Kalp Krizi Sebeplerinin Başında İş Stresi Geliyor
Araştırmalara göre bireyler iş hayatında yaşadıkları stresler doğrultusunda kalp krizi riskine daha yakın kimseler olarak görünmekte. Yoğun iş stresi, ailevi kalıtımsal özellikler, diyabet, kollesterol gibi diğer kardiyovasküler risk faktörlerine sahip olan kişiler ise rutin check-up kontrollerinden muhakkak geçmelidirler.
Stres kanda bazı hormon seviyelerini arttıran bir reaksiyondur. Kan seviyeleri artan başlıca hormonlar olan adrenalin ve kortizol uzun dönemde damarların endotel yapısını bozabilmekte, damarlarda büzüşmeye neden olabilmekte, kalp ve dolaşım sistemini de daha birçok mekanizma ile olumsuz etkileyebilmektedir.
İş Stresi Piramit’in En Tepesinde
Kişisel buhran ( depresyon ), geçim sıkıntısı, başarısızlık gibi stres türlerinin de kalp krizine etkileri olmasına rağmen pramitin en tepesinde iş stresi yer almaktadır. İş Stresi, kişilere beraberinde sigara, alkol gibi insan sağlığını doğrudan tehdit eden maddelere yönelmesini sağlarken bu kişiler sık kullanım ile Kalp/Damar tıkanıklığı ve ritim bozukluğu gibi hastalıklar ile karşı karşıya kalırlar.
Müzik Ruhun Gıdası Olduğu Gibi Kalp Dostudur
Yapılan araştırmalar sonucu koroner kalp hastalarında müzik dinlemenin, anksiyeteyi azalttığı, beraberinde de sistolik kan basıncını, kalp hızını, göğüs ağrısı sıklığını azalttığını göstermiştir.
Sosyal ilişkileri zayıf, kendisini yanlızlığa terketmiş karakterler, bir başka deyişle agrasif, rekabetçi ve işine düşkün bireyler kalp hastalığına yakalanma riskinin en yüksek olduğu kimselerdir.