elde edemeyen kişilerdir.
Hipermetrop kişiler yakın mesafede kaliteli görüş elde edemezler. Ancak derecenin yüksek olması durumunda kişi uzağı görmekte de zorlanır. Hipermetrop sorununda kusur genellikle iki gözde meydana gelir. Ancak bazı durumlarda hipermetropun yalnızca bir gözde oluştuğu da görülebilir. Özellikle hipermetrop olan kişilerin gazeteyi uzakta tutarak okuduklarını gözlemleyebilirsiniz.
Hipermetrop Çeşitleri Nelerdir?
Hipermetropi, gözdeki bir refraksiyon hatasıdır ve uzak nesnelerin daha iyi odaklanmasını sağlarken yakın nesnelerin bulanık görülmesine neden olur. Hipermetrop, genellikle bir kişinin yakın mesafedeki nesneleri net olarak görmekte zorluk çektiği bir durumu ifade eder. Hipermetropi, göz küresinin ön-arka çapının normalden daha kısa olması veya korneanın normalden daha düz olması gibi göz yapısındaki anormalliklerden kaynaklanır.
Hipermetropi, derecesine ve hangi kısımda odaklanmanın sorunlu olduğuna bağlı olarak farklı tiplere ayrılabilir. İşte hipermetropi çeşitlerinin bazıları:
1. Fizyolojik Hipermetropi
Bu, doğal olarak göz küresinin normalden daha kısa olmasıyla ilişkili olan bir hipermetropi tipidir. Genellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülür. Göz küresinin büyümesiyle birlikte, bu hipermetropi tipi genellikle zamanla azalabilir veya düzelebilir.
2. Patolojik Hipermetropi
Göz yapısındaki anormalliklerden kaynaklanan ve doğal olmayan bir hipermetropi türüdür. Örneğin, korneanın düz olması veya göz küresinin normalden daha kısa olması gibi durumlar patolojik hipermetropiye yol açabilir. Bu durumlar genellikle kalıcıdır ve gözlük, kontakt lens veya cerrahi müdahale gerektirebilir.
3. Hipermetropik Astigmatizma
Bu durum, hem hipermetropinin hem de astigmatizmanın birleşimidir. Astigmatizma, korneanın veya gözün diğer optik yapılarının düzensiz veya asimetrik şekilde kavisli olması sonucu görülen bir refraksiyon hatasıdır. Hipermetropik astigmatizmada, hem uzak hem de yakın mesafedeki nesneler bulanık görünebilir.
Hipermetropi, her yaşta ortaya çıkabilen bir durumdur, ancak çocuklarda daha yaygın olarak görülür. Çocuklarda hipermetropi, büyüme ve göz yapısının gelişimiyle birlikte düzelebilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda hipermetropi çocukluktan yetişkinliğe kadar devam edebilir veya ilerleyebilir.
Hipermetrop Neden Olur?
Mercekte kırılan ışınların gözün arka kısmında odaklanması bulanık görüntüye neden olur. hipermetropa neden olan bir diğer faktör ise gözün ön ve arka uzunluklarının normalinden kısa olmasıdır. Bu durumda mercek görüntüyü algılamakta zorlanarak bulanık görmeye neden olur. Hipermetrop kişilerde görme kalitesi yaşla doğru orantılıdır.
Genç hipermetroplar hem uzağı hem de yakını daha iyi görebilirler. Yaşa bağlı olarak uyum sürecinin kuvvetli olması görüntü kalitesini doğrudan etkilemektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte yakında meydana gelen görme kusuru uzakta da etkisini göstermeye başlar. Zamanla yorgunluk ve ağrıya neden olan hipermetrop uygun derecelerdeki gözlük veya lens desteğine ihtiyaç duyar.
Hipermetrop herkeste doğuştan var olan bir görme kusurudur. Ancak genç yaşlarda göz kaslarının daha kuvvetli olmasıyla birlikte merceğin daha esnek olması uyum sürecini kolaylaştırarak sorunun farkına varılmasını engeller. Ancak yaşın ilerlemesi ile birlikte yakını görme kusurunu kaçınılmaz olacaktır.
Her dönem gitgide ilerleyen hipermetrop derecesi zamanla gözlük desteğine ihtiyaç duyacaktır. Ayrıca bir görme kusuru olan hipermetropinin oluşmasında genetik faktörlerde etkili bir rol oynayabilir.
Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?
Hipermetropi, gözdeki bir refraksiyon hatasıdır ve yakın mesafedeki nesnelerin bulanık görülmesine neden olur. Hipermetropi, genellikle uzak nesnelerin daha iyi odaklanmasını sağlarken yakın mesafedeki nesneleri net olarak görmekte zorluk çeken bir durumu ifade eder. Hipermetropinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir, ancak aşağıda en yaygın hipermetropi belirtilerini bulabilirsiniz:
1. Bulanık Görme
Hipermetroplar, yakın mesafede bulunan nesneleri net olarak görmekte zorlanır. Hipermetropi genellikle uzak nesnelerin odaklanmasını etkilemediği için, bulanık görme yakın mesafedeki nesnelerle uğraşırken ortaya çıkar. Örneğin, bir kitap okurken veya bilgisayar kullanırken bulanık görme şikayeti yaşanabilir.
2. Göz Yorgunluğu
Hipermetroplar, yakın mesafede çalıştıklarında gözlerinde hızlı bir yorgunluk hissi yaşayabilirler. Gözlerin sürekli olarak odaklanmaya çalışması nedeniyle yakın mesafede uzun süreli çalışmalar hipermetroplarda daha çabuk göz yorgunluğuna ve rahatsızlığa neden olabilir.
3. Baş Ağrısı
Hipermetropiye sahip olan kişiler, uzun süre yakın mesafede çalıştıklarında baş ağrısı yaşayabilirler. Hipermetropi, gözlerin odaklama sürecini zorlaştırırken, beyinde ekstra bir çaba sarf edilmesine neden olabilir. Bu durum da baş ağrısına yol açabilir.
4. Göz Yanması ve Sulanması
Hipermetroplar, yakın mesafede çalışırken gözlerinin yorulmasıyla birlikte göz yanması ve sulanma gibi belirtiler yaşayabilirler. Gözlerin sürekli olarak odaklanma çabası, gözlerin kurumasına ve rahatsızlığa neden olabilir.
5. Yakını Okuma Zorluğu
Hipermetroplar, yakın mesafede bulunan yazıları okurken zorlanabilirler. Harfler ve kelimeler bulanık veya bulanık görünebilir, bu da okuma sürecini zorlaştırır.
Hipermetrop Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle olarak mutlaka bir doktor muayenesi gerekmektedir. Kişinin hipermetrop derecesi yapılacak muayene ve testler sonucunda belirlenerek bir reçete yazılır. Hipermetrop teşhisinden sonra reçetedeki derecelere göre gözlük temin ederek daha kaliteli bir görüş elde edebilirsiniz.
Gözlüğün yanı sıra lens tedavisi de oldukça tercih edilmektedir. Ancak oldukça dikkat ve titizlik gerektiren lens kullanımı, bilgisayar başında uzun süre çalışanlar için önerilmemektedir. Uzun süre bilgisayar başında çalışanlara dikkat ederseniz göz kırpma refleksleri oldukça azalmıştır.
Normalde daha sık göz kırptıkları gözlemlenen kişilerin bilgisayar başında dikkatlerini yoğunlaştırdıktan dolayı daha az göz kırptıkları görülmüştür. Bu nedenle göz kırpma refleksinin azalması gözün nemlilik oranını azaltarak gözde batma ve yanma hissi oluşturur.
Yakın mesafede dikkat gerektiren işlerde çalışan, tozlu ve kirli hava koşullarında çalışanların lens kullanımı önerilmemektedir. Son dönemlerde görme kusurlarının tedavisinde sıkça kullanılan yöntemlerden biri de lazer tedavisidir. Lazer tedavisinde elde edilen başarının yanı sıra bir süre sonra gözlük numarasına geri dönüş söz konusu olabilmektedir.
Göz Tansiyonu Nedir? | Göz Seğirmesi Neden Olur? |
---|
Hipermetrop yakın mı uzak mı?
Miyoplar uzağı göremezsen hipermetrop hastaları aksine yakını net bir şekilde göremez. İkisi de gözdeki kırma kusurundan dolayı ortaya çıkan göz bozukluklarıdır. Hipermetroplar, yakını bulanık, uzağı ise net bir şekilde görürler.
Hipermetrop düzelir mi?
Hipermetropi hastalığının tedavisi gözlük kullanmaktır. Reçete ile verilen gözlükler gözün kırma gücünü artırır. Gözlük camları ışınların retinanın ön yüzeyinde kırılmasını sağlayarak görüş bozuklarını düzeltir.
Hipermetrop gözlük kullanmazsa ne olur?
Gözlük takmak hipermetropinin derecesini düşürmez. Gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa hipermetroplar net bir şekilde göremez. Göz ağrısı, baş ağrısı yaşayabilir. Günlük hayatında rahat edemez.
Hipermetrop ne zaman geçer?
Gözü bozuk olmayan normal insanlar 45 yaşa kadar yakın veya uzak gözlüğe ihtiyaç duymazlar. Hipermetroplar ise her yaşta yakın gözlüğüne ihtiyaç duyar. 35 ile 40 yaş civarında yakın gözlüğü takan hipermetroplar 45 yaş sonrasında çok hızlı ilerlemeye başlar.
Hipermetrop gözlük sürekli takılır mı?
Hipermetrop gözlüğünü sürekli takma ihtiyacı yoktur. Yakın mesafe çalışmalarında kullanılan hipermetrop gözlükleri daha sağlıklı olacaktır. Eğer sürekli yakın mesafe işlerle uğraşıyorsanız gözünüzden çıkarmamanızı öneriyoruz.
Hipermetrop göz numarası düşer mi?
Genellikle ergenlik döneminde hipermetroplarda azalma görülürken miyoplarda ise artma gözlemlenir. Gözlük takıp takmamak numaranın artmasını veya azalmasını etkilemez. Hipermetrop hastalığının ergen çağında düşme ihtimali vardır.
Hipermetrop sıfırlanır mı?
Bebeklerde göz kürelerinin büyüyüp gelişmesi hipermetropileri azaltmaya yardımcı olur. Sıfırlanma ihtimali dahi vardır. Bunun sonucunda miyop hastalığı ortaya çıkabilir. İlk birkaç yaşta göz bozukluğu tamamen düzelmez fakat hipermetrop düzelip yerini miyopa bırakabilir.
Hipermetrop en fazla kaç derece olur?
Hipermetropun bazı dereceleri vardır. Bu derece oranlarına göre çeşitlendirme yapılmıştır. Basit hipermetropi 2 dereceden az, orta hipermetropi 2 ile 5 derece, yüksek hipermetropi 5 dereceden yüksektir.
Hipermetrop kaç cm göremez?
Hipermetrop hastaları 40 ile 50 cm'den daha yakına gelince görmede ciddi zorluklar yaşar. Bu yüzden cisimleri gözlerinden uzaklaştırarak görmeye çalışırlar. Gözlük yardımı ile bu sorun ortadan kaldırılabilir.