Sigarayı Bırakmanın En Kolay 20 Yolu
Sigarayı Bırakmanın Yolları
Sigarayı bırakmak, oldukça sıkıntılı bir süreçtir. Vücutla ciddi bir savaş gerektiren bu durum, oldukça dikkat gerektiriyor. Özellikle sigara bırakma aşamasında sürekli olarak bir şeylerin tüketilmesi, ileride geri dönüşü olmayan kilolara dönüşebiliyor. Bu nedenle çoğu kişi vücut formunu bozmaktan korktuğu için sigarayı bırakamıyor. Ülkemizde her yıl ortalama 100 bin kişi sigaranın sebebiyet verdiği akciğer kanserinden ölüyor.
Sigaradan kaynaklı ölümlerin önüne geçmek için sürekli olarak kamu spotları, konferans ve seminerler düzenlense de istenilen düzeyde bir sonuç alınamıyor. Sigarayı bırakmada erkeklerin kadınlara oranla daha çok ilgi gösterdiği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bunun başlıca sebebi ise kilo alarak vücut formunun bozulmasından korkmalarıdır. Ancak uzmanlara göre kilo almadan da sigarayı bırakabilirsiniz.
İşte sigarayı bırakmanın yolları;
1. Sigarayı Neden Bıraktığınızı Bilin
Sigarayı bırakmadan önce, neden bıraktığını bilmen önemlidir. Daha sağlıklı mı olmak istiyorsun, tasarruf mu yapacaksın, aileni mi koruyacaksın? Nedeninden emin değilsen kendine şu soruları sor:
- Sigara içmenin nesini sevmiyorum?
- Sigara içtiğimde neyi kaçırıyorum?
- Sigara içmek sağlığımı nasıl etkiliyor?
- Sigara içmeye devam edersem bana ve aileme ne olacak?
- Bırakınca hayatım hangi açıdan daha iyi olacak?
Tüm bunların cevabını verdiğinde sigarayı bırakmak için bir nedenin olacaktır. Bu nedeni takip et.
2. Bol Bol Su İçin
Kişi canı sigara içmek istediğinde direkt suya yönelin. Ancak sürekli olarak su içmek sıkıntı verebileceği için kimi zamanda vitamin ve mineral değerleri yüksek havuç, marul gibi besinlerle bastır.
3. Meyve Yiyin
Yemekten sonra sigara içme alışkanlığı meyve yemeye dönüştürebilirsin. Ancak meyveyi aşırı yemek yerine bir avuç kadar yemeniz gerekebilir. Sabah kalktığınızda muz, elma, mandalina, karpuz gibi meyveleri tüketin.
4. Türk Kahvesi İçin
Kişi Türk kahvesi alışkanlığını devam ettir. Eğer kahve içmiyorsan bunun yerine çay ve bitki çayları da tüketebilir. Bitki çayları stresini azaltacak, daha sakin ve rahat bir gün geçirmenize yardımcı olacaktır.
5. Yürüyüş Yapın
Sigara içmek istediğinizde koşuya çık ya da tempolu bir yürüyüş yap. Aklınıza sigara gelmemesi için sürekli olarak dikkatinizi başka şeylere odaklayın. Yürüyüş yapmak sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinize oldukça iyi gelecek.
6. Spora Başlayın
Kendini spora yönlendir. Sigaradan uzaklaştıkça sigaranın vücuda bıraktığı tahribatları daha rahat görecek ve bırakması daha da kolay olacaktır. Ağırlık kaldırmak, kardiyo yapmak daha sağlıklı bir yaşam sürmek sigarayı unutmanıza yardımcı olur.
7. Tetikleyicilerden Uzak Durun
Diğer arkadaşlarınızın sigara içtiği sosyal ortamlardan uzak durmaya çalış. Normalde sigara için ayırdığınız vakti yürüyüşe veya başka bir aktiviteye çevir. Sigarayı anımsatacak olaylardan uzak durun.
8. Herkese Sigarayı Bıraktığınızı Söyleyin
Aile ve arkadaşlarınıza sigarayı bırakmaya çalıştığınızı söyle. Böylece size destek olacaklardır. Arkadaş ortamında sigara içen biri varsa sizin yanınızda içmemeniz gerektiğini söyleyin, uygun bir dille rica edin.
9. Bırakabileceğinize İnanın
İnanmak başarmanın yarısıdır sözünün ne kadar gerçek olduğunu göreceksin. Bıraktığın gün çok iyi geçmeyebilir. Ancak önemli olan tek şey sigara içmemendir. Kendini 24 saat sigara içmediğin için ödüllendir. Bunu hak ettin. Eğer bugün bırakmaya hazır hissetmiyorsan uygun bir bırakma günü belirle. Sigarayı bırakmaya hazırlanmak için birkaç güne daha ihtiyacın varsa sorun değil.
10. Cesaretinizi Asla Kırmayın
Sigarayı bırakmakta başarılı olanların birçoğu bu alışkanlıktan kurtulmak için uzun yıllar boyunca ortalama 4 kez sigarayı bırakmayı denediklerini itiraf ediyorlar. Bir önceki denemedeki başarısızlık bir sonraki denemede de başaramayacağın anlamına gelmez. Bırakma kararlılığından asla vazgeçme.
11. Çeşitli Aktiviteler Yapın
Sevdiklerinizle vakit geçirmek, sinemaya gitmek, bowlingde eğlenmek, birlikte parkta oturmak, okey oynamak gibi sevdiğiniz aktiviteleri yaparak sigarayı unutabilirsiniz. Aile bireylerinizle de vakit geçirerek sigarayı bırakabilirsiniz.
12. En Sevdiğiniz Restorana Gidin
Sevdiğiniz restoranda sevdiğiniz yemekleri dozunda yiyerek sigarayı bırakabilmeniz mümkündür. Sigara bıraktıktan sonra kişinin bünyesi daha çok yemek isteyeceği için olabildiğince ayarını kaçırmamaya özen gösterin.
13. Sigara İçmeyen Kişilerle Takılın
Sigara içmeyen kişilerle vakit geçirmek daha iyi bir sonuç elde etmenizi, sigarayı kolay bırakmanızı sağlayacaktır. Sigara içen kişilerle vakit geçiren bir bireyin sigarayı bırakma ihtimali çok azdır. Canı sürekli çekecek, arada içmek isteyecek, bir türlü sigarayı bırakamayacaktır. Bu yüzden olabildiğince sigara içen kişilerden kendinizi soyutlamaya çalışın.
14. Sigaraya Dair Her Şeyi Atın
Eğer size özel hediye edilmiş veya satın aldığınız bir çakmak, küllük gibi sigarayı çağrıştıracak ürün varsa onu derhal atın. Görmeyeceğiniz, unutacağınız bir yere saklamanız da uygundur. Sigara içmenizi tetikleyecek ürünler, bilinçaltınıza işler sigarayı bırakmanız daha da zorlaşır.
15. Sakız Çiğneyin
Sakız çiğnemek ağzınızı sürekli olarak meşgul eder. Bu da sigaranın yokluğunu hissetmemenizi sağlar. Çoğu insan sigaradan sonra büyük bir alışkanlık kazandığı için ağzını meşgul edecek şeylere yönelir. Bunlardan birisi de elektronik sigaralardır. Elektronik sigaralar yerine sakız gibi zarar vermeyen besinleri tüketerek ağzınızı oyalayabilirsiniz.
16. Kendinizi Ödüllendirin
Sigara içmediğiniz zamanlarda kendinizi sürekli olarak ödüllendirin. Bu olay bırakmanıza daha da yardımcı olacaktır. En basitinden sigarayı bıraktığınızda cebinizde ne kadar para kalacağını hesaplayan uygulamaları indirin. Bu parayla sigara yerine işinize yarayacak eşyalar veya aletler alın.
17. Sigara İçilmesi Yasak Bölgelerde Vakit Geçirin
Genelde tiyatro, restoran, otel, müzikaller, sinema gibi mekanlarda sigara içilmesi yasaktır. Buralarda vakit geçirerek sigarayı tamamen aklınızdan çıkarmaya çalışın. Çeşitli yerlere seyahat edin.
18. Alkolden Uzak Durun
Sigara ve alkol ikilisini sevenler alkolün yanında sigara içmek ister. Bu yüzden alkolden olabildiğince uzak durmaya çalışın. Sigarayı bıraktığınız dönemde alkol içmemek en etkili yöntemlerden birisidir.
19. Sigaradan Nefret Edin
Sigara içilen bir ortamda durmamaya özen gösterin. Sigaradan nefret ettiğini sürekli olarak kendinize hatırlatın. Bir daha içmemek için elinizden geleni yapın. Yanınızda sigara içen birisi olursa ortamdan uzaklaşın. Kendinizi sigaradan soyutlayın. İnat edin, bu inadınızı sürdürün. Ne olursa olsun sigara içmeyeceğim sözünü kendinize verin.
20. Sigaranın Neden Olduğu Hastalıkları Listeleyin
Sigara içtiğimizde vücudumuzda oluşabilecek hastalıkların bir listesini yanınızda her zaman taşıyın. Sigarayı canınız çektiğinde bu listeyi sık sık tekrar edin. Okuyun, arkadaşlarınıza, sevdiklerinize de okutturun.
Sigarayı en kolay nasıl bırakabilirim?
Sigarayı bırakmak için birçok yol vardır. En kolay yöntem ise sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra ağzınızı oyalayacak başka şeyler bulmaktır. Örneğin sakız, pastil, şeker, atıştırmalıklar tercih edilebilir.
Sigara içme isteği nasıl yok edilir?
Sigara içme isteğini yok etmek için; ağzınızı meşgul edin, vakit öldürebileceğiniz aktivitelere yönelin, yürüyüşe çıkın, spor yapın, yavaş ve derin nefes almaya özen gösterin, sigarayı anımsatacak olaylardan kaçının.
1 gün sigara içmeyince ne olur?
1 gün sigara içmeyin kalp krizi riski azalır. Sigara içen kişilerde kalp krizi görülme riski çok yüksektir. Bunun önüne geçmek için sigara yavaş yavaş değil tamamen bırakılmalıdır. Diğer türlü bırakılması zordur.
Sigara içme isteği ne zaman biter?
Sigara içme isteği ilk 48 saat yüksektir. Daha sonrasında yavaş yavaş azalmaya başlar. Sigarayı bırakmaya çalışan insanlar 48 saatte yorgun, bitkin, stresli hissedebilir. Bu durumlar gayet normaldir. 48 saatin sonunda sigara içme isteği daha az olur.
Sürekli sigara içme isteği neden olur?
Sürekli sigara içme isteği kişinin elinin meşgul olmamasından dolayıdır. Stresli bir birey de sigarayı içerek kafasını rahatlatmak ister. Sizi strese sokacak durumlardan kaçınmaya özen gösterin. Elinizi meşgul edecek tespih gibi aletleri deneyin.
Sigarayı bırakanlar mutlu mu?
Sigarayı bıraktıktan sonra ilk dönemler stresli geçer. Daha sonrasında sigarayı bırakan kişilerde mutluluk hormonu daha fazla salgılanacağı için kişi ister istemez bazı küçük durumlarda dahi mutlu olur.
Sigarayı bıraktıktan sonra kaç gün zor geçer?
Sigarayı bıraktıktan sonra ilk 3 gün çok zor geçer. Bu dönemde huzursuzluk hissi, sürekli sinirli olma, konsantrasyonda bozukluk, stres gibi durumlar meydana gelir. Bu durumlara aldırış etmeyip güçlü durmak önemlidir.
Bir anda sigara bırakılır mı?
Aşamalı olarak sigarayı bırakmak isteyen kişilerin bir çoğu tekrar sigaraya başlamıştır. Sigarayı bir anda bırakmak daha iyidir. Sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra sigaradan nefret edin, hiçbir türlü içmeyeceğinize kendinize söz verin. Sigaraya ait tüm her şeyi hayatınızdan çıkartın.