İç Arpacık Nedir? İç Arpacık Belirtileri ve Tedavisi
İç Arpacık Nedir?
Arpacık birçok kişide görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık sıklıkla görülmektedir. Arpacık genellikle göz kapağında ya da göz çevresinde meydana gelmektedir fakat iç arpacık göz kapağının iç bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Arpacık mikrobik kökenli bir hastalıktır.
Genellikle kirpik kökleri ya da kirpik köklerinin arkasında bulunan yağ bezlerinde bakteri enfeksiyonu nedeniyle oluşmaktadır. Bakteri enfeksiyonunun yanı sıra dış faktörlerden dolayı da oluşabilmektedir. Arpacık göz kapağındaki bezleri etkilemektedir. Bu nedenle etkilediği bezlere göre farklı bölgelerde arpacık çıkmaktadır.
Göz kapağı içinde yer alan meibomian bezleri de yağ bezesidir. Bunların kirpiklerle bağlantısı bulunmamaktadır. Yağ bezeleri göz kapağının arkasına açılır ve oluşan tıkanıklık enfeksiyon durumunda iç arpacık meydana gelir.
İç Arpacık Belirtileri
İç arpacık belirtileri arasında batma, yanma, kaşınma, dokununca acı hissetme, göz sulanması ve ışığa karşı hassaslık yer alır. Bu belirtiler sizde var ise göz arpacığı sorunu yaşıyor olabilirsiniz. İşte iç arpacık belirtileri;
1. Kaşınma, Batma ve Yanma
Gözle görülmeyen fakat dokunulunca hissedilen iç arpacık kaşıntıyla ve batma hissiyle kendini belli eder. Gözünüzü kırparken yanma hissi mevcutsa bu iç arpacık çıkacağına işarettir. Enfeksiyona sebep olan iç arpacık sürekli olarak batma hissiyle kendini açığa çıkarır.
2. Dokununca Hissedilen Kitle
İç arpacık dış arpacığa gibi gözle görülebilen bir rahatsızlık değildir. İç arpacığı ancak kaşıntı ve batma hissiyle anlayabilirsiniz. Arpacık çıktıktan sonra gözlerinizi açıp kapatırken ya da dokununca hissedebileceğiniz bir kitle oluşur. Bu da batma hissine yol açar.
3. Işığa Karşı Hassasiyet
İç arpacığın yol açtığı yanma hissi zamanla ışığa karşı bir hassasiyet oluşturur. Bu da arpacığın en kötü yanlarından birisidir. Çünkü gündelik hayatınızı zorlaştıracak bir engel haline gelebilir.
4. Göz Sulanması
Gözün içerisinde oluşan iç arpacık sıkça gözün sulanmasına sebep olur. Kaşındıkça gözünüzü kaşımanız sürekli gözün sulanmasını sağlar. İç arpacık belirtileri, dış arpacık belirtileri ile aynıdır fakat iç arpacık rahatsızlığında bu durum daha şiddetli görülmektedir. İç arpacık göz kapağı ya da göz çevresinin iç bölgesinde olduğu için daha sıkıntılı bir duruma neden olmaktadır. Bu da belirti ve şikayetlerin daha da yüksek oranda olmasına sebebiyet vermektedir. Göz kapağında ağrı meydana gelmektedir. Bu ağrı aralıklı şekilde şiddetlenmektedir. Göz kapağında batma hissi oluşur. Gözlerde sulanma durumu görülür. Işığa karşı aşırı hassasiyet hissedilir. Sürekli burun çekme durumu sıklıkla görülen belirti ve şikayetler arasındadır.
İç Arpacık Neden Çıkar?
Arpacık genel olarak kuru ciltlerde görülen bir rahatsızlıktır. Hatta egzamaya yatkın kişilerde daha sık görülmektedir. Genel olarak vücudun direncinin düşmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Mikrobik bir hastalıktır. Bakteriler ve dış faktörler nedeniyle meydana gelmektedir. Bakteri ya da dış etkenler sebebiyle oluşan enfeksiyon arpacığa neden olmaktadır. Bu durum her kişide farklı sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. Genel sebebi bakteridir fakat bazı kişilerde farklı hastalıklar neden olabilir. Stres, ergenlik dönemi, kullanılan bazı ilaçlar iç arpacığa neden olan etkenler arasındadır. Kişide görülen genetik yatkınlık da iç arpacığa neden olan bir durumdur. Kadınlarda genellikle makyaj malzemelerinin kullanılması ve temizlenmemesi en büyük sebepler arasındadır.
- Vücut direnci düşmesi
- Bakteriler
- Stres
- Ergenlik dönemi
- Bazı hastalıklar
- Kullanılan bazı ilaçlar
- Makyaj malzemeleri
- Makyajın temizlenmemesi
İç Arpacık Tedavisi
Arpacık hastalığı dikkate alınması gerekmektedir. Özellikle iç arpacık daha da dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Kişilerde bulunan şikayetler arpacık bulguları ise hemen doktora başvurmalıdır. Erken teşhis önem taşımaktadır. İç arpacık eğer erken teşhis edilmişse ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde krem, damla ve bazı hap ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak bu durum yeterli olmuyor ve antibiyotik gerekli tedaviyi sağlamıyorsa iltihabın uzman kişi tarafından boşaltılması gerekmektedir. İltihap uzman kişi tarafından gereken uygulama şekli ile boşaltılmalıdır fakat bazı vakalarda ise durum değişmektedir. Bu nedenle daha ağır vakalarda cerrahi müdahale yapılmaktadır. Cerrahi müdahale genellikle lokal anestezi uygulanarak 5 - 10 dakikalık işlemle sonuçlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Arpacığa İyi Gelen Besinler | Göz Sağlığına Zarar Veren Şeyler |