Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtiler ve Egzersizler

Toplumda oldukça yaygın olarak gözlenen bir sorun olan irritabl bağırsak sendromunun nedenlerini, belirtilerini ve egzersizlerini detaylıca inceledik.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtiler ve Egzersizler

Huzursuz Bağırsak Sendromu

En az 3 ay boyunca haftada 1 kez şişkinlik, ishal, kabızlık ya da karın ağrısı yaşıyorsanız şüphelenmeniz gereken irritabl bağırsak sendromu, gün geçtikçe daha fazla kişide kendini göstermektedir. İçeriğimizde huzursuz bağırsak sendromu nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte irritabl bağırsak sendromu hakkında bilinmesi gerekenler...

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir?

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Bağırsak ritmindeki belli değişiklikler nedeniyle oluşan bu hastalık, çoğunlukla abdomen bölgesinde ağrılara sebep olur. Bu rahatsızlık sırasında herhangi bir enfeksiyon veya fiziksel değişiklik görülmemektedir. Doktorların bu hastalığı teşhis edebilmesi için çeşitli testler yapmaları gerekir.

Stresten, yemeklerden bazı farmakolojik ajanlar ile şiddetlenebilen bir hastalık olan huzursuz bağırsak sendromu en çok kadınlarda görülmektedir. Karın ağrısı, karında rahatsızlık hissi, şişkinlik, gerginlik, kabızlık ve ishalle kendini gösteren bu rahatsızlığın tam adı huzursuz bağırsak sendromudur. Ancak irritabl bağırsak sendromu, spastik kolon ya da spastik kolit olarak da bilinir.

Huzursuz Bağırsak Sendromunun Nedenleri

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Nedeni hala tam olarak bilinemeyen huzursuz bağırsak sendromu genelde neredeyse her ay tekrarlayan kronik bir durumdur. Huzursuz bağırsak sendromu, sindirim sisteminde bazı sorunların oluşması ve bağırsak hareketlerinin değişmesiyle ortaya çıkar.

Uzmanlar, bağırsakların bir nevi ikinci bir beyin gibi olduğunu söylemektedir. Sinirler, bağırsak bölgesinde aslında oldukça yoğun olarak bulunur. Bu nedenle endişe ve stres gibi faktörler doğrudan bağırsaklarımızı etkiler. En ufak endişe bile sindirim sisteminde değişikliğe neden olabilir.

Huzursuz Bağırsak Sendromunun Belirtileri

Huzursuz bağırsak sendromu kendini birkaç önemli belirtiyle göstermektedir. Bu belirtiler sancılı mesntrüasyon, duygu durumu değişikliği, karın ağrısı, ishal ve kabızlıktır.

1. Sancılı Menstrüasyon

Huzursuz Bağırsak Sendromu

İstatistiklere göre, regl dönemi sancılı olan kadınların huzursuz bağırsak sendromuna maruz kalma oranı daha yüksektir. Ağrılı menstrüasyon olarak bilinen bu durum, çeşitli hormonların rahim kaslarının daha fazla kasılmasına neden olmasıyla meydana gelir. Genel olarak bu rahatsızlık anneden kıza geçmektedir.

2. Duygu Durumu

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Huzursuz bağırsak sendromu ve duygularınız birbirleri ile bağlantılıdır. Stresin veya endişelerinizin yoğun olduğu dönemlerde bağırsaklarınızın ve durumunuzun kötüleştiğini fark etmiş olabilirsiniz. Eğer huzursuz bağırsak sendromundan muzdaripseniz, belirtilerini tanımayı zaman içinde öğrenmelisiniz.

Bu durumu bir baş ağrısı gibi karşılamalısınız. Aynı baş ağrısında olduğu gibi, bu durumlar huzursuz bağırsak sendromu için de geçerlidir. Yani duygularınızı, stres ve endişelerinizi kontrol altına almayı öğrenmelisiniz.

3. Karın Ağrısı

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Karın ağrısı bu rahatsızlığın temel belirtilerinden biridir. Genelde karnın alt tarafında, tek tarafta veya iki tarafta birden görülür. Bazen bel bölgesine veya bacaklara da yayılan bu ağrı, çok yoğun bir ağrıdır. Bu ağrı, zaman zaman batma ve yanma hissiyatı ile daha da keskinleşir. Bu durum oldukça rahatsızlık verici boyutlara ulaşabilir.

4. İshal ve Kabızlık

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Bu da çok yaygın rastlanan bir durumdur. Bazen tuvalete çıkamadan günler geçer, bazen de ishal nedeniyle tuvaletten çıkamazsınız. Ayrıca bağırsak hareketleri acı vericidir. Genelde kendinizi şiş hissedersiniz ve iştahınız kapanır. Ayrıca bu duruma ek olarak rahatsız edici gaz problemi de yaşayabilirsiniz.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavisi

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Huzursuz bağırsak sendromundan şikayetçiyseniz uzmanlar birkaç öneriyi uygulamanızı tavsiye ediyor. Bu öneriler yemekleri küçük porsiyonlarla sık yemek, yiyecekleri iyice çiğnemek ve sağlığa zarar gıdalardan uzak durmaktır.

Diyetinizde lif miktarı yüksek meyve, sebze, tahıl ve kuruyemiş gibi gıdaları tüketmenizi öneren uzmanlar gluten tüketimini de azaltmanızı tavsiye ediyor. Bunun yanında kahve, kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durun, balık, kırmızı et gibi hayvansal proteinleri tüketmemeye çalışın.

Huzursuz bağırsak sendromu tedavisinde hastaların probiyotik tüketimini arttırması gerekiyor. Fermente sütler, yoğurtlar ve diğer probiyotik yiyecekler bağırsaklarınızı güçlendirecektir. Bitki çaylarından rezene tohumu, nane veya melisa çayı, bu rahatsızlık için en etkili çaylardır. Ayrıca bu hastalığı geçirmek için narenciyeler, şeftali, çilek, kivi, elma ve papaya da tüketebilirsiniz.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Egzersizleri

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Uzmanlar irritabl bağırsak sendromunu geçirmek için beslenmede yapılan değişikliklerin tek başına etki etmeyeceğini söylemektedir. Bunun yanında yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliklerin de birçok etkiye sahip olduğunu belirtmektedir.

Huzursuz bağırsak sendromuna sahip olan kişiler egzersizlerden faydalanmalıdır. Bu egzersizler eklem hareketlerini koruyarak bacakların stabil olmasını sağlamaktadır. İrritabl bağırsak sendromu egzersizleri yüzme, yürüme, koşu, bisiklet, dans ve yogadır. Bu egzersizlerden en az birini hayatınıza entegre ettiğiniz zaman kısa süre içerisinde bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bağırsak Tembelliği ve TedavisiBağırsak Kurdu ve Tedavisi
Bağırsak Tıkanıklığı ve TedavisiBağırsak Kanseri ve Tedavisi
Bağırsaklar Hakkında Bilinmesi GerekenlerBağırsak Florası ve Tedavisi
Sindirim Sistemini Hızlandıran Doğal YöntemlerBağırsak Kurdu Düşüren Yöntemler
Kabızlığa İyi Gelen YöntemlerSindirim Sistemi
Kabızlığa İyi Gelen Besinlerİshale İyi Gelen Şeyler

İrritabl bağırsak sendromu toplumumuzda görülme sıklığı ne kadardır?

Gün geçtikçe daha fazla kişide görülen huzursuz bağırsak sendromu kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha fazla görülmektedir. Dünyada erişkinlerin %15'inde görülen bu rahatsızlık 50 yaş altındaki kişilerde daha sık karşılaşılmaktadır.

Daha çok kilolu kişilerin risk altında olduğu doğru mudur?

Bazı araştırmaların sonucuna göre, çocuklarda ve kilolu kişilerde daha çok görülmektedir. Bazı incelemelere göre de, böyle bir durum olmadığı, normal kilolu kişilerde de rastlanabileceği sonucuna varılmıştır.

Huzursuz bağırsak sendromu psikolojik bir hastalık mıdır?

Tüm sebebi psikolojik dersek yanlış olur. Ancak psikolojik etkilerin de bu hastalığa yol açtığı gözlemlenmiştir. Birçok kişinin heyecanlı, stresli veya sinirli dönemlerinde bu hastalığın belirtisi olan bulantı veya ishal gelişebilir.

Huzursuz bağırsak sendromundan nasıl kurtuldum?

Bakteri dengesini sağlamak için bol miktarda probiyotik ve prebiyotik içeren gıdaları tüketerek beslenmek gerekiyor. Bu önerileri uyguladığınız takdirde irritabl bağırsak sendromundan kurtulabilirsiniz.

Huzursuz bağırsak sendromu kendiliğinden geçer mi?

Günlük hayatımızı etkileyen hastalıklardan birisi olan irritabl bağırsak sendromu, tekrar eden ataklarla kendisini göstermektedir. Ancak bu sorunlar kişide ciddi bir tehlikeye oluşturmaz ve kansere sebebiyet vermez. Ek olarak bazı kişilerde ömür boyu sürebilen bu hastalığın bazılarında ise kendiliğinden geçebileceğini söyleyelim.

Huzursuz bağırsak sendromu tedavi edilmezse nelere sebep olur?

Hassas bağırsak sendromu tedavi edilmezse birçok etkiye neden olur ancak ciddi herhangi bir hastalığa sebebiyet verdiğine dair herhangi bir kanıt yoktur. Daha çok kişinin duygu durumunda ani değişiklikler yaşamasına ve bazı mide problemlerinden muzdarip olmasına neden olur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.