Kaçış Sendromu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Kaçış Sendromu Nedir?
Kaçış sendromu, damarlarda bulunan mineral, protein ve suyun damar dışına yani organ ve dokulara sızmasına neden olan bir hastalıktır. Ataklarla ortaya çıkan bu hastalıkta kişi aralıklarla bu sorunu yaşayabilir. Kimi zaman her ay, kimi zaman yılda bir kez hastalık atağı görülebilir. Atak sırasında hasta şoka girebilir ve bu durum ölümcül olabilir.
Calipto sendromu da denilen bu kaçış sendromu hastalığı ani şekilde başlangıç gösterebilir. Tansiyon ani şekilde düşer ve vücutta şişlikler ve ödem oluşabilir. Damar dışına sızan sudan dolayı organların çevresinde sıvı birikebilir. Bu tür durumlar ölüme sebebiyet verebilir. Kaçış sendromu belirtileri görüldüğü an kısa sürede hastaneye başvurmak önemlidir. Tanı konulduktan sonra ise tedavi kısa süre içinde başlamalıdır.
Hastalığın erken tanı konularak tedavi edilmesi gerekmektedir. Erken tanı konulmaması tedaviyi geciktirebilir ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Hastalığın ilerlemesi, tüm organların zarar görmesiyle birlikte farklı sorunlara da sebebiyet verebilir.
Kaçış Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Kaçış sendromu nedeni henüz tam olarak bilinmeyen ve üzerinde birçok araştırma yapılan bir hastalıktır. Normalde damarlar içinden kanla birlikte geçen protein, mineral ve sıvıları dışarı sızdırmaz. Ancak bu hastalıkta damarlar anormal şekilde geçirgen hale gelir ve kanın içindeki mineral ve sıvılar dışarı sızar. Bu durum vücuda kontrolsüz şekilde sıvı yayılmasına ve organlarda sıvı birikmesine neden olur.
Kaçış sendromunun nedeni bilinmese hastalık hakkında bazı tahmin ve düşünceler bulunur. Bazı ilaçların kaçış sendromuna zemin hazırladığı düşünülmektedir. Enfeksiyon, sepsis, zehirlenme ve hemofagositik sendrom gibi hastalıkların da kaçış sendromuna neden olabileceği düşünülmektedir.
Kaçış Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Kaçış sendromu belirtileri ataklar sırasında ortaya çıkar. Belirtiler arasında tansiyonun aniden düşmesi, vücutta şişlikler ve ödemler oluşması, kan koyulaşması, yorgunluk, halsizlik, ateş, baş ağrısı ve dönmesi, bulantı ve kusma bulunur. Ataklar sırasında oluşan bu belirtiler giderek şiddetlenir ve hasta şoka girebilir.
Kaçış sendorumu ataklarının ne zaman ortaya çıkacağı belli olmaz. Ataklar arasındaki süre aylar ve yılları bulabilir. Aniden gelişen atakların habercisi gribal enfeksiyon belirtileridir. Ateş yükselir, yorgunlukla birlikte kas ağrıları ortaya çıkabilir. Bu belirtiler atağın başlayacağını gösterebilir ve hastaneye başvurmak gerekir.
Bu hastalık psikolojik durumda da kişiyi bunalıma hatta depresyona sokabilir. Septik şok reaksiyonun, ne zaman yaşanacağı belli değildir.
Kaçış Sendromu Tanısı Nasıl Konur?
Kaçış sendromu tanısı için belirli bir test ya da tahlil bulunmaz. Testler diğer sendromu diğer hastalıklarla karıştırmamak adına yapılır. Hastanın belirtileri ve öyküsü dinlenir. Tansiyon düşmesi, kandaki albüminin azalması, vücuttaki ödem ve şişlikler genelde hastalığa işaret eder ve sebep başka bir hastalık değilse kaçış sendromu tanısı konulabilir.
Hastalığın teşhisinde en belirleyici durum tansiyondur. Ataklar sırasında tansiyonun aniden ciddi düşüş göstermesi bu hastalığın karakteristik bir belirtisidir.
Kaçış Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kaçış sendromu hastalığının tedavisi bulunmamaktadır. Bu hastalıkta tedavi olarak yaşanan krizlerin daha az riskle atlatılması sağlanmaktadır. Aynı zamanda krizlerin daha az tekrarlanmasını sağlamak tedavinin bir diğer amacıdır. Hastalarda görülen grip belirtileri hastalığın habercisidir. Bu belirtiler görüldüğünde kısa sürede hastaneye başvurmak gerekir.
Tedavi sürecinde genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi olarak üst solunum yolu hastalıkları için kullanılan ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç tedavisi doktorun önerdiği ve gerektiği şekilde düzenli olarak kullanılmalıdır. Düzenli olarak kullanılan ilaçlar, hastalıkta yaşanan krizlerin riskini düşürmektedir. Aynı zamanda bu krizlerin sayısını da azaltmaktadır.
Stres, kaza, yaralanma ve alerji gibi durumlar hastalığı tetikleyebilir. Mümkün olduğunda bu gibi durumlardan kaçınılması atak sayısını azaltabilir. Alerji testleriyle hastanın hassasiyeti bulunan maddeler de belirlenebilir. Alerji olmamaya dikkat edilebilir.
Periferik Damar Hastalıkları Nedir? | Serebral Damar Hastalıkları Nedir? |
---|---|
Vaskülit Nedir? | Buerger Hastalığı Nedir? |
Kawasaki Hastalığı Nedir? |
Kaçış sendromu nasıl ortaya çıkar?
Kaçış sendromu kişinin ilk atağını geçirmesiyle ortaya çıkar. Atak geçirilmeden hastalığın varlığı belirlenemez. Kaçış sendromu belirtileri görüldüğünde kısa sürede hastaneye başvurmak ve önlem almak çok önemlidir. Çünkü hastalık şoka ve ölümlere neden olabilmektedir. Doktorlar atağın belirtilerine göre tanı koyabilir.
Kaçış sendromu ölümcül mü?
Kaçış sendromu ölüme sebebiyet verebilecek bir hatalıktır. Çünkü hastalıkta kan damarlarından sızan sıvı iç organlarda sıvı birikmesine neden olur ve tansiyon ölümcül seviyelere düşer. Bu durumlar farklı sorun ve komplikasyonları da beraberinde getirir. Hasta şoka girer ve belirtiler ilerlediğinde hayatını kaybedebilir.
Kaçış sendromu iyileşir mi?
Kaçış sendromunun bilinen kesin bir tedavisi bulunmaz, bu sebeple iyileşme göstermeyebilir. Ancak atakların ortaya çıkışı iyileştirilebilir. Atakların sayısı azaldığında ya da yaşanmadığında hasta normal hayatına geri dönebilir. Atakların ne zaman ortaya çıkacağı belli olmaz. Bu sebeple her belirti için dikkatli olmak gereklidir.
Kaçış sendromu genetik mi?
Kaçış sendromunun genetik olduğuna dair bir veri ya da bulgu yoktur. Çok nadir görülen hastalığın nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Farklı rahatsızlık ve ilaçların bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Hastalık hakkında birçok araştırma yapılmaktadır.
Kaçış sendromu psikolojik mi?
Kaçış sendromu birçok kişinin sandığının aksine psikolojik değil damarlardan kaynaklanan bir hastalıktır. Kılcal damarların geçirgenliğinin artması sonucunda oluşur. Nedeni tam olarak bilinmese de psikolojik bir rahatsızlık olmadığı bilinmektedir.