Akciğer Dostu Keçiboynuzu Nedir, Faydaları Nelerdir?
Keçiboynuzu Nedir?
Doğal enerji kaynağı olarak bilinen keçiboynuzu, Akdeniz ikliminde yetişen tatlı bir bitkidir. İsmini keçiboynuzuna olan benzerliğinden alan keçiboynuzu bitkisi, uzun ömürlüdür ve koyu yeşil yapraklara sahiptir. Libya, ABD’nin Kaliforniya bölgesi ve Kıbrıs adasında bulunan keçiboynuzu ülkemizde Antalya ve Mersin gibi Akdeniz şehirlerinde üretilir.
Vücut sağlığına olan katkılardan dolayı sıklıkla tüketilen keçiboynuzu oldukça faydalı bir bitkidir. Keçiboynuzu bitkisinin meyvelerinden elde edilen keçiboynuzu pekmezinin yanı sıra çayı da yapılmaktadır. Birçok alanda kullanım imkanı bulunan keçi boynuzu aynı zamanda çikolata yapımında tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır.
Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?
İçerik bakımından oldukça faydalı olan keçiboynuzu karbonhidrat, yağ ve sodyum bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda A ve C vitamini bakımından da oldukça dolu bir içeriğe sahiptir. Genellikle kış aylarında tüketilen keçiboynuzu, birçok hastalığa karşı koruma ve direnç sağlamaktadır.
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan keçiboynuzu, bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı etkin bir koruma ve direnç sağlar. Aynı zamanda enfeksiyonlara karşı vücudu korur ve metabolizmayı güçlendirir. Keçiboynuzunun bilinen özelliklerinden bir diğeri ise cinsel isteği arttırıcı özelliği olması ve sperm sayısını çoğaltmasıdır.
Keçiboynuzu, yiyecek olarak kişilerde doygunluk hissi veren kalorisiz olan bir yiyecektir. Özellikle tatlı krizlerine de iyi geldiği söylenen keçiboynuzunun çikolata gibi vücutta tatlı krizlerini, tatlı bağımlılığının geçirdiğini ve iyi geldiğini söyleyebiliriz.
Keçiboynuzu, pekmezi ise özellikle çocuk yaşlarda demir eksikliği, kalsiyum düşüklüğü gibi sorunlara iyi gelebilir. Keçiboynuzu kalsiyum ve demir açısından zengin olduğu için ve kalorisi de çok yüksek olmadığı için herkesin rahatlıkla kullanabileceği bir besindir.
Keçiboynuzunun Sindirim Sistemine Faydaları
Keçi boynuzu lifli bir besin olmasından dolayı sindirim sistemi bakımından oldukça faydalıdır. Zengin bir lif kaynağı olan keçiboynuzu, sindirimi kolaylaştırır ve çeşitli mide sorunlarının önüne geçer. Mideyi çeşitli hastalıklardan koruyan keçiboynuzu aynı zamanda midenin daha dirençli ve kuvvetli olmasını sağlar.
Keçiboynuzunun sindirim sistemine faydalarından bir diğeri ise bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasına katkıda bulunmaktır. Antioksidan özelliğine sahip olan keçiboynuzu, bağırsak enfeksiyonlarına karşı koruma ve direnç sağlar. Bu nedenle bağırsak kanseri riskini en aza indirir.
Bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlayan keçiboynuzu aynı zamanda çeşitli bağırsak enfeksiyonlarını da önlemektedir. Özellikle ishale karşı etkili bir tedavi imkanı sunan bu bitki sindirimi düzenler.
Keçiboynuzunun Bağışıklık Sistemine Faydaları
Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan keçiboynuzu, aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve hastalıklara karşı koruma ve direnç yaratır.
Antibakteriyel ve antialerjik özelliğinin etki ettiği bir diğer konu ise alerjik astıma karşı etkin koruma ve direnç sağlamasıdır. Yapılan araştırmalarda keçiboynuzunun alerjik astıma iyi geldiği gözlemlenmiştir. Astımın yanı sıra birçok alerjik rahatsızlığa karşı koruma sağlamaktadır.
Keçiboynuzunun kış aylarında sıklıkla tüketilmesinin nedenlerinden biri ise kış aylarında artan salgınlara karşı koruma sağlamasıdır. Soğuyan havalarla birlikte artış gösteren grip ve nezle salgınları düzenli keçiboynuzu tüketimi ile en aza indirilmektedir. Özellikle çocuklarda sıklıkla görülen solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar.
Solunum yolu hastalıklarının en belirgin özelliklerinden olan öksürük tedavisinde oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Antioksidan özelliği ile öksürüğe neden olan enfeksiyonları ortadan kaldırarak öksürük tedavisinde iyileştirici rol oynar.
Keçiboynuzunun Kansere Faydaları
Özellikle akciğer kanserine karşı etkili bir koruma sağlayan keçiboynuzu, antioksidan özelliği ile birçok organa iyi gelmektedir. Hasarlı hücrelerin onarımını gerçekleştirir ve aynı zamanda akciğerleri temizleyerek akciğer kanseri riskini azaltır. Vücut direncini arttıran ve hücrelerin onarılıp yenilenmesini sağlayan bitki, aynı zamanda sigara ve alkolün zararlını azaltır.
Keçiboynuzunun Kalp, Damar Ve Kemik Sağlığına Faydaları
Zengin içeriği ile vücudun birçok alanına katkı sağlayan keçiboynuzu, kalp damar sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlayan keçi boynuzu aynı zamanda kanı temizleme özelliğine de sahiptir. Keçiboynuzunun kalp ve damar sağlığına olan katkılarının yanı sıra aynı zamanda kemik gelişimi ve kemik sağlığı açısından da katkıları oldukça büyüktür.
Kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişimine katkı sağlayan keçiboynuzu, yüksek oranda kalsiyum içermektedir. Bu nedenle özellikle çocukların kemik gelişimleri için keçiboynuzu tüketmeleri önerilmektedir.
Keçiboynuzu Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Keçiboynuzu tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri yanlış ve aşırı tüketimden kaçınmaktır. Keçiboynuzunun aşırı tüketimi baş dönmesi ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Kan inceltici ilaç kullanan kişiler keçiboynuzu tüketimi için öncelikle doktorlarına danışmamalılardır. Yüksek şeker içerdiğinden dolayı şeker hastalarının tüketim miktarına dikkat etmeleri ve öncelikle doktorlarına danışmaları önerilmektedir.
Pekmezin Faydaları | Balın Faydaları |
---|---|
Dut Pekmezinin Faydaları |
Keçiboynuzu en faydalı nasıl tüketilir?
Keçiboynuzunu en kolay ve faydalı tüketmenin yolu pekmezini yemektir. Aynı zamanda toz ve kür halinde de tüketilebilmektedir. Birçok kişi keçiboynuzunun faydalarından yararlanmak için pekmezini yemeyi tercih eder. Böylece bu bitki daha kolay tüketilebilir ve kahvaltılara lezzet katabilir.
Keçiboynuzu nasıl yenir?
Keçiboynuzu çok sert bir bitkidir ve bu sebeple direkt olarak ham haliyle yemek zordur. Keçiboynuzunu direkt yemek için ılık suda bekletmek gerekir. Böylece keçiboynuzu yumuşayabilir ve tüketilebilir. Ancak birçok kişi keçiboynuzunun sertliğinden dolayı onu direkt olarak tüketmez. Pekmezini ya da tozunu tercih eder.
Keçiboynuzu günde ne kadar tüketilmeli?
Keçiboynuzu eğer ham haliyle yenecekse günde 2 ile 3 adet tüketilebilir. Pekmez olarak tüketilecekse günde 1 kaşık keçiboynuzu pekmezi yeterlidir. Her sabah kahvaltıda keçiboynuzu yemek güne enerjik ve dinç başlamanızı sağlayabilir.
Keçiboynuzu içinde hangi vitaminler var?
Keçiboynuzunda A, B, B2, B3 ve D vitaminleri ile birlikte çinko, sodyum ve potasyum gibi değerli mineraller bulunur. İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelmektedir. Özellikle karaciğer ve akciğer üzerinde çok olumlu etkiler gösterir ve bu bölgelerdeki rahatsızlıklara iyi gelir.