Hipertansiyon Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Hipertansiyon Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Hipertansiyon hastalığına sahip olan bireylerin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Aksi taktirde hastalık tetiklenir, ciddi durumlar meydana gelebilir. Peki hipertansiyon hastaları nasıl beslenmelidir? İşte hipertansiyon hastalarının beslenmesi;
1. Meyve ve Sebze Tüketimi
Hipertansiyon hastalarının meyve ve sebze tüketmeleri oldukça önemli ve faydalıdır. Besin değeri yüksek olan ve lif bakımından zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesi tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.
Meyve ve sebzelerin genelinde bulunan lif, potasyum, magnezyumun yanı sıra diğer mineral ve vitaminler vücut direncini arttırarak olası sorunları önlemektedir. Uzmanlar sarımsak tüketiminin yüksek tansiyona karşı savaş açtığını belirtiyor.
Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi konusunda öneride bulunan uzmanlar, her gün düzenli olarak tüketilen sebzenin tansiyonu dengelediğini ve yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olduğunu belirtiyor.
Sebzeler çiğ veya haşlanmış olarak tüketilebilir. Özellikle magnezyum bakımından zengin bir içeriğe sahip olan ıspanak, börülce, barbunya ve patates gibi sebzeler kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyona karşı koruma sağlar.
Yüksek tansiyon tedavisinde önemli bir rol oynayan meyve tüketimi, içeriğindeki lif, vitamin ve mineraller sayesinde yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Şeker katılmamış taze ve doğal meyve suları da aynı işlevi görmektedir. Yüksek tansiyon tedavisinde önerilen başlıca meyveler; elma, çilek, muz, şeftali, üzüm ve hurma olarak sıralanabilir.
2. Tahıl Grubu
Lif bakımından zengin olan gıdaların tansiyon üzerinde etkileri bilinmektedir. Özellikle lif bakımından zengin olan tam tahıllı gıdalar tansiyonun dengelenmesine yardımcı olmaktadır.
Yüksek tansiyona sahipseniz yulaf, esmer pirinç, kepek ekmeği ve arpa gibi tam tahıllı gıdaları düzenli olarak tüketmeniz önerilmektedir.
Aynı zamanda aşırıya kaçmamak şartı ile bazı kuruyemiş çeşitleri gün içerisinde ve öğün aralarında tüketilebilir. Günde 1-2 adet tüketilmesi önerilen kuruyemişler; ceviz, fındık, fıstık ve badem olarak sıralanabilir.
3. Balık Tüketimi
Vitamin ve minerallerin yüksek tansiyon üzerinde oldukça etkili olduğunu belirtmiştik. Protein bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan balık, düzenli olarak tüketilmesi durumunda tansiyon üzerinde olumlu etkilere neden olur.
Uzmanlar en az haftada 2 gün balık tüketilmesi gerektiği konusunda uyarıyorlar. Tansiyon dengesinin yanı sıra vücut sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahip olan balık, içeriğindeki omega-3 yağ asitleri ile vücudun ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Protein bakımdan zengin içeriğe sahip olan ve yüksek tansiyon tedavisinde tüketilmesi önerilen balık türleri; somon, ton ve mezgit olarak sıralanabilir. Uzmanlar özelikle soğuk su balıklarının tüketiminin önemini vurguluyorlar.
4. Süt ve Süt Ürünleri
Vücudun ihtiyacı olan ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından olan kalsiyum, süt ve süt ürünlerinde bolca bulunmaktadır. Tansiyonu direk olan etkileyen kalsiyum eksikliğini süt ve süt ürünleri tüketimi ile karşılayabilirsiniz.
Minerallerin vücut sağlığı üzerinde etkileri oldukça fazladır. Bu nedenle kalsiyum bakımından zengin olan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi tansiyon dengesinin yanı sıra diğer sağlık sorunlarının da çözümüne yardımcı olmaktadır.
Her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilen besin gruplarından olan süt ve süt ürünlerinin yağ oranı da oldukça önemlidir. Evde kendi yaptığınız yoğurt ve peyniri tüketmeniz ekstra fayda görmenize yardımcı olacaktır. Ancak uzmanlar süt ve yoğurt tüketiminde yağsız veya az yağlı olanların tercih edilmesini öneriyor.
Hipertansiyon Tedavi Edilebilir mi?
Hipertansiyon hastalığının tedavisi ömür boyudur. Tedavide kullanılan ilaçlarla kan basıncı normal sınırlara düşer ancak tedavi kesilirse kan basıncı yine eski değerlerine ulaşacaktır. Bu nedenle tedaviye ara verilmemeli ve en az yılda bir kez doktor kontrolüne gidilmelidir.
Bazı özel durumlarda hipertansiyon bir böbrek hastalığına veya hormon artışına bağlı olabilir. Bu durumlarda böbrek hastalığının veya hormonal bozukluğun tedavisi ile kan basıncı düzenlenebilir veya daha az sayıda ilaçla daha rahat kontrol edilebilir hale gelir.
Hipertansiyon nasıl ortaya çıkar?
Hipertansiyon, Arteriol olarak adlandırılan küçük kan damarlarınız çeşitli nedenlerle daralması sonucu kanın damar duvarlarına daha fazla basın uygulamasıyla Hipertansiyon ortaya çıkmaktadır.
Hipertansiyon ciddi bir hastalık mıdır?
Hipertansiyon ciddiye alınmayacak bir hastalık değildir. Dikkat edilmediği zaman kalp yetmezliğine ulaşabilecek hastalıklara, damarla ilgili sorunlara hatta beyin damarlarında oluşacak hasarlara ve göz ile ilgili hasarlara da yol açar.
Hipertansiyon belirtileri nelerdir?
Hipertansiyon belirtileri genellikle baş ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, burun kanaması, sık sık idrara çıkma ve bacaklardaki şişkinliklerle kendini gösterir. Tabi bu belirtiler varsa kısa bir zaman içerisinde doktora başvurmanız gerekir.
Hipertansiyon hastası nasıl beslenmelidir?
Günde 1 çay kaşığından az tuz tüketilmelidir. Tuz tüketiminden uzak durulmalıdır. Meyve ve sebzeler ağırlıklı beslenmeli ve besin gruplarının oluşturduğu bir dengeli bir diyet uygulanmalıdır.
Diyetinizde yağsız ya da az yağlı süt ürünleri, balık, baklagiller, tavuk ve et içerebilir. Yemeklerinizde zeytinyağı tercih ediniz. Yumurta sarısı gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdalarda uzak durulmalı. Haftada en az iki porsiyon balık tüketin.
Alkol, sigara gibi sağlığa zararlı tüketimlerden uzak durun. Meşrubat, şekerleme gibi kalorisi yüksek besinlerden uzak durun. Hamur işi, pastalar ve börek gibi besinleri azaltın; hatta uzak durabiliyorsanız tüketmeyin.
Hipertansiyon hangi hastalıklara yol açar?
Kan basıncının yükselmesiyle birlikte yükselen tansiyon, birçok hastalığa davetliye çıkarmaktadır. Beyin sağlığından böbrek sağlığına kadar birçok alanda etkili rol oynayan tansiyon, ilaç kullanımının yanı sıra doğru ve sağlıklı beslenme ile yüksek tansiyonun önüne geçilebilir.
Hipertansiyon neden olur?
Stres, üzüntü ve aşırı sıcaklar nedeniyle yükselebilen hipertansiyon, birçok hastalığın meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Sodyum bakımından zengin gıdaların tüketiminden kaçınarak meyve ve sebze tüketimine ağırlık vermek yüksek tansiyona karşı alınabilecek önlemlerdendir.
Yemeklerin olmazsa olmazı olan tuz, sodyum bakımından zengin olan baharatlardandır. Bu nedenle tuz tüketimini azaltmanız ve tuz yerine az miktarda baharatlar ile yemeklerinizi tatlandırmanız önerilmektedir.