Meme Kanseri Neden Olur? Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Her 8 kadından 1'inde görülen meme kanserinin nedenlerini, risk faktörlerini, belirtilerini, tedavisini ve ameliyatını içeriğimizde detaylıca inceledik.
Meme Kanseri Neden Olur? Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olan meme kanseri, gerekli teşhis ve tedavi uygulanmadığı takdirde oldukça ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu içeriğimizde meme kanseri nedir, belirtileri nelerdir, neden olur, tedavisi ve ameliyatı nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte meme kanseri hakkında bilinmesi gerekenler...

Meme Kanseri Nedir?

Meme Kanseri

Meme kanseri, göğüs hücrelerinde mutasyon adı verilen değişiklikler sonucunda ortaya çıkan bir çeşit kanser hastalığıdır. Mutasyon, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesine ve çoğalmasına izin vermektedir.

Tipik olarak kanser, memenin lobüllerinde veya kanallarında meydana gelir. Lobüller süt üreten bezlerdir ve kanallar sütü bezlerden meme ucuna getiren yollardır. Kanser aynı zamanda yağ dokusunda veya göğsün lifli bağ dokusunda da ortaya çıkabilir.

Meme Kanseri Nedenleri

Meme Kanseri

Meme kanseri oluşumunda birçok risk faktörü karşımıza çıkmaktadır. Meme kanseri aile öyküsü, yaş, cinsiyet, adet görme yaşı, menopoz yaşı, gebelik, hormon tedavisi alma, yoğun meme dokusuna sahip olma, radyasyon, sigara ve alkol alışkanlığı gibi risk faktörleri nedeniyle oluşmaktadır.

Saymış olduğumuz risk faktörlerinden en az birisi anormalse bir an önce uzman bir doktora görünmeniz gerekiyor. Doktorunuz gerekli muayene ve tetkikleri yaptırdıktan sonra meme kanserinin olup olmadığını teşhis edecektir. Daha sonra gerekli tedaviyi başlatacaktır.

Meme Kanseri Belirtileri

Meme Kanseri

Meme kanseri birçok belirtiyle kendisini göstermektedir. Bu belirtiler memede veya koltuk altında ele gelen kitle, meme başından akıntı, meme başında içe çekilme ya da şekil bozukluğu, meme cildinde yara veya kızarıklık, meme başı derisinde soyulma ve kabuklanma, meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintilerdir.

Yukarıdaki belirtilerden herhangi bir semptoma sahip olmanız, kesinlikle meme kanseriniz olduğu anlamına gelmez. Örnek olarak göğüsteki ağrı veya şişkinliğe iyi huylu bir kist neden olabilir. Yine de göğsünüzde belirtilen herhangi bir semptom varsa, daha fazla muayene ve test için doktorunuzu görmelisiniz.

Meme Kanseri Evreleri

Meme Kanseri

Meme kanserinin Evre 0'dan Evre 4'e kadar 5 farklı aşaması bulunuyor. Evre 0'da DCIS olarak bilinen hücreler kanallar içinde sınırlıdır ve çevre dokular istila edilmemiştir. Evre 1'de tümör 2 cm'den küçüktür ve herhangi bir lenf nodunu etkilememiştir.

Evre 2'de tümör 2-5 cm çapındadır ve yakındaki düğümlere yayılmış ya da yayılmamış olabilmektedir. Evre 3'de ise tümör 5 cm'ye kadardır ya da büyüktür ve birkaç lenf noduna yayılmıştır. Son aşama olan Evre 4'te ise kanser uzak organlara ulaşmıştır. Tümör çoğunlukla kemikleri, beyni ve akciğerleri etkilemiştir.

Meme Kanseri Tedavisi

Meme Kanseri

Meme kanseri tedavisi, hastalığın aşamasına, ne kadar istila ettiğine ve tümörün ne kadar büyük olduğuna göre farklılık göstermektedir. İlk etapta kanserin evresinin ve derecesinin hangi seviyede olduğunun belirlenmesi gerekmektedir.

Hastalığın ne durumda olduğu belirlendikten sonra tedavi seçeneklerinden birisi uygulanmaya başlanır. Genellikle birçok hasta kemoterapi, hedefe yönelik tedavi, radyasyon veya hormon tedavisi gibi ek tedavilere ihtiyaç duymaktadır.

Meme Kanseri Radyasyon Tedavisi

Meme Kanseri

Radyasyon tedavisi ile kanser hücrelerini hedeflemek ve öldürmek için yüksek güçlü radyasyon ışınları kullanılır. Çoğu radyasyon tedavisi harici ışın radyasyonu kullanır. Bu teknik, vücudun dışında büyük bir makine kullanır.

Meme Kanseri Kemoterapi Tedavisi

Meme Kanseri

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan bir ilaç tedavisidir. Bazı insanlar kendi başlarına kemoterapi alabilirler. Ancak bu tip tedavi genellikle diğer tedavilerle birlikte, özellikle ameliyatla birlikte kullanılır. Genellikle ameliyattan önce birçok hastada "umut tedavisi" olarak kullanılan bu yöntem, tümörün küçülmesi ve daha sonra cerrahi yollarla temizlenmesi için tercih edilmektedir.

Meme Kanseri Hormon Tedavisi

Meme Kanseri

Meme kanseri tipiniz hormonlara duyarlıysa, bu tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Östrojen ve progesteron, meme kanseri tümörlerinin büyümesini uyarabilir. Hormon tedavisi, vücudunuzun bu hormonları üretmesini engelleyerek veya kanser hücrelerindeki hormon reseptörlerini bloke ederek çalışır. Bu eylem kanserin büyümesini yavaşlatmaya ve muhtemelen durdurmaya yardımcı olabilir.

Meme Kanseri Ameliyatı

Meme Kanseri

Meme kanserini gidermek için çeşitli ameliyat türleri kullanılabilir. Bunlar arasında Lumpektomi, mastektomi, sentinel düğüm biyopsisi, aksiller lenf nodu diseksiyonu ve kontralateral profilaktik mastektomi gibi ameliyatlar öne çıkmaktadır.

Lumpektomi prosedürü tümörü ve çevresindeki dokuyu temizleyerek memenin geri kalanını olduğu gibi bırakır. Mastektomi yönteminde ise cerrah tüm memeyi çıkarır. Çift mastektomide her iki göğüs çıkarılır.

Meme Kanseri

Sentinel düğüm biyopsisinde tümörden drenaj alan lenf düğümlerinden birkaçı çıkarılır. Bu lenf düğümleri test edilecektir. Kanserleri yoksa, daha fazla lenf nodunu çıkarmak için ek cerrahiye ihtiyacınız olmayabilir.

Aksiller lenf nodu diseksiyonunda ise nöbetçi düğüm biyopsisi sırasında çıkarılan lenf düğümleri kanser hücreleri içeriyorsa, doktorunuz bu yöntemde ek lenf düğümlerini çıkarabilir.

Her ne kadar meme kanseri sadece bir memede mevcut olsa da, bazı kadınlar kontralateral profilaktik mastektomi yaptırmayı tercih eder. Bu ameliyat, meme kanserinizi tekrar geliştirme riskinizi azaltmak için sağlıklı memenizi ortadan kaldırır.

Memede kanser ağrı yapar mı?

Meme kanserinin belirtilerinden birisi de göğüs bölgesinde ağrı yapmasıdır. Başlarda ağrısız bir şekilde kendini gösteren meme kanseri, ilerlemeye başladığı zaman nadiren de olsa göğüste ağrıya neden olabilmektedir.

Memede kitle olmadan kanser olur mu?

Meme kanserinin en erken dönemlerinde kanser oluşumu henüz kitle oluşturacak kadar büyüklüğe sahip olamayabilir. Bu yüzden de kitle olmayabilir. Bazı durumlarda ise meme kanserlerinin kanal içi formları kitle oluşturmadan kanal içinde ilerleyebilmektedir.

Meme kanser erken teşhis nasıl anlaşılır?

Meme kanserini erken dönemde anlamak istiyorsanız belirtilere bakmanız gerekiyor. Bu belirtiler arasında en belirgini ise memede ya da koltuk altında ele gelen kitledir. Bu kitleyi hissediyorsanız bir an önce doktora görünmelisiniz. Bu sayede erken teşhis koyabilirsiniz.

Göğsümde kitle olduğunu nasıl anlarım?

Göğsünüzde kitle olduğunu anlayabilmeniz için belirtileri bilmeniz gerekiyor. Bu belirtiler memede ve koltuk altında ağrı, iki meme arasında asimetri ve meme cilt yapısının bozulmasıdır. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız göğsünüzde bir kitle olma ihtimali yüksektir.

Göğüs kanseri tedavisi ne kadar sürüyor?

Meme kanserinin erken dönemde teşhis edildiği durumlarda tanının konulması, ikinci görüş alınması ve gerekli tedavinin uygulanması 1 yıllık bir sürece tekabül etmektedir.

Meme kanserinde hangi tedavi uygulanır?

Meme kanserinde genellikle ilk olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Daha sonra yapılan testlerden gelen sonuçlara göre radyoterapi, kemoterapi ve hormonoterapi gibi seçeneklerden biri ya da birkaçı hastaya uygulanabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.