Karşılaştırma Cümleleri Dersi Konu Anlatımı

Bu yazımızda değerli öğrencilerimiz için karşılaştırma cümleleri konusunu sizler için detaylı olarak inceledik. İşte, birçok sınavda konu olarak sorusu çıkan karşılaştırma cümleleri hakkında bilgi..
Karşılaştırma Cümleleri Dersi Konu Anlatımı

Karşılaştırma Cümleleri

İlkokul 4. Sınıf Türkçe ders konuları arasında yer alan karşılaştırma cümleleri, zaman zaman karıştırılabilen bir konudur. Bu yazımızda, konuya ilişkin detaylı açıklamalar yaparak, derslerinizde daha yüksek başarı elde etmenize yardımcı olacağız.

Karşılaştırma cümleleri; birden fazla kavram, durum veya varlığın karşılaştırıldığı cümlelere denir. Benzerlik, farklılık veya üstünlük gibi değişik durumları ifade eden cümlelere karşılaştırma cümleleri denir. “Gibi, kadar, en, daha, çok, göre, fazla” gibi kelimelerle ifade edilen karşılaştırma cümleleri, aslında üzerinde durulduğunda gayet basit bir konu olabiliyor.

Aşağıda karşılaştırma cümleleri ile ilgili vereceğimiz örnekleri dikkatli bir şekilde incelediğinizde, konuyu daha net şekilde anlayacaksınız.


Karşılaştırma Cümlelerine Örnekler

“Kışın portakal, Yaz aylarından daha fazla bulunur.”

“Yeni kitabı da eski kitabı kadar güzeldi.”

“Yılın en güzel resmi benimki seçildi.”

“Yeni kitaplar, eski kitaplara göre daha anlaşılır şekilde yazılıyor.”

“Burak roman kitaplarını daha çok sever, Ahmet ise hikâye kitaplarını…”

Yukarıda verdiğimiz örnekleri dikkatli bir şekilde incelediğinizde, tüm cümlelerde karşılaştırma yapılmıştır. “daha”, “kadar”, “en” gibi sözcüklerin kullanılması ile karşılaştırma yapılmıştır.

Karşılaştırma cümleleri, bir varlığın, durumun veya kavramın azlığı-çokluğu, farklılığını, üstünlüğünü ifade eden kelimelerdir. Mesela “Ahmet’in ayakkabıları, Selma’nın ayakkabılarına göre daha fazladır.” Bu cümlede kullanılan “göre” sözcüğü, bir karşılaştırma yapmak amacı ile kullanılmıştır. Biz bu cümleyi okurken şunu anlarız “Selma’nın da ayakkabıları var, ama Ahmet’in ayakkabıları daha fazladır.” Burada çokluk belirtilmiştir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum