Kekemelik Nedir? Kekemelik Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Konuşma bozukluğu olarak nitelendirilen kekemeliğin nedenlerini, belirtilerini, aileye önerilerini ve tedavisini yazımızda bulabilirsiniz.
Kekemelik Nedir? Kekemelik Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Bazı ses veya hecelerin tekrarlanması sonucu ortaya çıkan konuşma sırasında aksama durumuna kekemelik denir. Kekemelik genel olarak küçük yaşta meydana gelen bir sağlık sorunudur. Bu içeriğimizde kekemelik nedir, neden olur, nasıl geçer, belirtileri ve aileye öneriler nelerdir gibi soruları yanıtladık.

İşte kekemelik hakkında bilinmesi gerekenler...

Kekemelik Nedir?

Kekemelik

Kekemelik, konuşma akışında anormal bir duraksamanın yaşandığı ve bazı ses veya hecelerin tekrarlanması durumudur. Konuşma bozukluklarından biri olan kekemelik, istemsiz olarak konuşma akışının bozulmasıdır.

Kişi, kimi zaman heyecan ve stresin de etkisiyle konuşma sırasında bazı sesleri ve heceleri telaffuz etmekte zorlanır. Konuşma sırasında meydana gelen bu duraksamalar ardı ardına gelen ses tekrarlarına neden olur. Kekemelik bir hastalık değil, konuşma bozukluğudur.

Kekemelik Kimlerde Görülür?

Kekemelik

Kekemelik, genellikle 5 yaşındaki çocuklarda fark edilmekle birlikte bu yaş oranı ortalama 2 ile 7 yaş arasında değişkenlik göstermektedir. Dil ve konuşma gelişiminin ilk yılları olarak nitelendirilen 2-5 yaş arasında kekemeliğin en çok ortaya çıktığı yaş grubu olduğu belirtilmektedir.

Kekemelik, 1 ve 2 yaş arasındaki çocuklarda kendiliğinden düzelebileceği gibi uzun yıllar da devam edebilmektedir. Ancak 2 yaşından büyük kekemeliğin tedavi edilmesi için bir uzman desteği almak gereklidir. Aksi halde uzun yıllar devam eden kekemelik söz konusu olabilir. Unutulmamalıdır ki kekemelik tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

Kekemelik

Ses, hece veya kelimeyi tekrar etme, konuşma kaygısı, bir kelime, kelime öbeği ya da cümleyi başlatmada zorluk, ses, hece veya kelimeyi tekrar etme ve iletişim kurmadaki sınırlılık gibi durumlar kekemeliğin belirtileridir.

Kekemelik rahatsızlığına sahip olan insanları konuşma stillerinden anlayabileceğimiz gibi bazı hareketleriyle de fark edebiliriz. Hızlı göz kırpma, yüz tikleri, baş hareketleri ve dudakların ya da çenenin titremesi bu hareketler arasındadır.

Kekemelik Neden Olur?

Kekemelik

Kekemeliğin kesin nedeni bilinmemekle birlikte psikolojik ve genetik faktörler etkin rol oynamaktadır. Kekemeliğin nedenleri aşırı titiz ve kontrolcü ortamda yetişmek, düşünme hızının konuşma hızından fazla olması, fiziksel bozukluklar ve kalıtımdır.

Yukarıda saymış olduğumuz sebepler yüzünden kekemelik rahatsızlığı oluşmaktadır. Bu yüzden ailelere de büyük görevler düşmektedir. Çocuklarımızın bu nedenlere sahip olması durumunda en azından kendi hatalarımız olabilecek şeyleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. Hastalık oluştuğu zaman ise bir an önce doktora başvurmak yapılması gereken en önemli şeydir.

Kekemelik Neden Şarkı Söylerken Düzelir?

Kekemeliğin bazı durumlarda düzeldiği ve konuşmanın akıcılık kazandığı görülebilir. Özellikle şiir ve şarkı okurken kekemelik belirtilerinin gözlemlenmemesi ve gayet akıcı bir dilin hakim olması, bir ritmin varoluşundan kaynaklıdır. Bu nedenle kişi, bir ritme sahip olan cümleleri daha akıcı bir dille tamamlar.

Kekemelik

Stres ve baskının hakim olmaması şarkı ve şiir gibi ritmik cümlelerin akışını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle kişi şarkı veya şiir okurken kelimeleri tek tek düşünmek yerine ritim doğrultusunda söyler. Bu durumda kekemelik belirtileri gözlemlenemez.

Kekemelik belirtilerinin gözlemlenmediği bir diğer durum ise çocuğun oyuncakları ile oynadığı süre zarfıdır. Bu süreçte cansız nesneler ile oyun oynayan çocuk kendini stresten daha uzak ve rahat hisseder. Yaşıtları veya kendinden büyük bireylerle iletişim sırasında korku ve stresin hakim olması kekemeliği tetiklemektedir.

Kekemelik Tedavisi

Öncelikle bir uzmandan destek almak oldukça önemlidir. Çeşitli nedenlerden dolayı oluşan kekemeliğin tedavisi için öncelikle neden olan faktör tespit edilmelidir. Böylelikle daha uygun ve doğru bir tedavi yöntemi belirlenir.

Kekemelik

Kekemelik büyük oranda iyileşmenin sağlandığı bir konuşma bozukluğudur. Ancak kekemelik tedavisinde kişinin çabası ve isteği oldukça önemlidir. Bir uzmandan yardım alınarak uygulanan tedavilerde %80’e varan iyileşme oranı söz konusudur. Bazı kişilerde ise kekemelik büyük oranda azalmaktadır.

Kekemelik tedavisine ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir. Rahatsızlığın tedavisine nefes egzersizleri ve konuşma eğitimine dayalı bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu tedavi sürecinde kişinin çabası ve isteği alınan sonuçta büyük bir rol oynamaktadır. Bu nedenle doktor, kişinin durumuna bağlı olarak ilaç tedavisi de önerebilmektedir.

Kekemelikte Aileye Öneriler

Kekemelik

Öncelikle ebeveyn olarak sabırlı davranmanız oldukça önemlidir. Çocuğunuzun kekelemesine tepki vermeniz ve düzelmesi için baskı uygulamanız daha kötü sonuçlara neden olabilir. Çocuğunuzu dinlemeli ve sonrasında uygun bir dille ona yardımcı olmalısınız.

Uzmanlar kekemelik tedavisinde aileye birkaç öneri saymaktadır. Bunlar baskıcı davranmaktan kaçınmak, aile içi problemleri ona yansıtmamak, sosyal ortamlara katılmalarını sağlamak, okulda ve parkta yaşıtları ile vakit geçirmelerini sağlamak, konuşurken göz teması sağlamak, sözünü kesmemek ve sonuna kadar dinlemektir. Bu önerileri uyguladığınız takdirde rahatsızlığın tedavisi çok daha hızlı ve etkili olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sinestezi Nedir?Spastisite Belirtileri ve Tedavisi
Tik Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?Misophonia Hastalığı Nedir?

Geçici kekemelik nedir?

2-6 yaş arasında görülen geçici kekemelik, sık karşılaşılan iletişim bozukluklarından birisidir. Bu yaş aralığındaki çocuklar beyin gelişimleri sebebiyle çok hızlı düşünmektedirler. Bu yüzden de ağızlarından çıkan kelimeler düşüncenin arkasında kalabilmektedir.

Bir insan neden kekeme olur?

Kekemelik probleminin neden ortaya çıktığı hala kesin olarak bilinmemektedir. Ancak muhtemel nedenler arasında nefes problemleri, dil gelişiminin tamamlanmamış olması ve konuşma kaslarında koordinasyon eksikliği olduğu söylenmektedir.

Kekeme insanlar zeki mi?

Yapılan araştırmalara göre kekeme olan insanların zeka ortalamasının normal insanlara göre 14 puan daha yukarıda olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla kekeme olan insanlar zeka geriliğinin aksine daha zekidir.

Kekemelik nasıl düzelir?

Kekemelik problemini düzeltmek için konuşma akıcılığını arttırma amaçlı terapi yöntemleri tercih edilmektedir. Kişinin yaşına, hastalığın durumuna ve şekline göre bir terapi yöntemi seçilir. Buna göre de süreç başlatılır.

Kekeme olan birine nasıl davranılır?

Kekeme olan bireylere çok daha dikkatli bir şekilde davranmak gerekiyor. Konuşurken onları dikkatlice dinlemek, konuşması bitene kadar beklemek, sürekli soru sormamak, ses tonunuza dikkat etmek ve üzerindeki stresin azalmasına yardımcı olmak uygulanması gereken davranışlardır.

Kekemelik psikolojik mi?

Yapılan araştırmalara göre kekemeliğin psikolojiyle herhangi bir bağlantısı bulunmamıştır. Dolayısıyla çocukların korkması ya da üzülmesi bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına sebebiyet vermez.

Kekemelik kitap okuma ile geçer mi?

Sesli kitap okuma kekemelik tedavisinde kullanılan yöntemlerden birisidir. Kişiler sesli kitap okuyarak egzersiz yapabilir ve kekemelik şikayetleri giderilebilir. Bu yöntem kişilerin konuşma bozukluklarını ortaya çıkarmasına yardımcı olmaktadır. Böylece tedavi süreci daha da hızlanır.

Kekeme hangi doktora gidilir?

Kekemelik için ilk olarak bir çocuk hastalıkları doktoruna görünmeniz gerekiyor. Bu doktorun yapacağı muayene sonrasında hasta çocuk psikoloğuna ve psikiyatra yönlendirilebilir. Tedavisi de bu doktorlar tarafından yapılır.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum