Kalp Büyümesi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kardiyomegali olarak adlandırılan kalp büyümesinin zararlarını, nedenlerini, belirtilerini, tanısını ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Kalp Büyümesi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kalp büyümesi, oldukça ciddi etkileri olan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden de belirtiler görüldüğü anda doktora başvurmak büyük önem taşıyor. Bu içeriğimizde kalp büyümesi nedir, neden olur, zararlı mı, tehlikeli mi, tedavisi var mı gibi soruları cevapladık.

İşte kalp büyümesi hakkında tüm bilinmesi gerekenler...

Kalp Büyümesi Nedir?

Kalp Büyümesi

Kalp duvarının kalınlaşması veya kalp odacıklarının genişlemesi sonucunda meydana gelen kalp büyümesi, genellikle altta yatan başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle kalbin çok çalışmasına neden olan hastalıklar, virüsler, iltihaplanmalar ve hipertansiyon gibi etkenler kalp büyümesine sebebiyet veren başlıca unsurlardır.

Kalp büyümesi denmesinden kasıt kalbin gerçek anlamda büyümüş olması değildir. Aksine kalp boşluklarının hacminin artış olması durumudur. Diğer bir deyişle kalpte bulunan koroner arter damarında meydana gelen hasar sonucu kalpte boşluklar oluşması kalp büyümesi olarak nitelendirilir.

Kalp Büyümesi Neden Olur?

Kalp Büyümesi

Kalp büyümesi genellikle başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Kalbi doğrudan etkileyen ve kalp sağlığını tehdit eden hipertansiyon problemi, kalp büyümesinde de etkili bir rol oynamaktadır. Yüksek tansiyon hastalarının bu konuda daha dikkatli ve özenli davranmaları önerilmektedir.

Kalp büyümesi probleminin diğer nedenleri ise kroner arterlerde yer alan tıkanma ya daralmalar, genetik faktörler, kansızlık ve Akdeniz ateşi gibi amiloidoz birikimine neden olan proteindeki zararlı maddelerin atılamamasıdır.

Kalp Büyümesi Risk Faktörleri

Kalp Büyümesi

Bazı durumların ya da hastalıkların yaşanması durumunda kalp büyümesi problemiyle daha fazla karşılaşılmaktadır. Bu sebeple bu durumları ve hastalıkları bilerek buna uygun önlem almamız gerekmektedir.

Kalpte virüs enfeksiyonu oluşması, hamilelik, AIDS enfeksiyonu, çeşitli genetik hastalıklar, kokain veya alkol kullanımı, kalp kapakçığı hastalığı, genetik hipertrofik kardiyomiyopati, diyaliz hastaları, tedavi edilmeyen kansızlık ve yüksek tansiyon kalp büyümesinin risk faktörleridir. Bu faktörleri bilerek ve buna göre gerekli önlemleri alarak hastalığın sizi etkilemesine engel olabilirsiniz.

Kalp Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Büyümesi

Kalp büyümesi belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bazılarında hiçbir belirtiye rastlanılmazken bazı kişilerde günlük hayatı etkileyen ve ilaçla dahi geçmeyen bulgular görülebilmektedir.

Nefes darlığı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, öksürük, ödem, kalp ritim bozukluğu, bacaklarda şişkinlik, çarpıntı, kilo artışı, tiroid problemleri ve karında genişleme kalp büyümesinin belirtileridir. Bu belirtilerden birkaçı sizde varsa doktora başvurmanızı öneririz.

Kalp Büyümesi Tanısı

Kalp Büyümesi

Öncelikle kalp büyümesi teşhisinin konulması için gerekli test ve tetkikler yapılmaktadır. Yapılan test ve tetkikler sonucunda hastalığın nedeni belirlenmeli ve kalp büyümesine neden olan faktörler ortadan kaldırılmalıdır.

Doktor hastanın öyküsünü dinledikten sonra göğüs filmi, elektrokardiyogram, eko kardiyogram, stresi ölçmek için uygulanan test, MR, kan testleri ve biyopsi tetkiklerinden yararlanacaktır. Buna göre de hastalığın tanısı koyulacaktır.

Kalp Büyümesi Tedavisi

Kalp Büyümesi

Hastalığın şiddetine bağlı olarak yapılan test ve tetkikler ışığında hasta için en uygun tedavi yöntemi seçilmelidir. Bunun için ilaç tedavisi veya tıbbi müdahale gerektiren tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

İlaç tedavisinde kalp çevresindeki sodyum ve su oranını azaltmaya yönelik ilaçlar kullanılabileceği gibi; tansiyonu düşürmeye yardımcı, kan pıhtısı oluşumunu engelleyen ve kalbin pompalama yeteneğini geliştiren ilaçlarda kullanılabilir.

İlerlemiş vakalarda ise çeşitli tıbbi müdahaleler uygulanabilir. Uygulanan cerrahi müdahale hastalığın şiddetine bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Uygulanan tıbbi yöntemleri kalp pili, kalp kapakçığı ameliyatı, koroner atardamar ameliyatı ve kalp nakli şeklinde sıralayabiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kalp Spazmı Nedenleri ve BelirtileriKalp Yetmezliği Nedir?
Kronik Romatizmal Kalp Hastalığı Nedir?Kardiyomiyopati Belirtileri ve Tedavisi
Mitral Kapak Hastalıkları Nelerdir?İskemik Kalp Hastalığı Nedir?

Kalp büyümesi tehlikeli midir?

Kalp büyümesi kendi haline bırakıldığı zaman kalbin üst odacıklarının büyümesine ve genişlemesine sebebiyet verir. Bu da oldukça ciddi ve tehlikeli durumdur. Kişinin birçok problem yaşamasına hatta ölümüne dahi neden olabilir.

Kalp büyümesi neye işarettir?

Kalp büyümesi, kalp kasının kalınlaşması ya da kalbin içinin genişlemesini işaret etmektedir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasının altında yatan en büyük sebep ise yüksek tansiyondur.

Kalp büyümesi kimlerde görülür?

Ailesinde kardiyomiyopati hastası olanlar, hipertansiyon hastaları, daha önce kalp krizi geçirmiş kişiler, obezite hastaları, koroner atardamar hastaları, kalp kapakçığı hastalığı, kardiyak iskemi ve doğuştan kalp hastası olanlar bu hastalığın tehdit ettiği risk grubunda yer alırlar. Bu kişilerin hastalığa karşı daha dikkatli olması gerekiyor.

Kalp büyümesi ne zaman tehlikeli?

Kalp büyümesi her evresinde oldukça tehlikeli ve ciddi bir hastalıktır. Bu sebeple kalp büyümesinden şüphelenmeniz durumunda bir an önce doktora başvurmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

Kalp büyümesi ne gibi rahatsızlık yapar?

Bu hastalık genellikle kalıtsal olarak aktarılan genetik bir kusur yüzünden oluşmaktadır. Kalp büyümesi hastalarında en çok karşılaşılan rahatsızlıklar göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı ve senkoptur.

Kalp büyümesi olanlar ne yapmalı?

Kalp büyümesinden şüphelenen kişiler bir an önce doktora başvurmalıdırlar. Doktor bu sağlık sorunun çözümü için cerrahi ve ilaç tedavilerini kullanacaktır. Bu tedavi yöntemleri sayesinde kalp büyümesi probleminin etkileri azaltılabilmektedir.

Kalp büyümesi hastaları ne yemeli?

Kalp büyümesi rahatsızlığına sahip olan bireylerin balık, tavuk gibi yağsız etleri yemesi gerekiyor. Doymuş yağ oranı yüksek gıdalardan ve yağlı etlerden ise uzak durulmalıdır. Ayrıca haftada 1-2 kez yumurta tüketiminin kalp büyümesine iyi geldiği de bilinmektedir.

EKG'de kalp büyümesi belli olur mu?

EKG çekildiği zaman kişide bulunan birçok kalp problemi ortaya çıkmaktadır. Kalp genişlemesi, kalbe giden kan miktarındaki azalma, kalp ritim problemleri ve değişik kalp hastalıklarının yanı sıra kalp büyümesi EKG'de belli olmaktadır.

Spor yapmak kalp büyümesine neden olur mu?

Sporcu insanlarda sıklıkla karşılaşılan kalp büyümesi problemi çoğu zaman kalıcı etki bırakmamaktadır. Sporun bırakılmasından sonra kalp kısa süre içerisinde normal çalışma düzenine geçmektedir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum