Huzursuz Bacak Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda uyuşma, yanma, karıncalanma, iğnelenme gibi belirtilerle ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Kişinin bacaklarını hareket ettirmek için durdurulamayan bir istek duyması durumuyla ortaya çıkar. Genelde dinlenirken ortaya çıkan sorun, geceleri daha çok artış gösterir. Her yaşta görülebilen hastalık, en çok ileri yaşlardaki kişileri etkiler.
Huzursuz bacak sendromu normalde toplumda çok sık görülmektedir. Ancak insanlar yıllarca bu hastalığın adını ve tedavisini bilmeden yaşamışlardır. Huzursuz bacak sendromu, kişilerde en çok istirahat döneminde ve uzun süre oturur vaziyette dururken ortaya çıkar.
Gece saatlerinde şiddetlenen rahatsızlık hissi hastada uyku bozukluklarının ortaya çıkmasına da neden olur. Hastalar rahatsızlık duydukları bölgeyi hareket ettiklerinde şikayetler geçici süreyle azalır.
Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur?
Huzursuz bacak sendromu kesin nedeni tam olarak bilinmeyen bir rahatsızlıktır ancak bazı faktörlerin buna yol açabileceği düşünülmektedir. Buna göre huzursuz bacak sendromu nedenleri arasında beynin dopamin salgılama işlevinde dengesizlik, genetik nedenler, hamilelik, anemi, serotonin üretimini etkileyen ilaç kullanımı ve aşırı alkol bulunur.
Bazı vakalarda huzursuz bacak sendromunun genetik olarak aileden geçtiği düşünülmektedir. Özellikle erken yaşlarda bu hastalığa yakalananların aileleri araştırılır, sendroma sahip aile bireyinin olup olmadığı tespit edilir.
Hamilelik gibi hormonları etkileyen bazı faktörler de huzursuz bacak sendromunu ortaya çıkarabilir. Bu durumlarda sendromda geçici bir şiddetlenme görülebilir. Doğum sonrası ya da hormonların düzene girmesinden sonra huzursuz bacak sendromu belirtileri azalır ve kaybolur.
Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu belirtileri arasında bacaklarda şiddetli hareket ettirme isteği olması, rahatsızlık şikayetlerin otururken veya yatarken artması, hareket halinde olunca şikayetlerin azalması, şikayetlerin özellikle akşam, gece ortaya çıkması ve şiddetlenmesi ve bu belirtilere bağlı olarak uyku bozuklukları bulunur.
Belirtiler her iki bacakta da görülebilir ancak bazı hastalarda rahatsızlık durumu kollarda da görülebilir. Belirtileri zaman zaman kaybolabilir ve yeniden ortaya çıkabilir. Yaşam kalitesi için kısa sürede doktora başvurmak önemlidir.
Huzursuz bacak sendromunun teşhisi için rahatsızlığın diğer hastalıklarla karışmaması adına hastalara testler uygulanmamaktadır. Bu testler arasında kan ölçümleri de bulunur. Hastada başka bir tıbbi neden yoksa ve huzursuz bacak sendromu belirtileri görülüyorsa kişiye tanı konulabilir.
Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Huzursuz bacak sendromu tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılır. Tedavi ilaçları huzursuz bacak sendromuna neden olan diğer hastalıkların giderilmesini ve vücuttaki dopamin seviyesini yükseltilmesini sağlar. Bu sayede hastalığın belirtileri azaltılabilir, nedenleri çözüldüğünde hastalık tamamen tedavi de edilebilir.
Huzursuz bacak sendromunda doğru tedavi için doğru tanı önemlidir. Öncelikle hastalığın ardında yatan sebepler araştırılır. Örneğin hastalığa neden olan şey demir eksikliği ise öncelikle hastaya demir eksikliği tedavisi uygulanır. Beyindeki dopamin üretiminde sorun varsa hastaya dopamin destekleyici ilaçlar verilir.
Huzursuz Bacak Sendromuna Ne İyi Gelir?
Hastalığa sahip birçok kişi "Huzursuz bacak sendromu için ne iyi gelir?" sorusunun cevabını merak etmektedir. Huzursuz bacak sendromuna iyi gelen şeyler arasında bacak masajı, ılık bir banyo, sıcak ya da soğuk kompres, dinlendirici ve rahatlatıcı etkinlikler, rahatlatıcı egzersizler, yürüyüş ve esneme hareketleri bulunmaktadır.
Huzursuz bacak sendromuna iyi gelen şeyler olsa da kesin ve sağlıklı çözüm doktor tedavisinden geçmektedir. Bunun için mutlaka bir doktora görünmeli, tedavi uygulamalarına uymalısınız.
Parkinson Hastalığı Nedir? | Yabancı El Sendromu Nedir? |
---|---|
Hipertimezi Nedir? | Serotonin Sendromu Nedir? |
Huntington (Kore) Hastalığı Nedir? |
Huzursuz bacak sendromu tedavi edilmezse ne olur?
Huzursuz bacak sendromu tedavi edilmezse kişinin hayatını daha çok etkileyebilir. Hasta zamanla uyu bozuklukları yaşar, rahat uyuyamaz hale gelir. Bu durum gün içinde kendini yorgun ve bitkin hissetmesine yol açar. İş ve sosyal hayat olumsuz etkilenmeye başlar. Depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.
Huzursuz bacak sendromu psikolojik bir rahatsızlık mı?
Huzursuz bacak sendromu bilinenin aksine psikolojik değil, sinir sistemi rahatsızlığıdır. Ancak huzursuz bacak sendromu yaşayan pek çok kişinin depresyona yatkın oldukları da görülmüştür. Bununla birlikte psikolojik etkiler hastalığın da bir belirtisi olarak görülebilir. Bu sebeple hastalığın tedavisi için nöroloji ve psikiyatristler birlikte çalışır.
Huzursuz bacak sendromu için hangi doktora gidilmeli?
Huzursuz bacak sendromu sinirsel bir hastalık olduğu için hastalığın tedavisinde nöroloji doktorlarından yardım almak gerekir. Bununla birlikte hastanelerin psikiyatri bölümlerine de başvuru yapılabilir. Doktorlar belirti ve hastalık nedenlerine göre hastayı bölümler arası yönlendirebilir ya da birlikte çalışarak tedavi planı oluşturabilirler.
Huzursuz bacak sendromu kaç yaşında olur?
Huzursuz bacak sendromu her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Genetik bir yatkınlık ya da bozukluk varsa belirtiler 20'li yaşlarda kendini gösterebilir. Çeşitli rahatsızlıkların sebep olduğu huzursuz bacak sendromları bir anda da ortaya çıkabilir. Ancak bu hastalık daha çok ileri yaşlarda görülür. Genelde 40 ya da 50'li yaşlardan sonra ortaya çıkabilmektedir.
Huzursuz bacak sendromuna hangi vitamin iyi gelir?
Huzursuz bacak sendromuna D vitamini ve demir iyi gelebilir. Ancak bu vitaminler vücutta eksikse ve bu sebeple huzursuz bacak sendromu yaşanıyorsa vitamin takviyesi işe yarayabilir. Bunun için öncelikle hastalığın nedeni belirlenmeli ve doktor muayenesinden geçilmesi gerekir. Doktora başvurulmadan vitamin kullanılması sakıncalıdır.
Huzursuz bacak sendromuna yürümek iyi gelir mi?
Huzursuz bacak sendromuna hareketli olmak, spor yapmak ve yürümek iyi gelebilir. Daha çok hareketsiz dururken ortaya çıkan rahatsızlığın belirtileri hareketlerle rahatlatılabilir. Bunun için her gün düzenli spor yapılması ve yürüyüşe çıkılması hastalara önerilmektedir. Çeşitli bacak egzersizleri ve masajlarının da rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir.