Vücut Geliştirme ve Kaliteli Protein
Vücut Geliştirmede Proteinin Önemi
Vücut geliştirmek demek kasların ağırlık antrenmanlarıyla geliştirilmesi demektir. Kasların gelişebilmesinin tek yolu onları iyi beslemektir. Kasların beslenebilmesi için tüketilmesi gereken bir numaralı gıda proteindir.
Protein kasların yapı taşıdır, son derece değerlidir. Kas kütlesini artırmak isteyen kişiler yeme düzenini değiştirmelidir. Öğünlerinin çoğunu protein zengini besinler oluşturmalı ve karbonhidrat alımını azaltmalıdır. Yağ tüketimine gelince sağlıklı ve doğal yağlar tercih edilmelidir. Bunlara en iyi örnek zeytinyağı, kuruyemişlerdeki yağlar ve balık yağıdır.
Yeterli protein almayan kişi ne kadar sıkı antrenman yaparsa yapsın kas kütlesini geliştiremez. Kasların nasıl geliştiğine bakınca bu durum daha net anlaşılacaktır. Kaslar antrenman esnasında mikro yırtılmalara maruz kalırlar.
Antrenman sonrasında ve dinlenme zamanlarında vücut protein kullanarak kasları tamir eder ve böylece kaslar güç ve hacim kazanır. Protein tüketimi kişinin kilosuyla orantılı olmalıdır. Vücut geliştirme yapan kişiler için bunu hesaplamanın formülü vardır.
Bu formül; ʺGünlük ihtiyacınız = kilogram bazında ağırlığınız x 2 gr proteinʺ şeklindedir. Yani vücut ağırlığınızın her kilogramı için 2 gram protein almanız şarttır. Bu miktar tüketilmezse kaslardaki gelişme sınırlı olacaktır.
Kaliteli Protein Neden Önemli?
Eğer kaliteli bir protein tüketirseniz vücudunuz proteini daha çabuk işler. Çabuk işlenen protein, kana hızlı karışır ve kaslara kısa sürede ulaşır. Tüm bu işlemlerin hızlı olması daha kısa sürede kas gelişimini mümkün kılar. Proteinler gıda maddelerinin içinde genelde saf halde bulunmazlar.
Karbonhidratlar ve yağlar ile birliktedirler. Tüketilmeleri halinde protein ile birlikte diğer besinler de vücuda girer. Vücuda giren diğer besinler ile proteinlerin oranı önemlidir. Karbonhidratı ve yağı proteinden daha fazla olan besinler kalitesiz protein kaynağıdır.
Böyle gıdalar işlenirken proteinin alımı ve kaslara olan etkisi zayıflar. Yüksek protein demek, her zaman kaliteli protein manasına gelmez. Vücut geliştirme yapan, vegan ve vejetaryen kişilerin hayvansal gıdalardan uzak durması ve sadece tahıl ile baklagillerden protein ihtiyacını karşılaması mümkün değildir. Hayvansal gıdalar kas gelişimi için mutlaka gereklidir.
En Kaliteli Protein Kaynakları
En iyi ve kaliteli protein yumurta, kırmızı et, kümes hayvanlarının etleri, tahıllar, baklagiller, kuruyemişler, protein tozu, kabak çekirdeği, keten tohumu, süt, bezelye, mercimek, peynir, hindi eti ve deniz ürünlerinde bulunur.
1. Yumurta ve Protein Tozu
Vücut geliştirme denince akla ilk protein gelir. Vücut geliştirme dergilerinde ve sanal alemde kaslı adamların elinde ya protein tozu içeceği ya da yumurta vardır. Bu resimlerden anlaşılacağı üzere en saf protein kaynakları yumurta ve protein tozudur.
Protein tozları yapay olduğu için çoğu kişi kullanımına sıcak bakmamaktadır. Bu görüş yanlıştır. Protein tozları peynir altı suyundan üretilir. Üretici markalar yaptıkları çalışmalar ile %100 biyolojik hammaddeler kullanmaktadırlar.
Gerekli denemeler ve testler yapıldıktan sonra gerekli kurumlardan onay alınarak piyasaya sürülürler. Protein tozu her ne kadar doğal olsa da fazla tüketilmeleri vücuda zarar verir. Her şeyin fazlası zarardır. Doğada bulunan en saf protein kaynağı ise yumurtadır. En saf ve en kaliteli protein yumurtadan alınır.
Yumurta, ayrıca faydalı yağlar, vitamin ve mineraller açısından zengin bir besindir. Vücut geliştirme yapanların sabahları bolca yumurta tüketmesinin sebebi budur. Yumurta aynı zamanda ucuzdur ve kolay temin edilebilir.
Yemesi lezzetlidir ve farklı şekillerde pişirilebilir. Yumurtanın sarısını fazla tüketmek kolesterolü yükseltebilir. Beyazı ise saf proteindir. Yapılan araştırmalar sadece beyazının değil, ikisinin birden tüketilmesi gerektiğini ortaya koyduğu için vücut geliştiriciler genelde bir ya da iki yumurtanın sarısını, geri kalanların sadece beyazlarını kullanırlar.
2. Kırmızı Et
Doğadaki en kaliteli protein kaynaklarından biri de kırmızı ettir. Kırmızı et, vücut için çok faydalı protein, karbonhidrat ve minerallere sahiptir. Vücut geliştiricilerin güç için mutlaka tüketmesi gereken besinlerdendir.
Tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta, yağsız olması gerektiğidir. Hayvansal yağlar vücutta kötü kolesterolün yükselmesine neden olur. Kırmızı ete göre daha masum ve protein kalitesiyle onu geride bırakan diğer bir besin ise beyaz ettir. Beyaz etin yağ ve karbonhidrat oranı kırmızıya göre düşüktür.
Protein oranı ise göğüs etinde oldukça yüksektir. Yumurtadan sonra belki de en kaliteli protein yağsız tavuk, göğüs etinden temin edilir. Ucuz olması onu daha cazip kılar. Vücut geliştirme yapanların tüketmesi gereken protein kaynakları arasındadır. Balık etinin protein miktarı, tavuk ve kırmızı ete göre düşüktür.
Bu yüzden vücut geliştiriciler tarafından fazla tercih edilmez. Balığın yağı önemlidir. Balık etinde zengin omega yağları bulunur. Bu yağlar tüm vücut için faydalı yağlardır. Doğrudan olmasa da dolaylı yönden vücut geliştiricilerin faydalanması gereken besinlerdendir.
3. Tahıllar ve Baklagiller
Hayvansal protein kaynaklarına ek olarak kaliteli protein sunan bitkisel kaynaklar da vardır. Bunların başında tahıllar ve baklagiller gelir. Tahıl grubunda en zengin protein yulaf ve kepekte bulunurken baklagiller tarafında soya fasulyesi ve yeşil mercimek başı çeker.
4. Kuruyemişler
Bitkisel protein kaynakları arasında vücut geliştirmecilerin en sevdiği ve ara öğünlerini şenlendirdiği besinlerden olan kuruyemişler de yer alır. Kuruyemişler protein, faydalı yağlar ve mineraller bakımından zengindir. Bunların başında yer fıstığı, badem, Antep fıstığı ve kaju gelir. Yüksek kalori içeriği sebebiyle dikkatli tüketilmesi gerekir.
5. Yulaf
Yüksek protein içeriği sayesinde doğru ve gerekli enerjinin kolay bir şekilde alınmasını sağlar. Yoğun lif içermesi, bağırsak sindiriminizi en sağlıklı şekilde düzenler. Uzun süre tokluk hissi hissi verir. Vücut geliştirmecilerin tüketmesi gereken en iyi protein kaynaklarından birisidir.
Vücut geliştirmeciler günde ne kadar protein alınmalı?
Vücudunu geliştirmeye çalışan kişiler protein alımına dikkat etmek zorundadır. Hareketsiz yaşam tarzına sahip insanlar günlük kilo başına 0.8 gram protein almalıdır. Yaptıkları spora göre ihtiyaçlarının değişmesine rağmen sporcu kişiler günlük kilo başına 1.4 ile 1.8 gram protein tüketmelidir.
Protein kas geliştirir mi?
Protein kasların en çok ihtiyaç duyduğu şeydir. Kaslarınızın büyümesi için protein almanız şarttır. Yağsız kas kütlesi kazanmak isteyenler vücut ağırlığının kilogram başına 2.0 gramlık protein alımı yapması gerekir. Kasların gelişmesi açısından beslenme çok önemlidir.
Protein kasları büyütür mü?
Kasların büyümesi için proteine ihtiyaç duyulur. Tek başına protein tozu ya da takviyeler kas kütlesi artırmaz. Protein takviyelerinin kas büyümesini destekleme kabiliyeti hakkında iddiaların birçoğu kanıtlanmamıştır. Bu yüzden proteini olabildiğince besinlerden almak gerekir.
Vücut geliştirmek için protein tozu gerekli mi?
Vücut geliştirmek için protein tozu kullanmak gerekmez. İsteğe bağlı olarak protein tozu kullanılabilir. İhtiyaç duyulan protein miktarının besinlerden alınması daha sağlıklıdır. Hızlı bir şekilde gelişmenizi sağlar. Protein tozlarından alınan proteinin kaslara etkisi daha azdır.
Protein tozu 1 ayda kaç kilo aldırır?
Protein tozu kişinin kasları için gereklidir. Kilo almak için gainer kullanmanız gerekir. Beslenmenizi iyi yapmakta kilo aldıracaktır. Protein tozu hiçbir şekilde kilo aldırmaz, sadece kaslarınızı onarır.
Protein almazsak kas olur mu?
Günlük ihtiyaç duyduğunuz protein miktarını alamazsanız kaslarınızın yapımı için enerji kullanılır. Bu durumda da kilo kaybı meydana gelir. Metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle kilo alımı da yapabilir. Protein almadan kas olmaz.