İmpetigo Nedir, Belirtisi ve Tedavisi Nelerdir?

Bulaşıcı bir cilt enfeksiyonu olan impetigonun nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkındaki tüm detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.
İmpetigo Nedir, Belirtisi ve Tedavisi Nelerdir?

İmpetigo Nedir?

impetigo.webp

İmpetigo hastalığı, bakteri kaynaklı meydana gelen ve deride kabuklu yaralar oluşturan, kaşıntı ve ağrıya sebebiyet verebilen cilt enfeksiyonudur. Streptokok ve staphlococcus bakterilerinin neden olduğu bu bulaşıcı enfeksiyon daha çok el ve yüzde ortaya çıkar. Hastalık çocuklarda daha sık görülmektedir.

İmpetigo, halk arasında okul yarası olarak da bilinmektedir. Bunun nedeni ise genellikle okul çağındaki çocuklarda görülmesidir. Hijyene dikkat etmek ve ortak kullanım eşyalarından kaçınmak hastalığın bulaşmasını önleyecektir.

İmpetigo Neden Olur?

İmpetigo

Bakteri kaynaklı impetigo nedenleri arasında ortak kullanım eşyaları, enfekte kişi ile temas, kirli su kaynaklarından beslenme, fazla nem, sağlıksız hijyen koşulları bulunmaktadır. Tüm bu nedenler bakteri oluşumunu çoğaltır ve bakterinin daha hızlı yayılmasını sağlar. Genelde sıcak ve tropikal iklimlerde hastalık daha çok görülmektedir.

Genellikle yaz aylarında görülen impetigonun bulaşma oranı çok yüksektir. Hastalık kişiden kişiye kolayca bulaşabileceği gibi kişinin böcek ısırığı veya döküntüyü kaşıması ile birlikte vücudun diğer bölümlerine yayılması da söz konusudur.

İmpetigo Çeşitleri Nelerdir?

İmpetigo iki farklı tür olarak değerlendirilmektedir. Bu türler belirti ve hastalığa neden olan bakteri çeşidine göre birbirlerinden ayrılırlar. İmpertigo türleri basit yüzeysel ve büllöz impetigodur.

Basit Yüzeysel İmpetigo

İmpetigo

Hastalığın en çok rastlanan türü olan basit yüzeysel impetigo streptokok bakterisinin neden olduğu, deride içi su dolu kabarcıklar yaratan hastalıktır. Yaralar zamanla rengini değiştirir ve kabuklaşmaya başlar. Genelde okul çağındaki çocuklarda görülen hastalıkta deri kaşıntısı da sıklıkla görülür.

Büllöz İmpetigo

İmpetigo

Büllöz impetigo daha çok bebeklerde görülmektedir. Deride kızarıklıkla birlikte içi su dolu sarı kabarcıklar oluşur ve bu kabarcıklar irinleşir. Daha sonra kahverengi bir kan pıhtılaşması ile iyileşmeye başlar. Stafilakok bakterininin neden olduğu bu hastalık vücuda yayılabilir ancak genelde deride kabuklaşma yaşanmaz.

İmpetigo Belirtileri Nelerdir?

İmpetigo Nedir?

İmpetigo belirtileri arasında deride kızarıklık ve ardından kabarma, içi su dolu şeffaf, bal rengi ya da kahverengi kabarcıklar, iltihapların patlaması ve yara bölgesinin kabuklanması bulunur. Genelde belirtiler birbirini takip ederek gelişir. Kızarıklıkla başlayan yara bölgesi kabuklaşmaya kadar ilerler. Çok bulaşıcı olduğu için vücutta da yayılma gösterebilir.

İmpetigo genelde yüz, kol, el ve bacaklarda görülür. Yaraları kaşımak hastalığı daha da alevlendirebilir ve yaraların büyümesine neden olabilir.

Hastalığın vücut sistemini bozduğu durumlar da yaşanabilir. Yüksek ateş ve nefes darlığı gibi ciddi sorunlar görülebilir. Bu belirtiler baş gösterdiğinde bir an önce hastaneye başvurmak gerekmektedir.

İmpetigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmpetigo Nedir?

İmpetigo tedavisinde antibiyotik ilaç ve kremler kullanılır. Eğer yaralar çok büyümemiş ve hastalık ilerlememişse sadece kremler yeterli olabilir. Ancak hastalığın ilerlediği ve hastada ateş gibi diğer belirtilerin görüldüğü durumlarda antibiyotik tedavisine başvurulur. Eğer yara çok kaşınılırsa tedavi sonrası deride iz kalabilir.

İmpetigonun ilk belirtileri görüldüğü an doktora başvurulması önemlidir. Erken müdahalede hastalık daha kolay iyileştirilebilmektedir. Aksi halde hastalık böbrek hasarı gibi ciddi sorunlara da neden olabilmektedir.

Hastalık tedavi edilirken cildin temiz tutulması, yaranan kaşınmaması ve temizliğin ihmal edilmemesi önemlidir. Bu hem hastalığın bulaşmasını hem de daha uzun sürmesini önler.

İmpetigo Nasıl Önlenir?

İmpetigo Nedir?

İmpetigo bulaşıcı bir hastalık olduğundan önlemek için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gereklidir. Ortak eşyaların kullanılmaması, ellerin sık sık yıkanması, açık yaraların gazlı besle sterilize edilmesi, enfekte olmuş bir kişi varsa kişinin izolasyonun sağlanması, hastanın eşyalarını temizlerken dikkat edilmesi hastalığın bulaşma riskini azaltır.

İmpetigo daha çok çocuklarda görüldüğü için bir salgın varsa çocuğun okula gönderilmemesi, hasta çocukların izole edilmesi önemldir. İmpetigo salgın halini alırsa yetişkinlerde de görülebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Cüzzam (Lepra) Hastalığı Nedir?Behçet Hastalığı Nedir?

İmpetigo bulaşıcı mıdır?

İmpetigo bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır. İmpetigo hastalığına neden olan bakteriler çevreye ve insanlara kolayca bulaşabilir. Hastalığı yaşayan kişilere temas edilmemesi, ortak eşyaların kullanılmaması, ellerin temiz tutulması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi hastalığı önlemek için önemlidir.

Yetişkinlerde impetigo neden olur?

İmpetigo daha çok çocuklarda görülür ancak yaygın bir salgın halini alırsa yetişkinler de görülebilmektedir. Nedeni enfekte olan bir kişiye temas, kirli su kaynakları ve hijyen ortamının sağlanamaması olabilir. Aynı zamanda tropikal iklim gibi nemli bölgelerde hastalık daha çok görülür ve daha hızlı yayılabilir.

İmpetigo kaç günde iyileşir?

İmpetigo tedaviye başlangıç aşamasına göre 2 ile 4 hasta arasında iyileşebilir. Eğer yaralar büyüdükten sonra müdahale edildiyse tedavi süresi uzayabilir. Aynı zamanda yaranan elle kaşınılması ve tahriş edilmesi de iyileşme süresini uzatabilir ve iyileşme sonrası yara bölgesinde iz kalmasına neden olabilir.

İmpetigo hangi bakteriden olur?

İmpetigoye neden olan bakteriler streptokok ve stafilakok'tur. Bu iki bakteri basit yüzeysel impertigo ve büllöz impetigo hastalıklarına neden olabilmektedir. Çok bulaşıcı olan bu bakteriler kirli su kaynaklarında, hijyenik olmayan ortamlarda ve ortak kullanılan eşyalarda yaşayabilmektedir.

İmpetigo kendiliğinden geçer mi?

İmpetigo hastalığına müdahale edilmezse tedavi süresi uzayabilir. Kendiliğinden geçse bile bazı durumlarda yüksek ateş ve böbrek tahribatı gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bunun için risk alınmaması ve impetigo belirtileri görüldüğü ilk anlarda doktora başvurulması önemlidir.

İmpetigo nasıl başlar?

İmpetigonun başlangıç belirtisi ciltte meydana gelen kızarıklık ve küçük kabarcıklardır. Bu aşamanın ardından kızarık olan bölgede için su dolu kabarcıklar büyümeye başlar. Ardından büyüyen kabarcıklar patlar ve içinden sıvı dökülür. Patlama sonrası bölge kabuk bağlar ve iyileşme sürecine girer. Ancak bu evrede yara büyüyerek yayıla da bilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.