Kalp Krizi Nedir? Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi
Kalbe kan taşıyan damarların tıkanması sonucu meydana gelen olaya kalp krizi, dünyanın en ölümcül hastalıkları arasında yer almaktadır. Şüphelendiğiniz takdirde bile bir an önce doktora gitmeniz gereken bu hastalığın ne olduğundan, nedenlerinden, belirtilerinden, anında yapılması gerekenlerden ve sonrasındaki süreçten içeriğimizde bahsedeceğiz.
İşte kalp krizi hakkında bilinmesi gerekenler...
Kalp Krizi Nedir?
Kalbe kan taşımakla görevli damarların birinin tıkanması sonucu kalp krizi oluşur. Bu yüzden kalp yeterli oksijeni alamaz ve çalışması önce yavaşlar, sonra durur. Bu süreç zamanla olabilecek ve zamana yayılan bir olaydır. Kalp krizi günümüzde küçük yaştaki çocuklarda dahi görülebilen tehlikeli bir hastalıktır. Bu yüzden her yaştan kişinin dikkatli olması gerekir.
Kalp Krizi Nedenleri
Bazı faktörler kalp krizi riskini yükseltmektedir. Bu faktörler, yaşamınızda yapacağınız değişikliklerle giderilebilir. Ancak genetik faktörler, yaş gibi nedenler kontrol altına alınamayıp, kalp krizi riskini arttırmaktadır. Kalp krizinin nedenleri sigara kullanmak, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, obezite, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yapmama ve kan şekeri yüksekliğidir.
Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden kalp krizi yaşama riskiniz artabilir. Bu sebeple yaşamınızdan bu risk faktörlerini çıkartmanız gerekiyor. Böylece kalp krizi riskinizi en düşük seviyeye indirirsiniz.
Kalp Krizinin Belirtileri
Kalp krizi, modern hayatta erken ölümlerin en büyük sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Stres dolu hayat, yanlış beslenme, uyku sorunları, yorgunluk, halsizlik, nefes almada güçlük, kilo kaybı, baş ağrısı, terleme, göğüs kısmında baskı, üşüme hissi, kolay yorulma, çarpıntı, baş dönmesi ve grip kalp riskinin en büyük belirtileridir. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız bir an önce uzman bir doktora görünmeniz gerekiyor.
Kalp Krizi Sinyalleri
Kalp krizi oluşmadan önce vücudumuz alarm vermektedir. Bu alarmlardan en çok öne çıkanları yorgunluk, nefes almada güçlük, kilo kaybı, baş ağrısı ve terleme, göğüs kısmında baskı ve üşüme hissidir.
1. Yorgunluk
Kalp krizinin en büyük habercilerinden biri yorgunluk ve halsizlik durumlarıdır. Bu da dolaşım sistemindeki problemlerden kaynaklanmaktadır. Kişi her zaman bitkin hisseder ve uyumaya ihtiyaç duyar.
2. Nefes Almada Güçlük
Kalp kan pompalama görevini layıkıyla yerine getiremediğinde akciğerlere gerekli kan ulaşmaz. Bu da akciğerlerdeki oksijen oranının aşağı seviyelere düşmesine neden olur. Bu iki sistem birbirine oldukça bağlıdır. Biri diğerinden farklı olarak fonksiyonlarını yerine getiremez. Nefes daralması yaşamaya başladıysanız kesinlikle doktora başvurun.
3. Kilo Kaybı
Bedeninizde uyuşma ve hissizlik duyuyorsanız bu damarlarınızda az kan olduğunu gösterir. Adaleleriniz ihtiyacı olan oksijen, vitamin ve mineralleri alamıyor demektir. Bu sorun kalp damar rahatsızlıklarının göstergesi olabilir.
4. Baş Ağrısı ve Terleme
Beyine kan akışının yetersizliği yaşam için oldukça tehlikelidir. Eğer tüm vücudunuzda soğuk terleme hissi uyanıyorsa çok zaman baş ağrısı duyuyorsanız dikkatli olmalısınız.
5. Göğüs Kısmında Baskı
Eğer göğsünüzde aşırı basınç hissiyle moralsizlik gibi sorunlar ortaya çıkarsa bu durum tehlikenin en büyük sinyali sayılabilir. Bu problemler vakit geçtikçe yeniden ortaya çıkabilir ve daha kötü sonuçlar doğurabilir. Bu belirtilere kayıtsız kalmak kalp krizini getirebilir.
6. Üşüme Hissi
Belirli aralıklarla nedenini anlamadan soğuk algınlığı ve grip semptomlarıyla karşılaşıyorsanız bu durum kalp krizinin yakınlığını hissetmeniz açısından önemli bir uyarı sayılabilir. Kalp krizini atlatanların birçoğu bu ölümcül rahatsızlıktan 1-2 gün evvel açıklanması güç bir üşüme duyusu hissettiklerini belirtiyor. Bu uyarıcılarla karşı karşıyaysanız ya da yakınlarınızdan birinde bu hadiselerin varlığından şüpheleniyorsanız ivedilikle hekime başvurun. Önceden tedavi her hastalıkta olduğu gibi kalp krizinde de başarılı sonuçlar almanızı sağlar.
Kalp Krizi Anında Yapılması Gerekenler
Kalp krizi geçirdiğiniz anda yapmanız gereken birçok şey bulunuyor. Kalp krizi anında yapılması gerekenler arasında ağrı başlar başlamaz birilerine haber vermek, olduğunuz yerin kapısını aralık bırakmak, çok güçlü bir şekilde sürmek, bir bardak su ile aspirin içmek, bulunduğunuz odanın penceresini açmak, yardımı oturarak ya da yatarak beklemek bulunuyor. Bu önerileri uyguladığınız takdirde kalp krizi anında sakin kalabilir ve ciddi sonuçların ortaya çıkmasını engelleyebilirsiniz.
Yanınızda bir kişi kalp krizi geçiriyor ise hemen ambulans çağırın, kişiyi uygun bir yere yatırın, hastanın ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırın ve kıyafetlerini gevşetin. Bu öneriler sayesinde en azından ambulans gelene kadar kişiyi rahatlatabilirsiniz.
Kalp Krizinden Nasıl Korunur?
Kalp krizinden korunmanın birçok yolu vardır. En önemli yolu ise hayat tarzınızda yapacağınız değişikliklerdir. Kalp krizinden korunma yolları doymuş yağ tüketimini azaltmak, kolesterolü dengede tutmak, posalı yiyecekleri tüketmek, ideal kiloyu korumak, fiziksel aktiviteyi arttırmak, tansiyonunuzu dengede tutmak, stresten uzak durmak, sigara ve alkolden uzak durmaktır. Bu yöntemleri uyguladığınız takdirde kalp krizi riskini en düşük seviyeye indirebilirsiniz.
Kalp Krizi Sonrasında Yapılması Gerekenler
Kalp krizi sonrasında kendinize çok dikkat etmelisiniz. Kriz sonrasında öncesinde yapmadığınız yaşam tarzı değişikliklerini yapmalısınız. Bu değişiklikler arasında sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak, tansiyonunuzu dengede tutmak, beslenmeye dikkat etmek ve ilaçları düzenli almak bulunuyor.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Kalp Krizi Riskini Arttıran Yiyecekler | Kalp Çarpıntısına İyi Gelen Besinler |
Kalp krizi önceden nasıl belli olur?
Kalp krizini önceden haber veren belirtiler, karın ağrısı, mide bulantısı, şişkinlik hissi veya göğsün orta bölgesinde ekşime-yanma hissidir. Bu belirtiler kalp krizi öncesinde en yaygın olarak görülen belirtilerdir.
Kalp krizi ne tarafta olur?
Kalp krizi göğsün ortasında veya sol tarafında oluşmaktadır. Birkaç dakikadan uzun süren veya aralıklı tekrarlayan ağrı olarak gerçekleşen bu rahatsızlık, baskı, sıkışma ve dolgunluk olarak kendini göstermektedir.
Kalp krizi ne anlama gelir?
Halk adında kalp krizi olan bilinen mikokardiyal infarkt, kalbin oksijen ve besin desteğinden sorumlu koroner damarlarındaki tıkanıklıktır. Bu tıkanıklık kalp kasına kan akışının kesilmesine neden olur. Kalp dokusunun yeterince kanlanmadığı durumda ise her saniye kalıcı hasar riski artar. Bu da ömrünüzün kısalmasına neden olur.
Kalp krizi belirtileri kaç gün sürer?
Kalp krizinin geleceğini vücut bir hafta önceden haber vermeye başlar. Yorgunluk, nefes almada güçlük, üşüme hissi ve göğüs bölgesindeki baskı vücudun vereceği belirtilerdir. Göğüste, sol kolda, sırtta, mide bölgesinden çeneye doğru yayılan göğüs ağrıları ise kısa bir süre sonra kalp krizi gerçekleşeceğinin habercisidir. Bu ağrılar yirmi dakikadan fazla genellikle saatlerce sürmektedir. Dinlenmeden ya da nitrogliserinle bu ağrılar geçmez.
Kalp krizi geçirildiği hangi testle anlaşılır?
Kalp krizi endişesi için doktora başvurduğunuz takdirde size yapılacak olan ilk tetkiklerden birisi kandaki troponin seviyesinin ölçülmesidir. Bu test sayesinde kısa süre içerisinde kalp krizi geçirilip geçirilmediği anlaşılır.
Kalp krizi geçirildiği sonradan anlaşılır mı?
Bazı zamanlarda kişi kalp krizi geçirdiğini anlayamaz. Ufak bir ağrıyla kendisini gösteren krizin geçirildiği bu yüzden sonradan anlaşılabilir. Kişi doktora başvurduğunda EKG tetkiki sayesinde kalp krizi geçirdiğini sonradan da olsa fark edecektir.