Anksiyete Neden Olur? Kaygı Bozukluğuna Neden Olan 7 Faktör

Günümüzde çok fazla kişinin muzdarip olduğu ve hayatımızı doğrudan etkileyen kaygı bozukluğunun nedenlerini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Anksiyete Neden Olur? Kaygı Bozukluğuna Neden Olan 7 Faktör

Kaygı Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Kaygı bozukluğu, tekrarlayan, ani, beklenmedik ve herhangi bir neden olmaksızın yaşanan yoğun korku ya da dehşet duyguları ile kendini gösterir. Yaygın kaygı bozukluğu, herhangi bir nesne ya da durum tarafından başlatılmayan, uzun süreli, yoğun ve belirsiz korkularla bilinir. Bu içeriğimizde kaygı bozukluğunun nedenlerini detaylıca inceledik.

Kaygı Bozukluğu Nedenleri Listesi

SıraFaktörSebep
1Fizyolojik FaktörlerAstım, Diyabet
2Psikanalitik SebeplerBunalım
3Olayları Yorumlama BiçimiTravma
4Varoluşsal ProblemlerÖlüm
5Kalıtımsal EtmenlerMajör Depresyon
6Biyokimyasal FaktörlerKullanılan İlaçlar
7Çevresel FaktörlerStres, Boşanma vb.

Kaygı Bozukluğu Nedenleri

İşte kaygı bozukluğu nedenleri...

1. Fizyolojik Faktörler

Kaygı Bozukluğu Nedenleri

İnsanın hayatını derinden etkileyen travmatik olaylar kaygı bozuklukları ve psikolojik bozuklukların ana sebepleri arasında yer alır. Hormonlar, kaygı bozukluğu üzerinde doğrudan etki gösterir. Eğer beyin, zorlayıcı bir olay karşısında anormal faaliyetler göstererek bazı hormonları salgılamaya başlarsa reseptörlerde bazı değişiklikler oluşmaya başlar ve hastalığın görülme ihtimali artar.

Yapılan araştırmalar psikolojik bozukluğun çoğunlukla fizyolojik etkenler yüzünden ortaya çıktığını açıklıyor. Kaygı bozukluğunu tetikleyen fiziksel faktörlerin arasında astım, kalp rahatsızlıkları, bazı kronik hastalıklar, diyabet, solunum yolu rahatsızlıkları, tiroid problemleri ve bağırsak sendromu gibi şikayetler bulunuyor.

2. Psikanalitik Sebepler

Kaygı Bozukluğu Nedenleri

Kaygı bozukluğunun oluşumunu ruhsal problemlere bağlayan bu yaklaşıma göre ortaya çıkan rahatsızlık kişinin kendi iç çatışmasından kaynaklanır. Freud'un öncüsü olduğu psikanalitik yaklaşıma göre kişinin alt benliğiyle üst benliği arasında ortaya çıkan iç çatışma, dürtüler karşısında benliğin çözüm üretememesine sebep olur.

Bunun yanı sıra bunalım da kaygı bozukluğuna sebep olan başka bir psikolojik problemdir. Kişi kendini bunalımda hissetmeye başladıktan sonra kaygı bozukluğu yaşamaya başlayabilir. Bu yüzden kaygı bozukluğu yaşamanızın nedeninin bunalım olabileceğini unutmayın.

3. Olayları Yorumlama Biçimi

Kaygı Bozukluğu Nedenleri

Bilişsel kuramlara göre kaygı bozuklukları ve psikolojik bozuklukların ortaya çıkmasındaki önemli faktörlerden birisi de kişilerin olayları yorumlama şekline dayanır. İnsanların yaşadığı olaylar, hangi şartlar altında yorumlanıyorsa ve olaylara karşı nasıl bir algıya sahip olunuyorsa bu durum kaygı bozuklukların temelini oluşturabilir.

4. Varoluşsal Problemler

Kaygı Bozukluğu Nedenleri

İnsan hayatı boyunca bir gün yaşama veda edeceğinin farkında olur ve bu farkındalık ile hayatına devam eder. Varoluşçu yaklaşıma göre insan beyni doğuşta bomboştur. Yaşanan olaylarla ve bu olaylara karşı geliştirilen duygu ve düşüncelerle beynimizi doldurmaya başlarız.

Hayatın anlamlı hale gelmesi, bizim ona yüklemiş olduğumuz anlamla mümkün olur. Bu durumun farkında olmak ve buna göre hareket etmek ise bazı durumlarda kaygı bozukluğu oluşumuna sebep olabilir.

5. Kalıtımsal Etmenler

Kaygı Bozukluğu Nedenleri

Eğer birinci dereceden akrabalarınızda panik bozukluğu, majör depresyon gibi kaygı bozukluğu krizine kaynaklık edebilecek psikolojik rahatsızlıklar görüldüyse, sizin kaygı bozukluğu yaşama riskiniz diğer insanlara kıyasla daha fazladır. Bu ihtimal, %15-18 arasındadır. İkinci dereceden akrabalarda ise bu ihtimal %6 civarındadır. Bu olayın altında yatan sebep ise otonom sinir sisteminin kalıtsal faktörlerden etkilenmesidir.

6. Biyokimyasal Faktörler

Kaygı Bozukluğu Nedenleri

Kaygı bozukluğunun bir diğer nedeni ise biyokimyasal faktörlerdir. Herhangi bir depresif problem yüzünden kullanılan bazı ilaçlar, MAO inhibitörleri, diazem tipi ilaçlar, beta blokerler gibi çeşitli biyokimyasal ürünler yüzünden kaygı bozukluğu rahatsızlığı ortaya çıkabilir.

7. Çevresel Faktörler

Kaygı Bozukluğu Nedenleri

Kişinin yaşadığı zor ve kötü olaylar hastalığın oluşumuna sebep olabilir. İş yerinde ya da okulda yaşanan stres, doğal afetler yüzünden ortaya çıkan travma, boşanma, ilişkide problem yaşama, vefat, sevdiği birinin ağır hastalık geçirmesi, cinsel istismar, tecavüz ve maddi konuda yaşanan stres gibi çeşitli faktörler yüzünden ortaya çıkabilecek bozukluklardan birisi de kaygı bozukluğudur.


İlginizi Çekebilir
Anksiyete Bozukluğu Belirtileri ve TedavisiPanik Atak Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kaygı bozukluğu nedir?

Halk arasında kaygı bozukluğu olarak bilinen anksiyete, hissettiğimiz kaygı duygusunun aşırı derecelerde ve devamlı olarak hissedildiği durumlardır. Anksiyete yaşayan kişiler kendilerinde kaygı hissi uyandıran durumlarda büyük bir korku duyarlar ve paniklerler. Bu yüzden de kaygı bozukluğu rahatsızlığı ortaya çıkar.

Kaygı bozukluğu belirtileri nelerdir?

Anksiyete hastalığının belirtileri kişinin kendisini gergin, huzursuz, panik halinde hissetmesi, nefes darlığı çekmek, ağız kuruluğu yaşamak, endişeli hal, kalp atışında yaşanan hızlanma, aşırı terleme, ellerde titreme hali, odaklanma ve konsantrasyon problemleri yaşamaktır. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız kaygı bozukluğu rahatsızlığına yakalanmış olabilirsiniz.

Kaygı bozukluğu nasıl giderilir?

Kaygı bozukluğu rahatsızlığının tedavisinde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Oldukça sık tercih edilen bu yöntemler sayesinde kısa süre içerisinde anksiyete rahatsızlığından kurtulabilirsiniz.

Kaygı bozukluğunun sebebi nedir?

Anksiyete rahatsızlığı fizyolojik faktörler, psikanalitik sebepler, olayları yorumlama biçimi, varoluşsal problemler, kalıtımsal etmenler, biyokimyasal faktörler ve çevresel faktörler yüzünden ortaya çıkabilir. Eğer sizde de kaygı bozukluğu problemi varsa bu nedenlerden kurtulmanız gerekiyor.

Kaygılı insan ne yapmalı?

Kaygılı insanın durumunu düzeltmek için uygulaması gereken birkaç öneri bulunuyor. Bu öneriler kaygıyı kabul etmek, kuvvet dilini kullanmak, içsel gücü ayarlamak, gerçekleşebilir hedefler belirlemek ve kendinizi iyi hissettiren şeyler yapmaktır. Bu önerileri uygulayarak kaygı bozukluğunun etkilerini azaltabilirsiniz.

Anksiyete nasıl geçer evde?

Kaygı bozukluğunu evde de tedavi edebilirsiniz. Bunun için uzmanlar nefes egzersizlerini önermektedir. Nefes egzersizleri, doğru nefes almak, sakinleşmek ve odaklanmak için sizlere yardımcı olacaktır. Ayrıca bir şeylerle ilgilenmek de anksiyete krizi esnasında size iyi gelecektir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.