Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kalsiyum eksikliği kemik sağlığı için ciddi bir problemdir. Kalsiyum hakkında her şeyi içeriğimizde bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kalsiyum eksikliği uzun sürdüğü takdirde kemikler yavaş yavaş zayıflamaya başlar. Bunun sonucunda kemik kırığı ve osteoporoz gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Kısacası güçlü bir vücut ve sağlıklı bir yaşam istiyorsak kalsiyum eksikliğine dikkat etmemiz gerekiyor. Bu yazımızda kalsiyum eksikliğinin belirtilerini, kalsiyum değeri yüksek olan besinleri ve daha birçok sorunun cevabını araştırdık ve derledik.​​​​​

En İyi Kalsiyum Deposu Besin Listesi

SıraBesinlerEtkisineoldu Puanı
1PeynirKalsiyum ihtiyacını karşılar10/9.7
2BalıkKemik yoğunluğunu korur10/9.8
3NohutKemikleri güçlendirir10/9.7
4SoğanDokuları güçlendirir10/9.8
5Ayran veya KefirBol miktarda kalsiyum10/9.6
6SütKalsiyum miktarını dengeler10/9.5
7YoğurtKalsiyum açısından zengin10/9.7
8SebzelerBol miktarda kalsiyum 10/9.8
9İncirGüçlü bir kalsiyum kaynağı10/9.6
10BademSağlığa faydalı10/9.7
11BrokoliKalsiyum bakımından en zengin besin10/9.8

En İyi 11 Kalsiyum Deposu Besin Tavsiyesi

İşte kalsiyum deposu doğal besin önerileri...

1. Peynir

Kalsiyum Zengini Gıdalar

Peynirlerin her çeşidi günlük kalsiyum ihtiyacının %49'unu karşılamaya yetmektedir. En çok kalsiyum içeren peynir Parmesan peyniridir. Diğer sert peynirler de kalsiyum açısından zengindir.

2. Balık

Kalsiyum Zengini Gıdalar

Kılçığıyla birlikte tüketebilen küçük balıklar kalsiyum bakımından zengin balıklardır. Özellikle hamsi zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Kemik yoğunluğunu korur. Kalsiyum açısından zengin olan balık türleri sardalya, tonbalığı, morina, ringa ve somondur.

3. Nohut

Kalsiyum Zengini Gıdalar

Bol miktarda selenyum, demir, çinko, protein ve kalsiyum içeren nohutun 100 gramında 105 mg kalsiyum bulunmaktadır. Kemikleri güçlendiren nohut, kolesterolü de düzenlemektedir. Kalbi koruyan, meme kanserine karşı koruyucu olan nohut, çocukların kesinlikle tüketmesi gereken besinlerdendir.

4. Soğan

Kalsiyum Zengini Gıdalar

Soğan, kemik yoğunluğunu arttırarak osteoporoz riskini ve menopoz başlangıcındaki olumsuz etkileri azaltır. İçerisindeki sülfür bağ dokuları güçlendirir. Kalsiyum bakımından da oldukça zengin bir besindir.

5. Ayran veya Kefir

Kalsiyum Zengini Gıdalar

Oldukça sağlıklı bir içecek olan ayranda bol miktarda kalsiyum bulunmaktadır. Aklınıza gelecek hiçbir içecek ayran kadar bol miktarda kalsiyum içermemektedir. Kalsiyumu yüksek içecekler arasında ilk sırada ayran ikinci sırada da kefir yer alır.

6. Süt

Kalsiyum Zengini Gıdalar

Büyüme çağında olan çocuklarınıza süt içirerek çocuğunuzun vücuduna alması gereken kalsiyum miktarını dengeleyin. Çocuğunuza yatarken veya kahvaltıda bir bardak süt içirmek onun daha enerjik olmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde yetişkin bir bireyde kalsiyum miktarını dengelemek için süt tüketebilir.

7. Yoğurt

Kalsiyum Zengini Gıdalar

Bir su bardağı yoğurt ortalama olarak 300-350 mg kalsiyum içermektedir. Kalsiyum açısından zengin olan yoğurt tıpkı peynir gibi ne iyi kalsiyum kaynaklarından birisidir. Kalsiyum içeren başka besinlere göz atmak isterseniz Vitamin Eksikliğine İyi Gelen Besinler sizin için biçilmiş kaftan olacak.

8. Sebzeler

Kalsiyum Zengini Gıdalar

Sebzelerde bol miktarda kalsiyum bulunmaktadır. Özellikle ıspanak, lahana, karnabahar ve pazıda günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacak kadar kalsiyum vardır.

9. İncir

Kalsiyum Zengini Gıdalar

Güçlü bir kalsiyum kaynağı olan incirde şaşırılacak bir şekilde yüksek miktarda kalsiyum vardır. Her zaman olmasa bile bazı günler 1 veya 2 incir tüketmek kalsiyum ihtiyacınızı kolay bir şekilde karşılayabilir.

10. Badem

Kalsiyum Zengini Gıdalar

Yapılan araştırmalara göre bademin insan sağlığına birçok faydası görülmüştür. Bademin faydalarından en önemlisi de kalsiyum ihtiyacını fazlasıyla karşılamasıdır.

11. Brokoli

Kalsiyum Zengini Gıdalar

Kalsiyum bakımından en zengin olan besinlerden birisi de brokolidir. Bir tabak kaynatılmış brokoli günlük kalori ihtiyacınızın %50'sini karşılamaya yetmektedir.


Kalsiyum Oranı Yüksek Gıdalar Listesi

SıraÜrünlerHacimneoldu Puanı
1Altapharma Kalsiyum20 Adet10/9.7
2Meka Nutrition Kalsiyum120 Adet10/9.8
3Nutrivita Nutrition Kalsiyum120 Adet10/9.6
4Ersağ Kalsiyum50 Adet10/9.7
5Microbiome Omega 3 Kalsiyum50 Adet10/9.8
Amazon
Fiyatlarını Gör
Kalsiyum
Markaları
Aradığın
Fiyatları Gör

Kalsiyum Oranı Zengin Olan Gıdalar

Kalsiyum ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacak olan gıdaları aşağıda sizler için araştırdık ve derledik. Eğer ekstra bir kalsiyum takviyesine ihtiyaç duyuyorsanız doğru yerdesiniz.

1. Altapharma Kalsiyum

Takviye Gıda

Amazon
Fiyatını Gör
Altapharma
Kalsiyum
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim20 Tablet

Efervesan tablet kategorisine giren Altapharma kalsiyum, gösterdiği yüksek etki sebebiyle dikkat çekiyor. Kullanıcıların memnun kaldığı ürün, 20 adet ile satışa sunuluyor. Düzenli kullanımlarda kemik ağrılarını dindiren kalsiyum takviyesi, bizce en iyilerden bir tanesi.

Kullanıcı Yorumu

? Kullanır kullanmaz bir kaç günde noksanlığının farkını hissettirdi. A** A**

? Bütün kas ağrılarım azaldı. Spora giderken kullanmak ayrı bir güç veriyor. Çok memnunum. İ** Ş**

2. Meka Nutrition Kalsiyum

Takviye Gıda

Amazon
Fiyatını Gör
Meka Nutrition
Kalsiyum
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim120 Tablet

Kalsiyum zengini Meka Nutrition, tablet formunda 120 adet olarak satılığa çıkıyor. Uygun fiyatı sebebiyle sıkça tercih edilen ürün, içerisinde Çinko, vitamin ve magnezyum bulunduruyor. Kullanıcılarından olumlu yorumlar alan ek gıda, bizce en iyiler arasında yer alıyor.

Kullanıcı Yorumu

? Uygun fiyat, yüksek kalite. T** O**

? Mükemmel ürün, kesinlikle alıp kullanın. M** L**

3. Nutrivita Nutrition Kalsiyum

Takviye Gıda

Amazon
Fiyatını Gör
Nutrivita Nutrition
Kalsiyum
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim120 Tablet

İçerisinde kalsiyum, magnezyum ve çinko bulunan Nutrivita Nutrition, 120 tablet şeklinde karşımıza çıkıyor. Düzenli kullanımlarda yüksek etki gösteren ürün, kullanıcılarından tam not almayı başarıyor.

Kullanıcı Yorumu

? Kemiklerinizde ağrı ve yürümeye zorlanıyorsanız, kesinlikle tavsiye ediyorum. C** A**

? Sayesinde ağrılarım geçti. Yalnız düzenli almaya gayret edin. A** B**

4. Ersağ Kalsiyum

Takviye Gıda

Amazon
Fiyatını Gör
Ersağ
Kalsiyum
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim90 Kapsül

Marka ismi fazla bilinmese bile gösterdiği etki sebebiyle adını duyuran Ersağ'ın kalsiyum kapsülü, zengin içeriğiyle dikkat çekiyor. Kullanım sonrası etki etmeye başlayan kapsül, kullananlar tarafından sıkça tavsiye ediliyor.

Kullanıcı Yorumu

? Ürün çok kaliteli, hızlı bir şekilde teslim edildi. İ** U**

? Çok iyi ve uygun. M** S**

5. Microbiome Omega 3 Kalsiyum

Takviye Gıda

Amazon
Fiyatını Gör
Microbiome
Kalsiyum
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim50 Softjel

Düzenli kullanımlar sonucunda yorgunluğu ve bitkinliği azaltan ürün, Kalsiyum eksikliğini kısa süre içerisinde toparlayabiliyor. Bu sayede kullanıcısını hastalıklara karşı daha dirençli hale getiren Microbiome Omega 3 Kalsiyum, bizce en iyiler arasında bulunmayı hak ediyor.

Kullanıcı Yorumu

? 2 aydır düzenli olarak alıyorum eczaneden annem için. kemik ağrıları için gerçekten çok etkili. Melisa Y**

? Çok iyi bir koruyucu. Bunu aldığınızda hastalık sizden uzak durur. Z** B**

Kalsiyum Eksikliğinin Neden Olduğu 4 Hastalık

Kalsiyum eksikliği insan vücudunda bazı rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Kalsiyum eksikliği hakkında bilgilere yer verdiğimiz bu içeriğimizde yeterli kalsiyum tüketilmemesinin sonucunda ortaya çıkan hastalıkları da araştırdık.

Kas Problemleri: Kramplar, spazmlar ve kas ağrıları kalsiyum eksikliğinin en erken belirtilerinden birisidir. Kalsiyum eksikliği, yürürken veya hareket ederken bacaklarınızda ağrıya veya uyuşukluğa neden olur.

Tırnak ve Cilt: Kalsiyum eksikliği tırnaklarınızı ve cildinizi de etkileyebilir. Ciltte kuruluğa ve kaşıntıya neden olan kalsiyum eksikliği tırnaklarınızın kırılmasına neden olabilir.

Diş Sorunları: Vücutta kalsiyum miktarı yetersiz olduğu zaman diş eti sorunları ve diş çürümeleri baş gösterebilir.

Halsizlik: En kolay anlaşılan belirtilerden birisi de aşırı yorgunluk, enerji eksikliği ve sürekli halsiz olma durumudur. Eğer hiçbir şey yapasınız gelmiyor ve yatağınızdan çıkmaya dahi üşeniyorsanız vücudunuzda yeteri kadar kalsiyum bulunmuyor olabilir.

Not: İleri seviyede olan kalsiyum eksikliği belirtileri; Elde, ayaklarda ve yüzde karıncalanma, kas kasılması, düzensiz olarak kalp atışı, hafıza zayıflığı, depresyon, halüsinasyon, kas ağrıları, cilt kuruluğu, kırılgan tırnaklardır.


Kalsiyum ve Eksikliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Kalsiyum nedir?

Kalsiyum, demir ve alüminyumdan sonra yeryüzündeki en yaygın beş element arasında üçüncü sıradadır. Dünyada en fazla bulunan kalsiyum bileşiği, kalsiyum karbonattır ve kalkerlerde bulunur. Aynı zamanda kalsiyum, MÖ 7000 yıllarında yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Kalsiyum simgesi Ca ve atom numarası 20 olan kimyasal bir elementtir. Kalsiyum kelimesi kalker kireçtaşından türetilen Latince "Calx" kelimesinden türemiştir. İnsan vücudunda kemikte ve dişte bulunan kalsiyumun önemi çok büyüktür.

Kalsiyum, insan vücudunda en çok kemiklerde ve dişte bulunur. Kalsiyumun insan vücudundaki önemi, kemiklerin ve dişlerin korunması, kanın pıhtılaşmasını sağlaması, kalp atışını düzenlenmesidir. Kalsiyum alımı çocukluk yıllarında önemli gibi görünse de, aslında her yaşta mutlaka alınması gereklidir. Kalsiyum eksikliğinin en büyük nedenlerinden biri eksik beslenme şeklidir. Kalsiyum içeren gıdaları tüketerek kalsiyum eksikliğinin önüne geçebilirsiniz.

Kalsiyum eksikliği riskini arttıran nedenler nedir?

D Vitamini Eksikliği: D vitamini eksikliği kalsiyum eksikliğine de yol açar. D vitaminin en büyük kaynağı güneştir.

Menopoz Sonrası Dönem: Menopozdan sonra kemik kaybında artış görülür. Menopoz döneminde doktor kontrolünde kalsiyum takviyesi alarak kemik kaybının önüne geçebilirsiniz.

Adetin Durması: Bazı dönemlerde belirli sebeplerden dolayı adet kanaması yaşanmaz. Bu da idrarla birlikte kalsiyum atımına neden olur.

Laktoz İntoleransı: Laktoz alerjisi bulunan kişilerde, süt tüketemedikleri için kalsiyum eksikliği yaşanır.

Vejetaryenler: Süt ve süt ürünlerini tüketmeyen vejetaryenler, kalsiyum içeren sebzeleri tüketmelidirler.

Kalsiyum eksikliği hangi hastalıklara sebep olur?

Yaşanan bazı hastalıklar kalsiyum eksikliğine neden olmaktadır. Hasta olduğumuz süreçte kalsiyum miktarı zengin olan besinlerden tüketerek sağlımızı korumalıyız. Yeterince iyi bir şekilde beslenerek kalsiyum eksikliği hastalığını yenebilirsiniz.

İşte o hastalıklar;

Düşük paratiroit hormonu seviyesi

Paratiroit bezleri ile ilgili sağlık sorunları

Magnezyum eksikliği

Kalsiyum emilimini etkileyen sağlık sorunları

Pankreatit

Bazı ilaçlar

Günlük alınması gereken kalsiyum miktarı ne kadardır?

Erken yaşlarda düzenli ve yeterli kalsiyum almak, yaşınız ilerledikçe ortaya çıkan kas erimesi gibi hastalıklara yakalanmamanıza yardımcı olur. En çok kalsiyum süt ürünlerine mevcuttur. Bunun sebebi de biyoyararlılığının daha yüksek olmasından kaynaklanır. Peki günlük alınması gereken kalsiyum miktarı ne kadardır? İşte cevabı;

0-6 Ay: 210 mg

7-12 Ay: 270 mg

1-3 Yaş: 700 mg

4-8 Yaş: 1000 mg

9-18 Yaş: 1300 mg

19-50 Yaş: 1000 mg

51 Yaş ve üzeri: Kadınlar için 1200 mg, erkekler için 1000 mg

Kalsiyum eksikliğinin sonuçları nelerdir?

Kalsiyum her insanın mutlaka alması gereken en önemli ve gerekli minerallerdendir. Kalsiyum eksikliği durumunda ise vücuttan yani kemiklerden kalsiyum alınmaya başlanır. Bunun sonucunda da kemikler güçsüzleşmeye başlar. Kalsiyum eksikliğinin diğer bir zararı da diş çürümelerine yol açmasıdır. Kalsiyum eksikliği bunların haricinde kaslarda, sinir sisteminde, kalbin çalışmasında bazı problemlere yol açar. Kalsiyum eksikliği hafızanın zayıflamasına neden olurken, yaşlı bireylerde kemik kırığı riskini de arttırır. Özellikle çocukluk döneminde yetersiz miktarda kalsiyum alanlar ciddi hastalıklara neden olur.

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.

<

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.