Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Egzersizler ve Besinler

Karaciğerde, kötü alışkanlıklar ve sağlıksız beslenme nedeniyle yağlanma görülmektedir. Biz de karaciğere iyi gelecek besinleri araştırdık.
Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Egzersizler ve Besinler

Aşırı kilo ve doğru beslenmeme sonucu vücudumuzda meydana gelen hastalıkların başında karaciğer yağlanması gelmektedir. Bu sorunun tedavi edilmemesi durumunda iltihaplı karaciğer yağlanması, siroz ve hepatitin bir türü olan steatoheapatit ortaya çıkmaktadır.

Sağlıklı bir karaciğerde neredeyse hiç yağ bulunmamakla birlikte düşük orandaki yağlanma normal olarak karşılanır. Yaklaşık 1-2 kg ağırlığında olan karaciğerin %5 - %10’dan fazlası yağ ise karaciğer yağlanması söz konusudur.

Karaciğer yağlanmasına iyi gelecek yiyecekler arasında nohut, bitkilerde zerdeçal, bitki çaylarında yeşil çay, meyvelerde erik, sebzelerde enginar yer alır.

Karaciğer Yağlanmasını Önleyen Yiyecekler

Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler

Karaciğer yağlanmasına iyi gelen yiyecekler arasında sarımsak, greyfurt, pancar, sebzeler, ceviz, yağsız süt ürünleri, enginar, sarımsak, soğan, tam buğdaylı ekmek, yulaf kepeği, nohut, barbunya, kuru fasulye yer alır.

Yukarıdaki yiyecekler içerisinde bulundurduğu C vitamini sayesinde antioksidan etkisi yaparak vücudumuzda biriken toksinlerin atılmasını sağlar. Karaciğer yağlanmasının da baş düşmanlarıdır. Bu konuda yapılan birçok araştırmanın sonucunda yukarıda belirttiğimiz yiyecekler yeterli miktarda tüketildiğinde karaciğerdeki iltihaplanmaların ve yağlanmaların önüne geçer.

Karaciğer Yağlanmasına Karşı Bitkiler ve Bitki Çayları

Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler

Karaciğer yağlanmasını önlemek için zerdeçal, yeşil çay, brokoli, marul, turp, roka, ıspanak, kara lahana, maydanoz, kereviz, brüksel lahanası, karahindiba, enginar, berberin, devedikeni tüketilmelidir.

Huzur veren ve vücudu rahatlatan etkisiyle bilinen yukarıdaki bitkiler ve çaylar, karaciğer yağlanmasını engellemekte de etkin rol oynuyor. Sağlıkla ilgili birçok alanda kullanılan bu çaylar ve bitkiler vücutta biriken fazla yağların yakılmasına yardımcı olur. Karaciğer, sağlıklı bir şekilde çalışabilir.

Karaciğeri Temizleyen Vitaminler ve İlaçlar

Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler

Omega-3, E vitamini, C vitamini, Selenyum, Glutation içeren antioksidan içerikli besinler karaciğer yağlanmasına iyi gelir. N-asetil sistein, betaine, paracetamol, kortizon, tetrasiklin ilaçları karaciğer yağlanmasını önlemek için önerilir. Bu ilaçlar kesinlikle uzman doktorlar tarafından önerilip tüketilmesi gerekir. Bilinçsiz bir şekilde tüketilirse daha kötü durumlara yol açabilir.

Karaciğeri Koruyan Meyveler ve Sebzeler

Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler

Çilek, kivi, kızılcık, yaban merisini, elma, erik, armut, portakal, greyfurt gibi meyveler karaciğer yağlanmasını önler. Karaciğere iyi gelen sebzeler arasında ıspanak, zerdeçal, biberiye, enginar, lahana, ıspanak yer alır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz sebzeler ve meyveler karaciğerin eski sağlığına geri kavuşmasında büyük rol oynar. Karaciğer yağlanması gibi sorunlar ortadan kalkar. Vücut sağlığını koruyan bu besinler karaciğerin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Meyveler ve sebzeler bol bol tüketildiği taktirde karaciğer yağlanması görülmez.

Karaciğer Yağlanmasını Söken Kürler

Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler

Bir bardak sıcak suyun içerisine karahindibayı ilave edin. Günde 1 kez olmak üzere tüketin. Limon suyuna şeker ilave ederek günde 2 kez tüketin. Papatya çayını demledikten sonra günde 2 kez tüketin. Elma sirkesi ve suyu karıştırın. Günde bir kez olmak üzere tüketerek karaciğer yağlanması gibi sorunları ortadan kaldırabilirsiniz.

Karaciğer Yağlanmasını Temizleyen Egzersizler ve Hareketler

Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler

Karaciğer yağlanmasına en iyi gelecek şey egzersiz yapmaktır. Egzersiz sırasında salgılanan endorfin hormonu stresin azalmasını sağlar, kendinizi mutlu hissettirir. Haftada 4 gün 45 dakikalık bir yürüyüş yapmak karaciğer yağlanmasını engeller. Spor salonuna gidip 1 saat boyunca ağırlık çalışmak da etkili bir yöntemdir. Sporu hayatınızdan eksik etmediğiniz sürece karaciğer yağlanmasının oluşması çok zordur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Karaciğere İyi Gelen Bitkiler ve VitaminlerKaraciğer Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Karaciğer Nedir? Görevleri ve HastalıklarıKaraciğer Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Karaciğer Nakli Hakkında BilgilerBöbrek ve Karaciğer Nakli Sonrası Beslenme

Karaciğer yağlanması nedir?

Vücut sağlığı için oldukça önemli olan karaciğerde anormal bir şekilde yağ birikmesi nedeniyle karaciğer yağlanması meydana gelir. Karaciğer, yaşamımızı devam ettirebilmemiz için oldukça önemli bir rol oynayan organlar arasındadır.

Tıp dilinde “hepatosteatoz” olarak adlandırılan karaciğer yağlanması, genellikle obezite, diyabet ve kolesterol hastalarında daha sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Sinsice ilerleyen bir rahatsızlık olan karaciğer yağlanması, çok fazla belirti vermemektedir.

Rahatsızlığın ilerlemesiyle birlikte yıllar sonra aşırı kilo kaybı ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir.

Karaciğer yağlanması nedenleri nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının başlıca nedenleri arasında sağlıksız beslenmek ve alkol gibi kötü alışkanlıklar gelmektedir. Birçok hastalığa neden olan sağlıksız beslenme ve alkol tüketiminin azaltılması ve sağlıklı beslenmeye geçilmesi karaciğer yağlanmasını durdurmaktadır.

Beslenme şekli ve kötü alışkanlıkların yanı sıra kullanılan ilaçlar, hızlı kilo kaybı, bypass ameliyatı ve yaş durumları da karaciğer yağlanmasında etkili rol oynamaktadır.

50 yaş üstü yetişkinlerde karaciğer yağlanmasına daha sık rastlanılmasının yanı sıra ideal kilosunun 4-5 kg üstünde olan kişilerde de karaciğer yağlanmasına rastlanılmaktadır.

1. Alkol

Aşırı alkol tüketimi karaciğerdeki yağ parçalama metabolizmasının bozulmasına neden olarak karaciğerin yağ toplamasına sebebiyet vermektedir. Özellikle alkol nedeniyle meydana gelen karaciğer yağlanmasında tüketilen besinlerden elde edilen yağlar parçalanamaz ve sindirime gönderilemez.

Böylelikle karaciğerde aşırı yağlanma söz konusu olur. Alkole bağlı olarak meydana gelen karaciğer yağlanması tedavi edilmezse hepatite neden olarak ölüm ile sonuçlanabilir.

2. Obezite

Kilo problemi yaşayan kişilerin %70’inde karaciğer yağlanması problemine rastlanılmaktadır. Hormonal rahatsızlıklar ve sağlıksız beslenme nedeniyle sürekli artan kilolar zamanla karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır. Sürekli artan kilo alımı sebebiyle yağ hücrelerinin yağ depolayamaz hale gelmesi bu yağların kanda dolaşmasına ve başta karaciğer olmak üzere iç organlarda birikmesine neden olur.

3. İnsülin direnci

Karaciğer yağlanmasının başlıca nedenlerinden biri de insülin direncidir. Pankreas, insüline karşı direnç sağlayan hücrelere karşılık daha fazla insülin üretmektedir. İnsülin hormonunun artması ile birlikte kanda ve karaciğerde biriken yağ asitleri karaciğer yağlanmasına neden olur.

4. Kolesterol

Kandaki yağ hücrelerinin artması kolesterolü göstermektedir. Kandaki yağ oranının artmasıyla birlikte karaciğer bu yağları depolayamaz hale gelir ve karaciğer yağlanmasına neden olur.

Karaciğer yağlanması nasıl olur?

Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinin yağla işgal edilmesi ve buna bağlı olarak karaciğerin büyümesidir. Genellikle orta yaş üstü ve kilolu insanlarda oldukça fazla görülebilir.

Erişkin insanların yaklaşık % 20 -30 unda karaciğer yağlanması olduğunu ve kabaca her on kişiden birinde karaciğer enzimlerinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Karaciğer yağlanması, genel olarak hiçbir şikayete neden olmamakla birlikte ileri dönemlerinde karnın sağ üst kısmında dolgunluk ve şişkinlik hissine neden olabilir.

Karaciğer yağlanmasının sebepleri nelerdir?

Karaciğer yağlanması ve enzim yükselmesinin pek çok nedeni olabilir. Tabi ki bunların bir kısmı önemli olup ileri tetkikler gerektirir, ancak çoğu zararsızdır. Örneğin geçirilmiş basit viral hepatitler karaciğer enzimlerinde ömür boyu sürecek hafif yükselmelere neden olabilir.

Ülkemizde 50 yaşını geçen insanların % 80-90’ı (farkında olarak veya olmayarak) hepatit A geçirdiği için enzim yüksekliği de sık görülmektedir. İkinci en büyük karaciğer yağlanması nedeni Alkol kullanımıdır.

Bunun haricinde örneğin kolesterol ilaçları gibi bazı ilaçların yan etkisine bağlı olarak da karaciğer enzimleri yükselebilir. Örneğin uzun süreli antibiyotik kullanımı karaciğer yağlanması yapabilir.

Hormon tedavileri, ağrı kesici ilaçlar, vitamin kullanımı da karaciğer yağlanması nedenleri arasında sayılabilirler. Son olarak şişmanlığında karaciğerde yağlanmaya neden olabileceğini söylemek gerekir.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezitenin artması ile karaciğer yağlanmasının daha sık görülmesi kaçınılmazdır. Karaciğerimiz, kanımızı toksinlerden, ölü hücrelerden, mikroorganizmalardan ve aşırı yağdan temizleme görevi yapan önemli bir organımızdır.

Aşırı karaciğer yağlanması hücrelerin yeteri kadar fonksiyon görmesini, kanın temizlenmesini engeller.

Karaciğer yağlanması belirtileri nelerdir?

Sinsice ilerleyen ve çok fazla belirti vermeyen karaciğer yağlanması hemen hemen herkeste meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Halsizlikle kendini belli eden karaciğer yağlanması zamanla ağırlık yaparak ağrıya neden olur.

Vücuttaki en ağır organ olan karaciğer yağlanmayla birlikte büyüyerek diğer organlara baskı uygular ve kaburganın alt bölümünde ağrıya neden olur. İlerleyen zamanlarda karaciğerdeki yağlanmanın artmasıyla birlikte ani kilo kaybı, güçsüzlük ve zihin karışıklığı gibi durumlar gözlenir.

Yağlanmanın oranına ve kişinin vücut direncine bağlı olarak değişkenlik gösteren belirtiler yıllar sonra gözlemlenebilir.

Karaciğer yağlanması tedavisi nasıl olur?

Karaciğer yağlanması belirtilerinden şüpheleniyorsanız bir an önce doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuzun uygun gördüğü kan testleri, karaciğer fonksiyonlarının incelenmesi, CT taraması, MR ve ultrason gibi tetkiklerin sonucunda teşhis konulur ve uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Nadiren de olsa kesin teşhisin konulabilmesi adına karaciğer biyopsisi yapılabilir. Karaciğer yağlanması tedavisinde en önemli faktör kilo vermek ve sağlıklı beslenmektedir. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra alkol ve sigara gibi birçok hastalığı tetikleyen kötü alışkanlıklardan uzak durmak tedavi sürecini olumlu yönde etkilerken daha hızlı iyileşme sağlamaktadır.

Doktorunuzun uygun gördüğü beslenme ve egzersiz programına uygun olarak davranmak birçok hastalığın oluşmasını engellemekte ve tedavi sürecinin daha hızlı ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Yağlanmanın nedeni ve oranına bağlı olarak doktorun uygun gördüğü ilaç tedavileri de uygulanmaktadır.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum