Karaciğer Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Karaciğer Kanseri Nedir?
Karaciğerin vücudumuzdaki en temel görevi glikojen depolamaktır. Glikojen ise vücudun duyduğu enerjidir. Organlarımızın ihtiyaç duyduğu enerjinin alınmasını sağlar. Karaciğerin en önemli görevlerinden bir tanesi de, alkol, ilaç gibi maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.
Ayrıca, yağ ve karbonhidratların işlenmesi, yağların parçalanması gibi işlemleri gerçekleştirmek yine karaciğer görevleri arasındadır. Çoğu kanser çeşidinde olduğu gibi, karaciğer kanseri de ilerlemediği sürece belirtileri ortaya çıkmaz.
Ancak kanser ilerledikçe ve vücuda yayılmaya başladıkça birtakım belirtiler görülmeye başlanır. İlk görülen belirtiler, kilo kaybı, karın şişmesi, iştahsızlık ve devamlı halsizliktir.
Karaciğer Kanseri Belirtileri
Öncelikle karaciğer kanserini birincil ve ikincil kanser olarak ikiye ayıralım. Birincil karaciğer kanseri adında da olduğu gibi karaciğerin kendisinde ortaya çıkan kanserdir. İkincil karaciğer ise vücudun farklı bir organında başlamış ve karaciğere de yayılmış olan kanser türüdür. Şimdi sayacağımız belirtiler birincil karaciğer kanseri belirtileridir. Ancak ikincil karaciğer kanserinde de bu belirtiler ortaya çıkar.
1. Kilo kaybı
Herhangi bir kilo verme girişiminiz olmadığı halde, sebepsiz yere kilo vermeye başladıysanız karaciğer kanseri belirtisini yaşıyor olabilirsiniz.
2. Karın şişliği
Karaciğer kanseri belirtileri arasında karın şişliği de bulunmaktadır. Bunun ise 2 nedeni vardır. İlki, kanser nedeniyle büyüyen karaciğerin hastanın sağ tarafında yarattığı şişlik. İkincisi, karaciğerin görevini yerine getiremediğinden, karaciğerde biriken sıvı nedeniyle karında şişlik oluşmasıdır.
3. Sarılık
Karaciğer kanserinde sarılık belirtisinin baş göstermesinin sebebi, safranın vücuttan atılmamasına bağlıdır. Biriken safran tuzundan dolayı hastanın cildi hem sarı bir renk alır hem de kaşıntı çok olur.
Karaciğer Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Karaciğer kanserinin nedeni kesin olarak belirlenemese de, karaciğerde oluşan kansere neden olabilecek risk faktörleri belirlenmiştir.
1. Siroz
Siroz karaciğerde meydana gelen ve karaciğerin işlevini yerine getirmemesi olarak bilinen bir hastalıktır. Sirozun karaciğer kanserine de neden olabileceği bilinmektedir. Her siroz hastasının kanser olması söz konusu değildir ancak karaciğer kanseri riskini yükselttiği biliniyor.
2. Hepatit B
Kan, salya gibi durumlarla bulaşabilen hepatit B, karaciğer kanser riskini arttıran nedenlerden bir tanesidir. Hepatit B nedeniyle oluşan kanser olayları daha çok Asya ülkelerinde görülmektedir.
3. Alkol
Normalde karaciğer yıpransa bile kendini yenileyen bir organdır. Ancak bazı etkenler onun çok fazla zarar görmesine neden olabilir. Örneğin alkol bunlardan bir tanesidir. Çok uzun süre alkol kullanmak karaciğerin tamamen iflas olmasına neden olabilir.
4. Karaciğer yağlanması
Karaciğer yağlanması çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Bir müddet sonra bu yağlanma karaciğer iltihaplanmasına yol açabilir. Bu iltihaplanma sonucu da kanser riski artar.
Karaciğer Kanserinden Nasıl Korunur?
Karaciğer kanserine neden olan risk faktörlerini en aza indirerek karaciğer kanserinden korunabiliriz. Bunun için bazı önlemler alarak kanseri önleyebiliriz.
Hepatit B ve hepatit C virüsünden korunulması, alkol tüketimini en aza indirmek, sigara kullanımını en aza indirmek, fazla kilodan kurtulmak, karaciğer kanserine neden olabilecek hastalıkların tedavisi karaciğer kanserinden korunmanızı sağlar.
Karaciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Karaciğer kanserini teşhis etmek için fiziksel muayene, karaciğer kanseri görüntüleme ve laboratuvar testleri, ultrason, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, anjiyografi, kemik taraması, laparoskopi, biyopsi, kan testler yapılabilir.
Karaciğer Kanseri Tedavisi
Karaciğer kanserinin tedavisinde, kanserin evresi ve karaciğerin kalan kısmının sağlığı rol oynar. Karaciğer kanserinde uygulanabilecek tedavi yöntemleri cerrahi müdahale, ablasyon veya embolizasyon gibi bölgesel uygulanan tedavi, radyoterapi, hedef yönelik tedavi, hemoterap olarak sıralanabilir.
Karaciğer Kanserinde Beslenme
Karaciğer kanserinin az da olsa dengesiz beslenmeyle de bir ilişkisi vardır. Bu yüzden kansere yakalanmamak için dengeli ve düzenli beslenilirse, kanseri önlemeye yardımcı olmuş oluruz.
Karaciğer kanseri hastalarının mutlaka yemesi gereken besinler içerisinde; sarımsak, domates, ıspanak, lahana, brokoli, tahıllar, fasulye, incir, zeytinyağı yer alır. Bu besinler düzenli olarak tüketilmelidir.
Karaciğer kanserinin ilk belirtileri nelerdir?
Karaciğer kanserinde en sık görülen belirtiler arasında; karında şişkinlik hissi, karnın sağ üst kısmında ağrı, iştahsızlık, yorgunluk, kilo kaybı, mide bulantısı, ciltte ve gözlerde sararma yer almaktadır.
Karaciğer kanseri olan hasta ne kadar yaşar?
Tedavi edilemeyen bir hastalık olan karaciğer kanseri olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Karaciğer kanserine yakalanmış bir bireyin yaşama süresi 6 ile 9 aydır.
Karaciğer kanseri nasıl belli olur?
Karaciğer kanserleri genellikle ciltte sararma, kaşıntı, karnın sağ üst kısmında ağrı, çok az yemek yenmesine rağmen tokluk hissi, şişkinlik, ateş, gece terlemeleri, idrar renginde sararma olarak karşımıza çıkar.
Karaciğer kanserinin tedavisi mümkün mü?
Karaciğer kanserinin tedavisi mümkündür. Hastaların %2-6'sı karaciğer kanseri cerrahisi sonucu ölmektedir. Cerrahi gerekli tek tedavi olabileceği gibi kemoterapi veya radyoterapi görülerek kanseri yenmek mümkün olabilir.
Karaciğer kanseri nerede ağrı yapar?
Karaciğer kanseri erken dönemde etkisini göstermez. Karnın sağ tarafında ilk başlarda ağrı ortaya çıkar. Daha sonrasında karın ağrısına şişlik ve kilo kaybı eşlik eder. Bu semptomlar karaciğer kanserinin en yaygın belirtileridir.
Karaciğer kanseri kimlerde görülür?
Karaciğer kanseri Hepatit B ve Hepatit C virüslerini barındıran, siroz, kronik hepatit hastalarında görülebilir. Aynı zamanda korunmasız cinsel ilişki veya doğum yoluyla kişiden kişiye yayılabilmektedir.