Kansere Karşı Vücut Geliştirme
Kansere Karşı Vücut Geliştirme
Kanser hastalığına karşı korunmanın ilk kuralı sağlığınıza dikkat etmektir. Sağlıklı kişilerde kendine yer bulamayan bu hastalık, güçsüz kalan ya da organlarından biri zarar gören kişilerde hızla etkisini gösterir. Buna engel olmak için yapılması gereken ilk şey sağlığınıza dikkat etmek ve vücudunuzun size verdiği uyarıları iyi takip ve analiz etmektir.
Sağlığı korumak için yapılması gerekenler arasında ilk sırada spor gelir. Spor yapmak vücudun dengelenmesini ve kuvvetlenmesini sağlar. Spor türleri arasında vücudu en çok kuvvetlendiren spor ise vücut geliştirmedir.
Vücut geliştirmeciler anatomik yapıyı öğrenirler ve en küçük kas gruplarına kadar onları güçlendirirler. Sadece kaslar değil iskelet, eklemler ve tendonlar da güçlenerek vücut daha dinç hale getirilir.
Vücut geliştirme ile güçlenen kaslar, metabolizmanın güçlü olmasını sağlar. Bu sporda gelişebilmek için metabolizmanın düzgün çalışması gereklidir. Düzgün metabolizma için düzgün beslenme şarttır.
Vücut geliştirmecilerin en dikkat ettiği konuların başında beslenme yer alır. Günlük kaç kalori alındığından tutun kaç kalorisinin proteinden, kaç kalorisinin karbonhidratlardan ve kaçının yağlardan alındığını dahi bir süre sonra öğrenirler. Vücutlarını iyi tanırlar ve onun ne istediğini bilirler.
Kasların gelişmesi alınan besinler kadar vücudun salgıladığı hormonlara da bağlıdır. Ağır antrenman yapan kişilerde vücut mikro hasarlar görür. Bunları tamir etmek için harekete geçer. Yeterli besinler alındığı takdirde vücuttaki hormonların salgılarında artış meydana gelir.
Hormonların artışı demek vücudun sağlık kazanması demektir. Yani hormon salgılayan organların da sağlıklı olması anlamına gelir. En çok salgısı olan hormonların başında büyüme hormonu ve testosteron gelir. Bu iki hormon vücudu en çok kuvvetlendiren ve bağışıklık sistemini destekleyen hormonlardır.
Vücut geliştirmenin kansere karşı dolaylı yoldan da etkisi bulunmaktadır. Kötü psikoloji, bağışıklık sistemini en çok etkileyen ve kanser hastalığına ortam hazırlayan nedendir. Morali bozuk olan, büyük üzüntü yaşayan ve bunu kafasından atamayan kişinin hormon dengeleri bozulur.
Yoğun sıkıntı ve huzursuzluk hali, vücudun kimyasını altüst eder. Böylece bağışıklık sistemi zayıf düşerek kanserli hücrelerin çoğalması için gerekli ortam hazırlanmış olur.
Ağırlık çalışan kimseler, günün stresini, kafalarında takıntı olan düşünceleri ve üzüntülerini farkında olmadan ağırlıklara yükler.
Ağırlıklar her yukarı çıkıp indiğinde saydığımız bu dertler bir bir azalır. Kaslar çalıştıkça motivasyon artar, ağırlıklar arttıkça moral yükselir. Bu sporun ruhsal anlamda yaptığı katkı büyüktür.
Endorfin hormonu salgısı düzenlenir ve mutluluk oluşur. Sağlam bir antrenman yapıp, iyi bir ter attığınız zaman psikolojinizin düzeldiğini görürsünüz. Bu da kansere karşı daha güçlü olmanızı sağlar.
Kanserden Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?
Kanserden korunmak için yapılması gerekenleri kısaca sıralamadan önce kişinin kendi doktoru olmasının önemini vurgulamak isteriz. Herkes kendi vücudunu iyi tanımalı ve onun belirtilerini anlamalıdır.
Farklı bir durum hissettiği andan itibaren uzman yardımı almakta gecikmemelidir. Vücut tepki vermiyor olsa bile senede bir kez check-up adı verilen tüm vücut taraması yaptırılmalı ve herhangi bir hastalık belirtisi olup olmadığı kontrol ettirilmelidir.
Kanser çok sinsi bir hastalıktır. Hiç farkında olmadan ilerleyebilir ve kötü sonuçlara neden olabilir. İşte kanserden korunmanın başlıca yolları;
1. Sağlıklı Beslenmek
Yeşil sebzeler ağırlıklı tercih edilmelidir. Hayvansal yağ tüketimi dengeli olmalıdır. İşlenmiş yağlardan uzak durulmalı, yerine zeytinyağı tercih edilmelidir. Glikoz şurubu içeren tatlılardan uzak durulmalı, yerine normal şeker tercih edilmelidir.
Şekerin fazlasından kaçınılmalıdır. Lifli ve besleyici değeri yüksek gıdalar yenmelidir. Hazır yemekler ve paketli gıdalar yerine imkanı olanlar mutlaka evde sağlıklı yemekler yapmaya gayret göstermelidir. Hormonlu besinlerden uzak durulmaya özen gösterilmelidir.
2. Spor Yapmak
Hareketli bir yaşam sürülmelidir. Uzun süre sabit oturmaktan ve yatmaktan kaçınılmalıdır. Düzenli egzersizler ihmal edilmemeli ve vücut geliştirme, yüzme gibi tüm kasları çalıştıran sporlar tercih edilmelidir. Açık havada doğa yürüyüşleri yapılarak bol oksijen alınmalıdır.
3. Sigara, Alkol ve Uyuşturucudan Uzak Durmak
Sigara başlıca kanser sebepleri arasındadır. Ayrıca yapılan araştırmalar sadece ciğer değil vücuttaki çoğu bölgede meydana gelen kanser türlerini tetiklediğini ortaya çıkarmıştır. Sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır. Alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan ve vücuda zarar veren maddelerden uzak durularak sağlıklı yaşam sürülmelidir.
4. Stresten Korunmak
Günlük hayatta karşılaşılan olumsuz durumlar karşısında stres yaşamak normaldir. Bunu en aza indirebilmek ve etkisini kısa tutabilmek önemlidir. Ruhsal sağlık ve motivasyon sahibi olmak kanserden korunmada önemlidir.
Psikolojinizin sağlam olması için nefes kontrol egzersizleri yapabilir ya da spor yaparak kafanızı dağıtabilirsiniz. Yapılan araştırmalar vücut geliştirme gibi ağır sporlarla uğraşan kişilerin strese karşı daha dayanıklı olduğunu göstermiştir.
Kanser hastaları spor yapabilir mi?
Kanser tedavisi sırasında egzersiz yapmakta bir sorun yoktur. Tedavi sürecini yöneten doktorun önerdiği doğrultuda egzersiz yapılabilir. Egzersiz genel tedavi şemasının bir parçası olduğunda kas ve kemik yapısı korunur.
Spor yapmak kanseri önler mi?
Spor yapmak kalın bağırsak, rahim ve meme kanseri riskini azaltır. Spor aynı zamanda mide, böbrek, karaciğer kanserlerini azaltırken lösemi olma riskini de düşürmektedir. Spor yapmak kanseri önlemeye yardımcı olur.
Kanser nedir?
Kanser, vücuttaki hücrelerin direncini kıran ve inanılmaz hızla çoğalarak organları iflas ettiren bir hastalık türüdür. Günümüzde erken teşhis ve tanı konması durumunda tedavi edilebiliyor olmasına rağmen kesin tedavisi bulunmuş değildir.
Kanser her insan vücudunda bulunur mu?
Kanser hakkında yapılan araştırmalara göre kanser hücreleri neredeyse her insanın vücudunda gizli olarak bulunurlar. Eğer bağışıklık sistemi kuvvetliyse ve vücutta başka bir hastalık yoksa kendilerini göstermeden yaşamaya devam ederler.
Kanser nasıl ortaya çıkar?
Bağışıklık sistemi zayıfladığı ve vücut gücünü kaybettiği anlarda ortaya çıkarlar. Ortaya çıktığı zaman ufak tefek işaretler gösterseler de genelde başka bir hastalığın beraberinde oldukları için aldırış edilmez. Yapılan en büyük hata budur. Belirtiler ilerlediği zaman kişi doktora gitse bile çoğu zaman geç kalınmış olmaktadır.
Kanser tedavisi nasıldır?
Geç kalınan kanser tedavisi için uygulanacak en gelişmiş yöntem kemoterapidir. Kemoterapi, vücuttaki kanserli hücrelerin ilerleyişini durdurmak için geliştirilmiş bir yöntem olsa da bunu yaparken faydalı hücrelere de zarar verir.
Kanserde saçlar ve kaşlar neden dökülür?
Kanser tedavisinde sağlıklı dokular ve organlar yorulur. Saçların ve kaşların dökülmesinin sebebi budur. Günümüzde bilim insanlarının çalışmaları neticesinde umut verici gelişmeler yaşanıyor olsa da henüz kesin tedavisi olmayan bu hastalık için herkes dikkatli olmalıdır.