Hipertiroidi Nedir? Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi
Oldukça ciddi bir hastalık olan ve birçok yan etkiye sahip olan hipertiroidizm, belirtileri gizlice ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden bu hastalık hakkında her şeyi bilmek gerekmektedir. Bu içeriğimizde hipertiroidi nedir, neden olur, beslenme nasıl olmalı, tedavi süreci nasıl ilerler, ilaçları ve belirtileri nelerdir gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte hipertiroidizm hakkında her şey...
Hipertiroidizm Nedir?
Hipertiriodizm, tiroid bezinden aşırı tiroid hormonu salgılanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalığa aynı zamanda tirotoksikoz adı da verilmektedir. Çoğu zaman aşırı iyot alımı, toksik nodüler guatr, graves hastalığı, tiroid bezi iltihabı ve aşırı tiroid hormonu yüzünden ortaya çıkan bu hastalık şiddetli krizlere neden olabilmektedir. Bu krizlerin sonucu da ölüm olabilmektedir. Bu yüzden gerekli tedavinin süratle yapılması gerekir.
Hipertiroidi Belirtileri Nelerdir?
Hipertiroid genel olarak bazı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Bunlar kilo kaybı, kaslarda zayıflık, ellerde titreme, uyumada zorluk, çarpıntı, saçlarda incelme ve dökülme, ciltte incelme, nemlilik ve aşırı terleme, bağırsak hareketlerinde artma ve bazen ishal oluşması, sinirlilik, gözlerde ileri doğru fırlama, adetlerde bozulma, tiroid bezinde büyüme (guatr) oluşması, sıcağa tahammül edememe, erkeklerde memelerde büyüme ve kemik erimesidir.
Saymış olduğumuz belirtiler hipertiroidi hastalığının ortaya çıktığı zaman gösterdiği bulgulardır. Eğer bu bulgulardan birkaçı sizde varsa uzman bir doktora başvurabilirsiniz. Doktorunuz sizi muayene edecek ve bazı testleri yaptıracaktır. Daha sonra hastalık varsa tedavi sürecine süratle başlayacaktır.
Hipertiroidizm Nedenleri Nelerdir?
Hipertiroidi hastalığının en çok karşılaşılan nedenleri aşırı iyot alımı, tiroit ya da hipofiz bezindeki iyi huylu tümörler, alınan büyük miktarlardaki tetraiyodotironin, yumurtalıkta veya testiste tümör olması, tiroidit ya da tiroit iltihabı varlığıdır.
Hipertiroidi vakalarının büyük bir kısmı yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden ortaya çıkmıştır. Bu yüzden sizde de bu nedenlerden en az birisi varsa ve belirtileri kendinizde görüyorsanız mutlaka doktora görünmenizi öneriyoruz. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaptıktan sonra sizde bu rahatsızlığın olup olmadığına bakacaktır.
Hipertiroidizm Teşhisi Nasıl Konulur?
Hipotiriodizm genel olarak yavaş gelişen bir hastalıktır. Hastalık başladıktan sonra belirtileri yıllar sonra bile ortaya çıkabilmektedir. Belirtilerin erken fark edilmesi ile hastalığa erken müdahale edilebilir.
Hastada görülen belirtiler sonucunda gerekli kan testleri yapılmalıdır. Kan testleri ile tiroid hormonlarının değerlerine, tiroid uyarıcı hormonun miktarına ve kanda antikor düzeyine bakılmalıdır.
Kişide tiroid uyarıcı hormon yüksek çıkarsa ancak T3 ve T4 değerleri düşük ise hipotiroidi olma olasılığı oldukça yüksektir. Antikor değeri yüksek çıkarsa hipotiroidi olabilir fakat altta yatan başka bir neden (hastalık) vardır.
Hipertiroidi Tedavi Yöntemleri
Hipertiroidi tedavi edilmez ise ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Kişinin kabinde ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, iltihaplanma hatta şok ve ölüme neden olabilmektedir. Bu nedenle hipertiroid mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Genel olarak hipertiroidin üç çeşit tedavi yöntemi vardır. Sıvı şeklinde radyoaktif iyot, tablet şeklinde ilaç veya ameliyattır. Hipertiroidin en yaygın tedavi yöntemi sıvı ile radyoaktif iyot içilmesidir. Bu tedavi yöntemi ile hormon üretimini yavaşlatacaktır.
Radyoaktif iyotun dozu, doktorunuzun belirleyeceği şekilde, tiroid bezinin büyüklüğüne ve test bulgularına göre değişmektedir. Yaklaşık 2-3 ay sonra tiriodin durumu doktor tarafından tekrar değerlendirilir. Buna göre ikinci doza gerek olup olmadığı konusunda doktorunuz gerekli kararı verecektir.
Diğer tedavi şekli, tablet formunda antitiroid ilaçlar almayı içerir. Bu tedaviye ise 9-12 ay boyunca devam edilmelidir. İlaç bırakıldıktan sonraki duruma göre doktorlar değerlendirme yaparak ameliyata da karar verebilmektedir.
Tiroid Kanseri Belirtileri ve Tedavisi | Hipoparatiroidi Nedenleri ve Tedavisi |
---|
Hipertiroidi nelere sebep olur?
Hipertiroidi hastalığı, tiroit bezinizin hormon tiroksinini çok fazla üretmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu da vücudunuzun metabolizmasının hızlanmasına, istenmeyen kilo alımına, düzensiz ve hızlı kalp atışına sebebiyet verebilir.
Hipertiroidi geçer mi?
Hipertiroidi rahatsızlığı bazı durumlarda kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak bunun kimde yaşanacağını kimse bilememektedir. Dolayısıyla bu hastalığın sizde olduğundan eminseniz mutlaka tedavisini olmalısınız.
Hipertiroidi yorgunluk yapar mı?
Bu rahatsızlık bazı bulgulara sahiptir. Bunlar kilo kaybı, çarpıntı, aşırı duyarlılık, ani heyecanlanmalar, sinirlilik, kas güçsüzlüğü, ellerde titreme ve terlemedir. Bunun yanında uyku bozulmaları yüzünden yorgunluk da görülebilmektedir.
Hipertiroidi ne iyi gelmez?
Bu hastalığa sahip olan kişiler iyot ve iyotlu gıdalar, çay, kahve, asitli içecekler, soya ve gluteni mümkün olduğu kadar tüketmemelidirler. Sigaradan da uzak durmalılardır.
Hipertiroidi krizi nedir?
Hipertiroidi krizi, hormonların kontrol edilemez derecede aşırı salgılanmasına denmektedir. Kişilerde var olan hipertiroidi belirtileri çok daha şiddetli bir şekilde gerçekleşir. Bunun sonucunda da özellikle yaşlılarda ölüm riski söz konusu olur.
Hipertiroidi kansere yol açar mı?
Tiroid bezinin işlevi, salgıladığı hormon ile vücudun çalışma hızını belirlemesidir. Ürettiği hormon düşerse vücudun çalışma hızı düşer, artarsa bu hız yükselir. Tiroid nodülleri her ne kadar ilaçla kontrol altına alınabilse bile %3-5 arasında kansere dönüşme riskine sahiptir.
Hipertiroidi tedavisi ne kadar sürer?
Hipertiroidi tedavisine başlandığı zaman belirtiler birkaç hafta ile birkaç ay arasında azalma eğilimi göstermektedir. Buna göre tedavinin tamamlanma süresi ise en az 1 yıldır. Ancak çoğu zaman tedavi daha uzun sürmektedir.
Hipertiroidi ilaçları nelerdir?
Hipertiroidi hastalığı teşhisi koyulan hastalara kandaki yüksek olan tiroid hormonlarını normal düzeye getirmek için ilaç tedavisi uygulanır. İlaç olarak ise Propycil tablet ya da Thyromazol tablet ve Dideral reçete edilir.