Kalın Bağırsak Kanseri ve Rektum Kanseri Nedir? Ameliyatı

Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyondan fazla kişide görülen kalın bağırsak ve rektum kanseri nedir, ameliyatı nasıl yapılır? İşte tüm soruların cevapları;
Kalın Bağırsak Kanseri ve Rektum Kanseri Nedir? Ameliyatı

Kalın Bağırsak (Kolon) Kanseri Nedir?

Kalın bağırsak olarak da bilinen kolon kanseri, kalın bağırsakta (kolon) başlayan bir kanser türüdür. Kolon, sindirim sisteminin son kısmıdır. Genellikle ileri yaştaki bireylerde görülen bu kanser türü son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan kanser hastalığıdır.

Kalın Bağırsak (Kolon) Kanseri

Genellikle kolon içerisinde oluşan polip adı verilen küçük, kanserli olmayan (iyi huylu) hücre kümeleri olarak başlayan bu durum, zamanlar poliplerin kolon kanserine dönüşmesiyle kendini gösterir.

Kolon Kanseri Belirtileri

Kalın Bağırsak (Kolon) Kanseri

Kolon kanseri belirtileri arasında; ishal veya kabızlık dahil olmak üzere bağırsak alışkanlıklarınızda kalıcı bir değişiklik veya dışkınızın kıvamında bir değişiklik, dışkıda rektal kanama veya kan, kramplar, gaz veya ağrı gibi kalıcı karın rahatsızlığı, bağırsağınızın tamamen boşalmadığı hissi, zayıflık veya yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı yer alır.

Kolon kanseri olan birçok insan hastalığın erken evrelerinde hiçbir belirti yaşamaz. Semptomlar ortaya çıktığında, kanserin büyük bağırsağınızdaki büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak muhtemelen değişecektir.

Kolon Kanseri Nedenleri 

Kalın Bağırsak (Kolon) Kanseri

Birçok nedene bağlı olmakla beraberinde kesin bir nedeni bilinmeyen kolon kanseri, genel olarak kolondaki sağlıklı hücreler DNA'larında değişiklikler (mutasyonlar) geliştirdiğinde başlar.

Bir hücrenin DNA'sı, bir hücreye ne yapacağını söyleyen bir dizi talimat içerir. Sağlıklı hücreler, vücudunuzun normal çalışmasını sağlamak için düzenli bir şekilde büyür ve bölünür. Ancak bir hücrenin DNA'sı hasar gördüğünde ve kanserli hale geldiğinde, hücreler yeni hücrelere ihtiyaç duyulmasa bile bölünmeye devam eder. Hücreler biriktikçe bir tümör oluştururlar.

Kolon Kanseri Risk Faktörleri

Kalın Bağırsak (Kolon) Kanseri

Kolon kanseri herhangi bir yaşta teşhis edilebilir, ancak kolon kanseri olan kişilerin çoğunluğu 50 yaşından büyüktür. 

Zaten kolon kanseri veya kansersiz kolon polipleriniz varsa, gelecekte kolon kanseri riskiniz daha yüksektir.

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi kolonun kronik enflamatuar hastalıkları kolon kanseri riskinizi artırabilir.

Ailenizin nesillerinden geçen bazı gen mutasyonları, kolon kanseri riskinizi önemli ölçüde artırabilir. Kolon kanserlerinin sadece küçük bir yüzdesi kalıtsal genlerle bağlantılıdır. Kolon kanseri riskini arttıran en yaygın kalıtsal sendromlar, kalıtsal polipozis olmayan kolorektal kanser (HNPCC) olarak da bilinen ailesel adenomatöz polipozis (FAP) ve Lynch sendromudur.

Hastalığı olan bir kan akrabanız varsa kolon kanseri gelişme olasılığı daha yüksektir. Birden fazla aile üyesinde kolon kanseri veya rektal kanser varsa, riskiniz daha da fazladır.

Kolon kanseri ve rektal kanser, lif bakımından düşük, yağ ve kalorisi yüksek olan tipik bir Batı diyetiyle ilişkili olabilir. Bu alandaki araştırmalar karışık sonuçlar vermiştir. Bazı çalışmalar, kırmızı et ve işlenmiş et bakımından yüksek diyetler yiyen kişilerde kolon kanseri riskinde artış olduğunu bulmuştur.

Aktif olmayan kişilerin kolon kanseri geliştirme olasılığı daha yüksektir. Düzenli fiziksel aktivite yapmak kolon kanseri riskinizi azaltabilir.

Diyabet veya insülin direnci olan kişilerde kolon kanseri riski artar.

Obez olan insanlar, normal kilo olarak kabul edilen insanlara kıyasla kolon kanseri riskinde ve kolon kanseri ölme riskinde artışa sahiptir.

Sigara içen kişilerin kolon kanseri riski artabilir.

Alkolün yoğun kullanımı kolon kanseri riskinizi artırır.

Daha önceki kanserleri tedavi etmek için karına yönlendirilen radyasyon tedavisi kolon kanseri riskini artırır.

Rektum Kanseri Nedir?

Rektum Kanseri

Rektum, kalın bağırsağı yani kolonu anüse bağlayan son kısımdır. Rektumunuz ve kolonunuz sindirim sisteminin bir parçasıdır, bu nedenle rektal ve kolon kanserleri genellikle kolorektal kanser terimi altında gruplandırılır.

Rektum sigmoid kolonun altında ve anüsün üstünde bulunur. Rektum içindeki kanser (rektal kanser) ve kolon içindeki kanser (kolon kanseri) sıklıkla "kolorektal kanser" olarak adlandırılır.

Rektum Kanseri Belirtileri

Rektum Kanseri

Rektum kanseri belirtileri arasında; ishal, kabızlık veya daha sık bağırsak hareketleri gibi bağırsak alışkanlıklarınızda bir değişiklik, dışkıda koyu veya kırmızı kan, dışkıda mukus, dar dışkı, karın ağrısı, ağrılı bağırsak hareketleri, demir eksikliği anemisi, bağırsağınızın tamamen boşalmadığı hissi, açıklanamayan kilo kaybı, zayıflık veya yorgunluk yer alır.

Rektum Kanseri Nedenleri

Rektum Kanseri

Rektumdaki sağlıklı hücreler DNA'larında hata geliştirdiğinde rektal kanser olarak ortaya çıktığını hatırlatan Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, çoğu durumda bu hataların nedeninin bilinemediğini dile getirmektedir.

Sağlıklı hücreler, vücudunuzun normal çalışmasını sağlamak için düzenli bir şekilde büyür ve bölünür. Ancak bir hücrenin DNA'sı hasar gördüğünde ve kanserli hale geldiğinde, hücreler yeni hücrelere ihtiyaç duyulmasa bile bölünmeye devam eder.

Hücreler biriktikçe bir tümör oluştururlar. Zamanla, kanser hücreleri yakındaki normal dokuyu istila etmek ve yok etmek için büyüyebilir. Ve kanserli hücreler vücudun diğer bölgelerine seyahat edebilir.

Rektum Kanseri Risk Faktörleri

Rektum Kanseri

Rektum kanser riskinizi artıran özellikler ve yaşam tarzı faktörleri, kolon kanseri riskinizi artıran özelliklerle aynıdır. Bunun için kolon kanseri riskini artıran faktörler adlı başlığımıza ilerleyebilirsiniz.


Kalın Bağırsak Kanseri ve Rektum Kanseri Ameliyatı

Dünya üzerinde erkeklerde üçüncü, kadınlarda ikinci sırada yer alan rektum ve kolon kanseri birçok yönden benzer olsa da, tedavileri oldukça farklıdır. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, bu durumun nedenini, rektumun pelvik boşluktaki diğer organlardan ve yapılardan zar zor ayrılan sıkı bir alanda bulunmasıdır.

Sonuç olarak, rektum kanserin cerrahi olarak tamamen çıkarılması zordur ve oldukça karmaşıktır. Kanserin geri dönme olasılığını azaltmak için ameliyattan önce veya sonra veya her iki durumda da ek tedaviye ihtiyaç vardır.

Kalın Bağırsak Kanseri ve Rektum Kanseri Ameliyatı

Rektum kanseri ameliyatından en sık kullanılan yöntem, lokal transanal rezeksiyon veya eksizyon olarak bilinen bu cerrahi işlemde alt rektumdaki erken evre rektal kanserlerin çıkarılması için kullanılır. Rektumdan sokulan aletlerle gerçekleştirilir.

Cerrah kanseri rektal duvardan çıkarır ve çevresindeki rektal dokunun bir kısmını çıkarabilir. Kolon kanserinde kullanılan kolektomi yöntemi ise kolonun tamamını veya bir kısmını çıkarmak için yapılan cerrahidir. Yakındaki lenf düğümleri de çıkarılır.

Kolonun sadece bir kısmı çıkarılırsa buna hemikolektomi, kısmi kolektomi veya segmental rezeksiyon denir. Cerrah, her iki tarafta kanser ve normal kolonun küçük bir kısmı ile kolonun bir kısmını çıkarır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tiroid Kanseri Belirtileri ve TedavisiGörmezden Gelinen Kanser Belirtileri
Cilt Kanseri Sebepleri ve TedavisiErkeklerde Meme Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Kanseri Önlemenizi Sağlayacak YöntemlerKanser Riskini Azaltan Yöntemler
Kanser Hastalığına Neden Olan EşyalarTestis Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Kansere Karşı Vücut GeliştirmeKanserli Hasta Psikolojisi Nasıl Olur?

Kalın bağırsak kanserinin belirtileri nelerdir?

Bağırsak kanserinin belirtileri arasında; sıklıkla dışkılama, geçmeyen ishal, kabızlık, dışkıda incelme, anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kalın bağırsak kanserinin belirtileri olarak biliniyor.

Bağırsak kanseri öldürücü müdür?

Kolon kanseri son derece ölümcül bir hastalıktır. Uygun tedavi edilmediği taktirde ölümcül olabilir. Kolon kanserine bağlı olan tıklanmalarda karın içerisinde delinme ve ani ölümler görülmektedir.

Kalın bağırsak kanseri neden olur?

Kolon kanserinin oluşumunda kırmızı et ağırlık beslenme, şişmanlık, sigara, alkol tüketimi, aşırı yağlı besinler tüketmek yer alır. Bu gibi durumlarda kalın bağırsak kanseri görülme olasılığı yüksektir.

Rektum kanseri olan kişi ne kadar yaşar?

Rektum kanseri için uygulanan tedavi sonrasında bir yıl olarak ifade edilen süreyi geçtikten sonra yaşama durumu %83 oranındadır. Beş yıldan sonra kişinin sağ kalma olasılığı %65'e düşmektedir.

Rektum kanseri neden olur?

Rektum kanserinin büyük çoğunluğu ileri yaşta çıkmaktadır. Alkol veya sigara tüketimi rektum kanseri riskini artırmaktadır. Hayvansal kaynaklı yüksek yağlı beslenme düzeni rektum kanseri nedeni olabilir.

Rektum kanseri ne iyi gelir?

Rektum kanserinden korunmak için stresi azaltmalı, düzenli egzersiz yapmalı, düzenli olmalı, yiyecekleri özenle seçmeli ve vücudunuzun savunma sistemlerini güçlendirebilirsiniz. Bu sayede savunma sistemleri kanserle daha iyi savaşabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.