İstanbul'da En Çok Deprem Riski Taşıyan Bölgeler

İstanbul'da en çok deprem riski olan ilçeleri ve bölgeleri sizler için derledik. Son yıllarda artan göç, depremi daha da korkutucu hale getirmektedir.
İstanbul'da En Çok Deprem Riski Taşıyan Bölgeler

İstanbul’un en felaket olaylarındanteki şüphesiz 17 Ağustos 1999’da yaşanan depremdir. O zamana kadar kimsenin tam olarak bilmediği deprem, çok acı bir şekilde kendi yüzünü göstermişti. Gölcük ve İzmit’te merkezli bu deprem İstanbul’u birkaç dakika içinde yerle bir etmeyi başarmıştı. Yerel saatle 03.02’de başlayan 7.5 şiddetindeki bu deprem, 17 bin 480 kişinin de ölümüyle sonuçlanmıştı. 23 bin 731 kişinin de yaralı olarak kurtarıldığı bu depremde 133 bin 683 bina yerle bir olmuştu. Yaklaşık 600 bin kişiyi evsiz bırakan 17 Ağustos depreminden sonra İstanbul’un yapılarındaki sorunlar gün yüzüne çıktı. Depremden sonra yapı firmalarına 2 bini aşkın dava açıldı.

2018 türkiye deprem haritası

İstanbul deprem riski taşıyan bölgeler

TÜRKİYE 2018 DEPREM HARİTASI E-DEVLET SİTESİNDE

En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye’nin deprem tehlike haritası güncellenerek önceki gün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. AFAD’ın koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Riski belirtmek için kullanılan 1., 2. derece şeklindeki sistem kalktı, yerini Avrupa ve Amerika’da yıllardır uygulanan “ivme” yöntemi aldı.

deprem-004.jpg

Anadolu Avrupa’ya Göre Daha Güvenli

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul genelinde ise 1106,25 hektarlık alanı "Riskli Alanı" ilan etti. Ancak bu alanlar arasında en az risk taşıyan yer Anadolu Yakası. Bilinçlenmenin büyük etkisi ile yapılarda usulüne uygun kaliteli malzemelerin kullanılması ve doğal afetlere karşı büyük tedbirlerin alınması ile her zaman depreme hazır bir durumda. Ancak diğer yandan ise Avrupa Yakası ise İstanbul’un deprem konusunda en sıkıntılı olduğu bölgedir. Zamanında yapılan çarpık kentleşmenin en çok yaşandığı Avrupa Yakası, şimdilerde yaşanacak olası bir depremin bilançosu çok ağır.

semt.jpg

İstanbul’u Bekleyen Ağır Bilanço

Yıllardır İstanbul'da beklenen deprem konusunda uzmanlar sürekli bir araştırma içerisinde. Yapılan testler ve araştırmalar sonucunda Avrupa Yakası ile ilgili ağır bilançolar hazırlanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan deprem profesörü Ahmet Ercan’ın tespitleri doğrultusunda “Cankurtaran’dan başlayıp Ayasofya’ya, oradan Süleymaniye’ye, oradan Fatih’e, Edirnekapı’ya, oradan Küçükçekmece ve Büyükçekmece göllerinin kuzey kıyısına bir çizgi çekin ve bu çizginin güneyindeki yerler depremde en çok hasar ve en çok yıkım görecek yerlerdir” açıklamasını yaptı. Ayrıca Ercan, İstanbul’da deprem riski taşıyan bölgeleri küçük deprem riski, orta deprem riski ve yüksek deprem riski olmak üzere üç aşamada ele alıyor. İşte İstanbul semtlerinin bulunduğu bu aşamalar;

Küçük Deprem Riski Taşıyan Semtler

Darıca, Dolayoba, Pendik, Kartal, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Çengelköy, Polonezköy, Şile, Haydarpaşa, Altıyol, Bahariye, Kızıltoprak, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Kozyatağı, Altunizade, İçerenköy, Bağdat Caddesi, Fenerbahçe, Söğütlüçeşme (Kurbağalıdere dışında kalan kısımları), Moda (denize bakmayan kısımları), Acıbadem, Koşuyolu, Adalar, Eminönü, Rumelihisarı, Arnavutköy, Etiler, Beşiktaş, Maçka, Nişantaşı, Şişli, Taksim, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Levent, Maslak, İstinye, Tarabya, Sarıyer, Karaköy (rıhtım dışında kalan kısım), Gültepe, Emirgan, Bağcılar, Haraççı ve Taşocağı.

Orta Deprem Riski Taşıyan Semtler

Beşiktaş, Ortaköy Dereboyu, İstinye çukuru, Tarabya çukuru, Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Tophane, Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kasımpaşa ve Güngören'in sahil kesimi, Kadıköy (Kurbağalıdere), Moda (denize bakan kısmı), Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü), Tuzla (dere kısmı), Dilovası, Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı'nın güneyinde kalan kısım), Topkapı, Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Şirinevler (bir kısmı), Halkalı, Nakkaşdere, Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak'ın güney kısmı), Selimpaşa, Silivri, Çanta, Gümüşyaka, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt, Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Ataköy ve Zeytinburnu.

Yüksek Deprem Riski Taşıyan Semtler

Zeytinburnu Ayamama Deresi, Ataköy'ün bulunduğu kesimler, Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları, Küçükçekmece Gölü'nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları, Azaplı yöresi (Altınşehir'in alçak kesimleri), Ispartakule (Alibey Yarımadası'nın batı kısımları), Kanarya (Firuzköy kıyıları), Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne bakan kıyıları), Ambarlı ve Haramidere...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Depreme Karşı ÖnlemlerDünyanın En Büyük Depremleri
Türkiye'nin En Büyük DepremleriSismik İzolatör Nedir?
Deprem Çantası ÖnerisiDeprem Anında Yapılacaklar

YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum