Kansızlığa Düşman, Karaciğere Dost; Hurmanın 10 Faydası
Hurma Nedir?
Hurma palmiyegiller familyasından gelen bir ağacın verdiği meyvedir. Ana vatanı Arap Yarımadası olan hurma, birçok çeşidi olmakla birlikte dünyada oldukça sık tercih edilen besinlerin başında gelmektedir. Zengin içeriği bakımından vücut sağlığına birçok katkısı olan hurma, Müslüman ülkelerinde genellikle Ramazan ayında sıklıkla tercih edilmektedir.
Elma şeklinde olan ve yumuşak kıvamdaki hurma ise genellikle kış aylarında tüketilen hurma türlerindendir. İçeriğindeki zengin vitamin ve minerallerin yanı sıra insanlık tarihi kadar eskiye dayanan hatta Hadis-i Şeriflere konu olmuş olan hurma, “hayat ağacı” olarak nitelendirilmektedir. Ülkemizde hurmanın yetiştiği bölgeler Güney Anadolu ve Akdeniz bölgesidir.
Hurmanın cennet hurması olarak adlandırılan bir hurma çeşidi daha ülkemizde yetiştirilmektedir. Trabzon hurması da denilen bu meyvenin özelliği ise taze olarak tüketilmesidir. Trabzon hurması yalnızca kış aylarında tüketilirken diğer hurma türlerinin yıl boyunca tüketilmesi mümkündür.
Hurmanın Faydaları Nelerdir?
Özellikle Ramazan ayında oldukça fazla tüketilen hurmanın faydaları saymakla bitmemektedir. İçerisinde bulundurduğu besinler sayesinde insan vücuduna sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Beslenme ve diyet uzmanlarının da belirtikleri düşüncelere göre; Hurma tüketen insan, ortalama 15 farklı vitamini vücuduna almış olur. Bu sayede vücudun direnci artar ve daha zinde olunur.
Bunun yanı sıra hurma içerisinde yer alan şeker, vücudun tatlı ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Ramazan ayında iftarını hurma ile açanlar da ana yemek sonrası şerbetli tatlı hissiyatı en aza inmektedir. Bu sayede vücudun şeker seviyesini dengelemektedir. Sahurda da oldukça fazla tercih edilen hurma, uzun süre tok kalmaya yardımcı olur.
Peki, hurmanın insan vücudundaki faydaları nelerdir? Hangi hastalıkların ya da rahatsızlıkların geçirilmesinde hurmanın faydaları yer almaktadır.
İşte hurmanın faydaları...
1. Kanseri Önler
Zengin içeriği ile kansere karşı etkili bir koruma ve direnç sağlayan hurma, aynı zamanda oldukça iyi bir lif kaynağıdır. Yapılan araştırmalarda lif kaynağı olan besinlerin kansere yakalanma riskini en aza indirdiği belirtilmektedir. Önemli bir antioksidan kaynağı olan hurma, vücut direncini arttırarak birçok önemli rahatsızlığa karşı koruma sağlar.
Yapılan araştırmaların sonucunda Arap ülkelerinde yaşayan kişilerin kansere yakalanma olasılığının daha düşük olduğu gözlenmiştir. Uzmanlar hurma tüketiminin Ramazan ayının dışında da devam etmesi gerektiği konusunda önerilerde bulunur.
2. Kolesterole Karşı Korur
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan hurma, vücut sağlığı bakımından oldukça faydalı besinler arasında yer almaktadır. Özellikle kalp ve damar sağlığı açısından koruma ve direnç sağlayan hurma, antioksidan içeriğiyle vücuttaki zararlı bakteri ve mikropların atılmasına yardımcı olur. Damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar.
Damar tıkanıklığının neden olduğu bir diğer sorun ise kolesteroldür. Zengin içeriği ile damar tıkanıklığını ve damar sertliğini önleyen hurma, dolayısıyla kolesterol riskine karşı da koruma sağlamaktadır.
3. Kansızlığı Giderir
Yüksek oranda demir içeren hurma, kansızlık tedavisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Uzmanlar özellikle hamile kadınların hurma tüketimine özen göstermeleri konusunda önerilerde bulunur. Alyuvarların korunması ve gelişimi için oldukça faydalı olan hurmayı aynı zamanda çocuklarında tüketmeleri önerilmektedir.
İçeriğindeki yüksek oranda demir, kansızlığı önleyerek kan hücrelerindeki hemoglobin sentezini dengeler. Oksijenin hücrelere taşınmasını sağlayan alyuvarların düzenli üretimini sağlayan tüm vitamin ve mineraller hurmada bulunmaktadır. İçeriğindeki zengin potasyum ile kan basıncını dengeler ve kalp ritminin düzenli olmasını sağlar.
4. Karaciğere İyi Gelir
Düzenli hurma tüketimi karaciğer hastalıklarına karşı direnç sağlarken aynı zamanda sarılık riskini en aza indirir. Çünkü hurmada bolca B1 ve B2 vitamini bulunur. Bu vitaminler karaciğerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
5. Kemik Sağlığını Destekler
Vücut sağlığını koruyarak birçok probleme karşı direnç sağlayan hurmanın bir diğer faydası ile kemikleri koruyarak güçlenmesini sağlamaktır. İçeriğindeki yüksek kalsiyum oranı ile kemik sağlığına katkı sağlayarak çeşitli kemik hastalıklarına karşı koruma oluşturur.
6. Göz Yapısını Besler
Hurmanın en çok bilinen özelliklerinden bir diğeri ise göz sağlığına olan katkılarıdır. İçeriğindeki zengin A vitamini ile göz sağlığına katkıda bulunarak göz sinirlerini korur. A vitamini göz sağlığı için en önemli vitaminlerden biridir. Gece körlüğü ve katarakt gibi hastalık riskleri A vitamini sayesinde azalır.
7. Hafızayı Güçlendirir
Hurmanın hafızayı güçlendirdiği ve koruduğu bilinmektedir. İçeriğindeki zengin vitamin ve mineraller beyin hücrelerinin onarılmasını ve yenilenmesini sağlamaktadır. Bunu içeriğindeki A ve B vitamini ile magnezyuma borçludur. Bu sayede özellikle yaşlılıkla birlikte gelen hastalıkların engellenmesini sağlar. Hafızayı güçlendirmekte büyük bir rol oynar.
8. Cildi Güzelleştirir
Hurmanın antioksidan içeriği hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu sayede insan vücudunun dokusu yenilenir ve cilt çok daha genç bir görünüme erişir. B vitamini yönünden zengin olan hurma, ciltte oluşabilecek tahriş ve yaraların da hızla kapanmasını sağlar.
9. Zayıflamaya Yardımcı Olur
Hurma tüketilmesiyle yaşanan tokluk hissi daha az ve aralıklarla yemek yenmesine katkı sağlar. Normalden daha uzun süre tok hissetmek besin tüketimini azaltacaktır ve az yemek yenmesini sağlayacaktır. Bu sayede fazla kilo alımı engellenebilir. Özellikle diyetlerde hem tokluk hissi hem de tatlı ihtiyacının giderilebilmesi için hurma kullanılabilir.
10. Sindirim Sistemini Düzene Sokar
Hurmanın içerisinde yer alan lifler sayesinde, bağırsak sistemi düzene girer ve sindirim sistemi fonksiyonları sistemli olarak çalışmaya başlar. Bu sayede ramazan ayında yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi olan hemoroid, mide ve bağırsak hastalıkları da ortadan kalkmaktadır.
Hurma Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hurma tüketiminde dikkat edilmesi gereken önemli nokta tüketim miktarıdır. Hurma tüketiminde aşırıya kaçılması durumunda çeşitli yan etkiler söz konusu olabilir. Hurma şekerli bir meyve olduğu için diyabet hastalarının hurma tüketiminden önce doktorlarına danışmaları önerilmektedir. Kronik hastalık nedeniyle düzenli ilaç kullanan kişiler doktor onayı olmadan düzenli hurma tüketimine başlamamalıdır.
Kefirin Faydaları | Sirkenin Faydaları |
---|---|
Yoğurdun Faydaları | Bozanın Faydaları |
Günde kaç tane hurma yemek gerekir?
Mümkünse günde 2 ile 3 adet hurma yenilebilir. Bu sayede vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum miktarı büyük ölçüde karşılanabilir. B6 gibi değerli vitaminler içeren hurma birçok hastalığı önler. Her gün hurma tüketerek birçok vitamini vücudunuza almanız ve sağlığınızı korumanız mümkün.
En iyi hurma hangi hurma?
En iyi hurmanın medine hurması olduğu söylenir. İnce kabuklu olan bu meyve oldukça besleyicidir. Şekerli tadıyla kendini sevdirir. Ancak fazla tüketilmemesi gerekir. Çünkü içerisinde şeker bulunur ve fazla tüketilmesi kan şekerini etkileyebilir. Özellikle de diyabet hastaları hurma yerken dikkatli olmalıdır.
Kimler hurma yememeli?
Hurma ishal problemi olanlar, huzursuz bağırsak sendromuna sahip olanlar ve diyabet hastaları tarafından yenmemelidir. Çünkü hurmada bulunan sorbitol ve fruktoz saydığımız rahatsızlıklara sahip olan kişileri rahatsız edebilir. Tüketilecekse de az miktarda tüketilmesi, eğer rahatsızlıkları artırıyorsa bırakılması önerilir.
Aç karnına hurma yersen ne olur?
Hurma aç karna tüketildiğinde hazımsızlık sorununu giderir, bağırsaktaki zararlı parazitlerin temizlenmesini sağlar. Hamilelerde mide bulantısını kesmeye yardımcı olur. Aç karna hurma tüketmek ramazan ayında da sıklıkla yapılır. Orucun hurma ile açılma adeti kan şekerini toparlamak ve enerjiyi artırmak için uygulanır.
Hurmanın zararı var mı?
Her meyvede olduğu gibi hurma da çok fazla tüketildiğinde zararlı hale gelebilir. Eğer hurma tüketiminde çok aşırıya kaçılırsa kan şekeri yükselebilir ve diyabet sorunu ortaya çıkabilir. Çünkü hurmada yüksek oranda fruktoz yani şeker bulunur. Bu sebeple tüketiminde aşırıya kaçılmaması önemlidir.
Hurma gaz giderir mi?
Hurmanın sindirim sistemine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte gaz problemleri için de kullanılır. Hurmanın kahve ile karıştırılarak içilmesi şişkinlik ve gaz sorunlarını giderir, kişinin sindirimini hızlandırarak rahatlama sağlar. Dilerseniz sadece hurma tüketerek de sindirimi kolaylaştırabilirsiniz.