Meme Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Kadınların en büyük korkusu olan meme kanserinin belirtileri arasında yer alan meme ağrısı, kişileri tedirgin eden bir durumdur. Her ne kadar çoğu zaman yapısal değişiklikler yüzünden oluşsa da meme ağrıları kanserin belirtisi olabileceği için yakın takibe alınması gerekiyor. Bu içeriğimizde meme ağrısı neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl geçer gibi soruları cevaplayacağız.
İşte meme ağrısı hakkında her şey...
Meme Ağrısı Nedir?
Halk arasında meme ağrısı olarak bilinen mastalji, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen memelerde keskin, yanma tiplerindeki ağrılar, hassasiyet ve gerginlik gibi rahatsızlıklardır. Tek bir memede görülebileceği gibi her ikisinde de yaşanabilen bu ağrılar sürekli ya da tekrarlayan şekillerde oluşabilmektedir.
Kadınlar arasında en sık karşılaşılan problemlerden biri olan meme ağrısı, akıllara ilk olarak meme kanseri riskini getirmektedir. Son dönemlerde artış gösteren meme kanseri kadınların adeta korkulu rüyası olmuştur. Kadınların 3’te 2’sinde görülen meme ağrısı birçok nedene bağlı olarak meydana gelmektedir.
Tek taraflı başlayan göğüs ağrısı stres ve sigara kullanımının yanı sıra doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Göğüs ağrısının yanı sıra göğüste ele gelen kitle oldukça tedirgin etmektedir. Ancak ele gelen kitlelerin yalnızca %10’u kanser belirtisidir. Meme kanseri olan hastaların yaklaşık %1-2’sinde meme ağrısına rastlanılmaktadır. Ancak her ihtimale karşı mutlaka doktora başvurmalı ve gereken tetkikleri yaptırmamalılardır.
Meme Ağrısı Nedenleri
Meme ağrısı birçok nedene bağlı olarak karşımıza çıkabilmektedir. Kesin olarak belirlenmesi oldukça zor olan bu ağrılar birkaç sebepten dolayı oluşmuş olabilirler. Bunlar süt kanalları ve bezlerinde ortaya çıkan tıkanıklıklar, giyilen giysilere ya da emzirmeye bağlı olarak oluşan yara ve tahrişler, meme ameliyatları, kısırlık tedavisine yönelik kullanılan ilaçlar, oral doğum hapları, bazı antidepresanların kullanımı, meme kanseri, memenin büyük olması ve hormon tedavileridir.
Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden memelerde ağrı oluşabilmektedir. Eğer memeleriniz ağrıyorsa bu sebeplerden dolayıdır. Bunların dışında göğüs bölgesinde yer alan kasların aşırı çalıştırılması, yapılan yanlış hareketler ve zorlayıcı antrenmanlar da göğüs bölgesinde ağrı oluşumuna neden olabilir.
Meme Ağrısı Belirtileri
Meme ağrılarının çok büyük bir kısmı adet döngüsü ile alakalıdır. Bu yüzden de bu ağrılara siklik ağrıları denmektedir. Siklik ağrısı oluşmadan önce bazı belirtiler karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtiler ağrının adet döngüsü ile açıkça ilişki içerisinde olması, memelerde büyüme ve şişkinlik, ağrının her iki göğüste birden görülmesi, memelerde dolgunluk, gerginlik ve hassasiyet oluşumudur.
Saymış olduğumuz bu belirtileri gördüğünüz takdirde büyük ihtimalle sizde de siklik ağrıları baş gösterecektir. Bunların dışında olan ve menstruasyon döngüsü haricinde farklı nedenden dolayı oluşan meme ağrıları bulunmaktadır. Bunlara da siklik olmayan meme ağrıları denmektedir.
Siklik olmayan ağrıların belirtileri memelerde yanma ve sıkışmadır. Bu ağrılar çoğu zaman meme içerisinde belli bir bölgede karşımıza çıksa da bazı durumlarda çok daha geniş alanlarda meydana gelebilmektedir. Her yaştan kişide yaşanabilen siklik olmayan ağrılar menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda daha fazla görülmektedir.
Meme Ağrısı Çeşitleri
Kanser türünü saymazsak meme ağrısı 3 farklı çeşitte karşımıza çıkmaktadır. Bunlar dönemsel meme ağrısı, dönemsel olmayan meme ağrıları ve memeyle alakasız olan ağrılardır.
Dönemsel (Adet Dönemi) Meme Ağrısı
Dönemsel meme ağrısı, bu rahatsızlığın sık karşılaşılan nedenlerindendir. Adet döneminin yaklaşmasıyla birlikte başlayan ağrı, adet görme ile birlikte ortadan kalkmaktadır. Genellikle 30’lu yaşlarda görülme sıklığı artan adet dönemi meme ağrıları, adetin hemen öncesinde şiddetlenir ve adetin başlamasıyla birlikte ortadan kalkar.
Bu dönemde memedeki hassasiyet artar ve kimi zaman koltuk altına doğru yayılan bir ağrı görülür. Adet döneminde meydana gelen ağrılar menapozun yaklaşmasıyla birlikte şiddetlenir. Ancak menapoz dönemine girilmesiyle birlikte ağrının azaldığı ve zamanla ortadan kalktığı görülür.
Dönemsel Olmayan Meme Ağrıları
Dönemsel olmayan meme ağrıları 40 yaş sonrasında ve menapoz sürecinde daha sık görülmeye başlanmaktadır. Herhangi bir nedene ve döneme bağlı olmadan meydana gelen ağrılar, memenin tek bir bölümünde oluşabileceği gibi tüm memeye ve meme çevresine de yayılabilir.
Bu tip düzensiz meme ağrılarında çekilme, yanma, sızlama ve zonklama gibi şikayetlere rastlanır. Ayrıca memenin tamamını kapsayan ağrılar koltuk altına ve kola yayılarak devam edebilir. Menapoz döneminin yaklaşmasıyla birlikte düzensiz olarak meydana gelen bu ağrılar 2-3 sene içinde kendiliğinden azalır ve ortadan kalkar.
Memeyle Alakasız Olan Ağrılar
Bu tip ağrılar memeden ve memedeki bir sorundan bağımsız olarak meydana gelen ağrılardır. Ancak farklı nedenlere bağlı olarak memede hissedilmektedir. Çeşitli rahatsızlıkların belirtisi olarak meydana gelebilen bu ağrılar genellikle göğüs duvarındaki kaslar, kaburga eklemleri, kıkırdak dokuları ve boyundaki sinir köklerinden kaynaklanmaktadır.
Meme Ağrısı Nasıl Geçer?
Çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşen meme ağrıları olan kadınlar mutlaka kendilerini muayene etmeyi alışkanlık haline getirmelilerdir. Bu kişilerin düzenli olarak doktor muayenelerini olmaları gerekiyor.
Meme ağrısı tedavisinde öncelikle olarak ağrının nedeni bulunmalıdır. Bu süreçte hastanın öyküsü oldukça önemlidir. Ağrıların ne zaman başladığı ne kadar devam ettiği konusunda gözlem yapılmalı ve detaylı incelemelerde bulunulmalıdır.
Meme ağrısına neden olan faktörlerden birisi yanlış sütyen seçimidir. Meme yapısına uygun olmayan sütyenler düzensiz meme ağrılarına neden olmaktadır. Ayrıca meme ağrısı probleminden şikayetçi olan kadınların kesinlikle alkol, sigara, kafein ve çikolatadan uzak durmaları gerekmektedir.
Meme ağrısına neden olan ve sıklıkla karşılaşılan bir diğer faktör ise strestir. Vücut ağrılarının birçoğunda önemli bir rol oynayan stres, meme ağrısının da başlıca nedenlerindendir.
Meme ağrısında herhangi bir cerrahi işlem uygulanmaz. Ağrıya neden olan ikinci bir hastalık ve bulgu nedeniyle gereken durumlarda cerrahi işlem uygulanmaktadır. Meme ağrısında çeşitli ağrı kesici ve ödem söktürücü ilaçlar kullanılır.
Meme Kanseri | Erkeklerde Meme Kanseri |
---|---|
Meme Kisti | Göğüs Kafesi Ağrısı |
Memede ağrı kanser belirtisi midir?
Meme ağrısı çoğu zaman memedeki yapısal değişiklikler yüzünden ortaya çıkmaktadır. Ancak oldukça nadir olsa da memede ağrı oluşumu kanserin belirtisi olabilir. Meme kanserine yakalanan kişilerin %1-2'lik kısmında meme ağrısı görülmektedir.
Memede acıma neden olur?
Memede acıma birçok sebepten dolayı meydana gelebilir. Bu nedenler fibrokistik değişiklikler, hücrelerdeki yağ asidi oranındaki dengesizlik, Tiroid bezi hastalıkları, şeker hastalığı, hipofiz bezi tümörü ve memelerin iri olmasıdır.
Memelerde hassasiyet ve ağrı neden olur?
Memelerde hassasiyet ve ağrı oluşumun en büyük sebebi hormonlarda yaşanan artışlardır. Menstruasyondan hemen önce östrojen ve progesteron hormonlarında hızlı bir yükseliş meydana gelir. Bu da memelerde hassasiyete ve ağrıya neden olur.
Memede sızlama nedir?
Hormonal ya da gelişim çağı sebebiyle memenin gelişmesi söz konusu olduğunda sızlamalar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca gebe olmak da memelerde sızlamaya yol açan nedenlerden birisidir.
Memede ağrı varsa hangi doktora gidilir?
Memede ağrı ya da herhangi bir şekilde enfeksiyon belirtisi varsa genel cerrahlara görünmelisiniz. Bunun dışında meme ile özel olarak ilgilenen Göğüs Hastalıkları bölümündeki genel cerrahi uzmanlarına da başvurabileceğinizi belirtelim.
Memede şişlik ve dokununca acıma neden olur?
Memede şişliğe ve dokununca acımaya iltihap neden olmaktadır. Göğüslerdeki süt kanallarının tıkanması sonucunda ortaya çıkan iltihaplanma, memede kızarıklık ve şişlik yaratabilmektedir. Bu iltihap virüs, bakteri ya da mantar kökenli bir enfeksiyon hastalığı sebebiyle oluştuğu için bir an önce doktora başvurulmalıdır.
Memede kas ağrısı olur mu?
Memeler göğüs kaslarının üzerinde yer almaktadır. Bazı durumlarda bu kaslarda yaşanan tutulma sonucunda ağrı oluşabilmektedir. Bu ağrıları tedavi etmek için ise kas gevşetici ve antienflamatuvar tedavileri uygulanır.