Hipofiz Hormon Fazlalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Birçok cinsel problemin oluşmasına sebebiyet veren hipofiz hormon fazlalığı hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bir araya getirdik.
Hipofiz Hormon Fazlalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz bezinin ürettiği hormonların fazlalığı durumunu açıklayan bu hastalık, kişide cinsel problemlerin oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu sebeple bir an önce teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. Yazımızda hipofiz bezi hormonu yüksekliğinin belirtilerine, tanı kriterlerine ve tedavisine yer verdik.

İşte hipofiz hormonu yüksekliği hakkında tüm bilinenler...

Hipofiz Hormon Fazlalığı Nedir?

Hipofiz Hormon Fazlalığı

Akromegali, büyüme hormonunun aşırı salgılanmasından dolayı ortaya çıkan ancak yavaş yavaş gelişen bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığın teşhisi uzun süre sonra konulabilmektedir. Hastalık beyin tabanından bulunan hipofiz bezinin ön lobundan çok fazla miktarda büyüme hormonu salgılanması ile oluşur.

Hastalık kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda görülmektedir. Büyüme hormonu yükselmeye başladığı andan itibaren yaklaşık olarak üç yıl sonra vücutta değişiklikler başlamaktadır. Hastaların fark edebildiği ilk değişiklik yüzüklerin dar gelmesi ve ayakkabı numarasının artmasıdır.

Hipofiz Hormon Fazlalığının Belirtileri

Hipofiz Hormon Fazlalığı

Hipofiz hormonun fazla salgılanması durumunda vücutta birçok değişiklik meydan gelmektedir. Bunlar uyurken horlama ve aşırı terleme, halsizlik, saç tellerinde kalınlaşma, kafatasının arka kısmında dışa doğru genişleme, kalp ritim bozukluğu ve şeker hastalığıdır.

Saymış olduğumuz belirtiler akromegalide hiperprolaktinemi rahatsızlığında görülen bulgulardır. Bu bulguların yanı sıra artan büyüme hormonu nedeniyle çene, alın ve yüz hatlarında kabalaşma meydana gelmektedir. Ayrıca burun, dudak ve dilde de büyüme gerçekleşir.

Hipofiz Hormon Fazlalığı Tanısı Nasıl Konur?

Hipofiz Hormon Fazlalığı

Akromegalide hiperprolaktinemi teşhisinin konulması için kandaki büyüme hormonu düzeylerine bakılmaktadır. Kesin teşhis için oral glukoz tolerans testi sırasında büyüme hormonu düzeyi ölçülmektedir.

Büyüme hormonu düzeyi yaş ve cinsiyete göre de değerlendirilmektedir. Bu nedenle prelaktin hormon düzeyi de ölçülmelidir. Hipofizdeki tümörü saptayabilmek için hastanın MR veya tomografisinin çekilmesi gerekmektedir. Tüm bu testler yapıldıktan sonra hastalık teşhis edilir.

Hipofiz Hormon Fazlalığı Tedavi Yöntemleri

Hipofiz hormon fazlalığı tedavisinde amaç büyüme hormonuna bağlı olarak gelişen etkileri düzelterek, hipofiz tümör kitlesini kontrol altında tutmaktır. Tedavi için cerrahi girişim, ilaç tedavisi ve radyoterapi (ışın tedavisi) yöntemleri uygulanmaktadır.

Cerrahi Girişim (Ameliyat)

Hipofiz Hormon Fazlalığı

Hipofiz hormon fazlalığı tedavisinde yapılan ameliyatlarda burundan girilerek hipofiz tümörünün çıkarılması işlemi yapılmaktadır. Bazı durumlarda ameliyat öncesi ilaçlarla tümör küçültülüp daha sonra ameliyat da yapılabilmektedir.

Radyoterapi (Işın Tedavisi)

Hipofiz Hormon Fazlalığı

Ameliyat yapılmasına rağmen bazı durumlarda hipofizde kitle olabilmektedir. Bu durumlarda genellikle radyoterapi yöntemi uygulanır. Radyoterapi ile ilk 2 yılda büyüme hormonu azalır. Büyüme hormonu düzeyleri 5. yılın sonunda %75 oranında azalma göstermektedir.

İlaç Tedavisi

Hipofiz Hormon Fazlalığı

Özellikle 55 yaşın üzerindeki hastalara ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç olarak genellikle octreotid LAR ve lantreotid kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde tümör kitlesinde %50 azalma meydana gelir.

Hastalığın şiddetinin hafif olduğu durumlarda dopamin agonisti ilaçlar kullanılabilir. Diğer bir ilaç türü ise Pegvisomattır. Bu ilaç büyüme hormonunun etkisini önlemeye yardımcı olur. Hipofiz hormon fazlalığı olan kişiler bu tedavi yöntemleri için mutlaka doktora başvurmalıdır. Tedavi yöntemleri ve dozları doktor tarafından belirlenerek yapılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Puberte Prekoks Nedenleri ve BelirtileriPolikistik Over Sendromu Nedir?
Adrenal Yetmezliği Nedir?Cushing Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz hormon fazlalığı ne demek?

Bu durum hipofiz bezinin böbreküstü bezini uyaran hormon olan ACTH'yi fazla üretmesine denmektedir. Kişide cinsel problemler oluşturan ve adet düzensizliği, kısırlık, cinsel istekte azalmaya neden olan bu rahatsızlığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Hipofiz bezi hastalıkları semptomları nelerdir?

Hipofiz bezinde yaşanan hastalıklar birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar adet düzensizliği, kadınların göğüslerinden sıvı gelmesi, cinsel isteksizlik, şeker hastalığı, el ve ayakta büyüme, parmaklarda genişleme ve yüzde büyümedir.

Hipofiz bezi fazla salgılanırsa ne olur?

Hipofiz bezinin fazla çalışması durumunda cinsel problemler oluşmaya başlar. Erkeklerde libido kaybı ve cinsel isteksizlik görülürken, kadınlarda ise göğüslerden sıvı-süt gelmesi, kısırlık ve adet düzensizliği gibi sorunlar yaşanır.

Hipofiz bezi zarar görürse ne olur?

Hipofiz bezi zarar gördüğü takdirde hipofiz yetmezliği dediğimiz problem ortaya çıkar. Erkeklerde ve kadınlarda cinsel gelişimle ilgilenen hormonların azalması durumunda birçok cinsel problem yaşanır. Erkeklerde libido azalması ve erektil fonksiyon bozuklukları gibi şikayetler oluşurken, kadınlarda ise cinsel isteksizlik, adet görememe, kısırlık gibi problemler ortaya çıkar.

Hipofiz bezi hangi doktor bakar?

Hipofiz bezinde yaşanan problem sonucunda ortaya çıkan sorunlara endokrinoloji doktoru bakmaktadır. Dolayısıyla hipofiz bezi hormonu fazlalığına da bu bölümde bulunan doktorlar ilgilenmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.