Kabızlıktan Kurtulmanızı Sağlayacak 10 Pratik Tavsiye
Kabızlıktan Kurtulmanın Yolları
Her yaş grubundan insanın karşılaştığı bir sorundur kabızlık fakat özellikle kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla rastlanmaktadır. Kabızlık için öncelikle ilaçlara başvurmaktansa, yaşam biçiminizi ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmeniz tavsiye edilmektedir. Bu değişiklikleri yaptığınız zaman kabızlık riski azalmaktadır.
Egzersiz yapmak, çok sıvı tüketmek, yüksek lifli gıdalarla beslenmek, tuvalete çıkmayı kolaylaştıran ilaçları tercih etmek, hazır yiyecekler tercih etmemek kabızlığın önüne geçmenizi sağlayacaktır.
1. Sabah Ilık Su İçin
Sabahları aç karnına ılık su için. Ilık su, bağırsak peristaltizmini uyardığı için kabızlığa karşı bu yol faydalı olacaktır. Su bağırsaklar için her zaman faydalıdır. Günlük olarak 2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Bu sayede bağırsaklarınız daha iyi çalışacak kabızlık, ishal gibi sorunlar ortadan kalkacaktır.
2. Kuru Meyve Tüketin
Sabah kahvaltısından önce kuru meyveler bağırsakların çalışmasını sağladığı için, her sabah kuru meyve tüketimini ihmal etmeyin. Kuru meyveleri kahvaltıda, öğle arasında, akşam yemeklerinde tüketerek bağırsakların muazzam bir şekilde çalışmasına katkıda bulunabilirsiniz.
3. Tuvaletinizi Ertelemeyin
Dışkılama ihtiyacınızı uzun süre boyunca ertelemeyin. Gün içerisindeki tuvalet ihtiyacınızı ertelemeniz kabızlığa neden olmaktadır. Bu yüzden her gün aynı saatlerde tuvalete gitmeye ve yeterli zaman geçirmeye özen göstermelisiniz.
4. Kepekli Ekmek Tüketin
Ekmeğinizin tam tahıllı, kepekli ya da çavdar ekmeği olmasına dikkat edin. Ayrıca tüketeceğiniz makarna, pilav gibi besinlerin de kepekli olanlarını tercih etmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir.
5. Meyve Tüketin
Günlük meyve tüketiminizi ihmal etmeyin. Her gün 3-5 porsiyon arası meyve tüketmeye özen gösterin. Kabuklu tüketilebilen sebze ve meyveleri soymadan yemeğe çalışın. Vitamini kabuğunda dedikleri tabir gerçekten de öyledir. Günlük olarak 1 ile 2 adet meyve tüketin.
6. Posa Tüketmeye Dikkat Edin
Her öğününüzde posa içeren besinler tüketmeye dikkat edin. Posa içeren ürünler kabızlığa karşı birebirdir. Özellikle üzüm, kuru üzüm, havuç gibi besinlerin posasını sık sık tüketmeye özen gösterin.
7. Günlük Su İhtiyacınızı Karşılayın
Yeterince su ve sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin. Günlük olarak en az 8 su bardağı su tüketmeniz gerekmektedir. Bir bireyin günlük olarak tüketmesi gereken su miktarı ortalama 2 litredir. 2 litrenin altında su içmemeye özen gösterin.
8. Sebzelere ve Meyvelere Yönelin
Çiğ ve pişmiş sebzelerden, meyvelerden her öğün yararlanmaya çalışın. Elma, armut, kivi, incir, brokoli, enginar, fasulye, mercimek, kefir, ıspanak, şeftali, böğürtlen gibi besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin.
9. Düzenli Egzersiz Yapın
Düzenli egzersiz yapmanız, bağırsakların çalışmasına yardımcı olduğu için fiziksel aktivitelerinizi ihmal etmeyin. Koşma, yüzme, diz kucaklama, yürüme, dans etme gibi hareketler kabızlığa iyi gelmektedir.
10. Hareketsiz Kalmayın
Hareketsiz kalmak zorunda olduğunuzda özellikle karın kaslarını çalıştıran hareketler yapmayı ihmal etmeyin. Gün içerisinde çok fazla hareketsiz kalıyorsanız. 10 dakikanızı ayırıp diz kucaklama, vücut bükme, yoga gibi egzersizleri yapmayı deneyin. Kısa süre içerisinde bağırsaklarınızın daha iyi çalıştığını hissedeceksiniz.
Kabız olan bir kişi ne yapmalı?
Kabız olan bir kişi elma, üzüm, avokado, lahana, ıspanak, pancar, pırasa, beyaz et, balık, zeytinyağı, erik, incir, kayısı, kereviz gibi besinleri bol bol tüketmelidir. Bunlar kabızlığa iyi gelen besinlerin başında gelmektedir.
Uzun süreli kabızlık neyin belirtisi?
Kronik hale gelen kabızlık ciddi bir sağlık sorunudur. Direkt olarak doktora başvurulması gerekir. Eğer kabızlığınız 1 aydan fazla süredir devam ediyorsa, sadece ara ara tuvalete çıkabiliyorsanız mutlaka aile hekiminize başvurun.
Dışkıyı çıkarmak için ne yapmalı?
Kabızlığı ortadan kaldırmak için kahve, keten tohumu, kuru erik, lifli gıdalar, bol su, probiyotik içeren gıdalar tüketilebilir. Bunun yanı sıra bağırsaklarınızı çalıştıracak egzersizler ve hareketler yapılmalıdır.
Kabızlık en çabuk ne geçirir?
Kabızlığı en çabuk geçiren yöntem kabızlığa iyi gelen besinleri tüketmektir. Bu besinler zeytinyağı, incir, lahana, rezene çayı, yulaf, erik, kayısı, su, kahve olarak bilinmektedir. Kabızlığa anında çözüm olmaktadır.
Hangi besinler kabızlık yapar?
Alkol, kırmızı et, süt ürünleri, kek, çikolata, fast foodlar, kızarmış yiyecekler, muzlar, kafein içerikli gıdalar kabızlığa neden olmaktadır. Eğer kabızlık hastalığından şikayetçiyseniz bu besinleri tüketmemeye özen gösterin.
Kabızlık bağırsaklara zarar verir mi?
Uzun süre bağırsakta kalan dışkının çapı genişlemektedir. Makat çevresindeki kasların sürekli olarak kasılmasına neden olur. Dışkının dışarıya atılmaya çalışması sırasında makat çevresinde çatlaklar meydana gelebilir. Olabildiğince dışkıyı yumuşatacak yöntemlere başvurmak gerekmektedir.
Kabızlık için ne zaman doktora gidilmelidir?
Her ne kadar durum can sıkıcı olsa da genellikle ciddi bir sorun teşkil etmemektedir. Kabızlık çeken insanların büyük çoğunluğu doktora gitmeye gerek duymadan iyileşmektedirler. Fakat kronik kabızlık gibi durumlarda sorunlar yaşanabilir veya bunun altında ciddi bir hastalık yatabilmektedir.
Eğer bağırsak hareketlerinizde beklenmedik bir değişim varsa, ya da semptomlarınız şiddetli ve 3 haftadan uzun süredir mevcutsa ya da aşağıdaki semptomlardan birini yaşıyorsanız, durumunuz sandığınızdan başka olabilir. Mutlaka doktora görünün.