Kalorisi Düşük, Vitamini Yüksek; Kivinin Sağlığa 7 Faydası

Kivinin içindeki vitamin ve mineraller hakkında araştırmalar yaptık, sağlığa birçok faydası olduğunu belirledik. İşte kivinin sağlığa faydaları...
Kalorisi Düşük, Vitamini Yüksek; Kivinin Sağlığa 7 Faydası

Sevilen tropikal meyvelerden biri olan kivi, en çok Çin ve Yeni Zelanda'da yetişmektedir. Türkiye'de de yetiştirilen meyvenin üretimi Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yapılmaktadır. Egzotik tadının yanında sağlık açısından da birçok faydası bulunur. İçerisinde birkaç çeşit vitamin barındıran meyvelerden biridir. Bu vitaminlerin her birinin vücuda ayrı bir katısı vardır. Peki kivinin faydaları nelerdir, içinde hangi vitaminler bulunur? Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

Kivinin Faydaları Nelerdir?

Çok sevilen meyvelerden biri olan kivi, içerisinde A, E, C ve K vitaminleriyle birlikte kalsiyum, çinko, magnezyum ve mineralleri taşır. Aynı zamanda lif bakımından da zengin bir meyvedir. Sindirim sistemi, kalp sağlığı ve göze iyi gelmektedir. İçerik bakımından bu kadar zengin bir meyvenin faydaları bununla sınırlı değil elbette.

İşte vitamin deposu kivinin faydaları:

1. Cildi Güzelleştirir

Kivinin Faydaları

Kivide bol miktarda antioksidan görevi gören maddeler yer alır. Bu antioksidanlar çeşitli toksinlere karşı savaşarak cildin güzelliğini korumasını sağlar. Cilt daha parlak ve canlı görünür. Cilt için son derece faydalı olan E vitamini de kivide bolca yer alır. E vitamini ile cilt daha esnek durur, nem dengesine kavuşur.

2. Sindirim Sistemine Katkı Sağlar

Kivinin Faydaları

Kivi, bolca lif içeren bir meyvedir. Bu sebeple sindirim sistemi açısından oldukça faydalıdır. Lif, bağırsak hareketlerini düzenleyerek mideye iyi gelir. Meyvenin içeriğindeki diğer vitamin ve mineraller ise vücudu sindirim sistemi hastalıklarına karşı korur. Mide asidini dengeleyerek mide sağlığına önemli bir katkı sağlar.

Kivinin bir diğer önemli özelliği ise zayıflamaya yardımcı etkisidir. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan kivi, bağırsak hareketlerini hızlandırır ve bağırsakları zararlı parazitlerden temizleyerek zayıflamaya önemli ölçüde katkı sağlar.

3. Kalp Sağlığı Korur

Kivinin Faydaları

Kivinin kan basıncını düzenleme özelliği vardır. Kan akışını hızlandırarak vücut ve dokuların daha hızlı ve verimli beslenmesine katkıda bulunur. Damar tıkanıklık riski azalır ve kan pıhtılaşması önlenir. Bu sayede kalp ve damar sağlığı korunmuş olur, ciddi komplikasyonların gelişme riski azalır. Damar sertleşmesine yol açan trigliseritlerin azalmasını sağlar.

4. Bağışıklık Sistemini Destekler

 Kivinin Faydaları

Kivide bulunan antioksidanlar vücutta doğan antibiyotik görevi görür. Böylece bağışıklık sistemini güçlenir ve vücut direnci artar. Yüksek C vitamini oranı sayesinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlar. Kış aylarında C vitamini ihtiyacınızı karşılamak ve soğuk algınlığına karşı direnç kazanmak için sıkça kivi tüketmeniz önerilmektedir.

Kivi, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların yanı sıra solunum yolu hastalıkları karşısında da etkili bir rol oynar. Astım ve öksürük gibi sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir.

5. İltihabı ve Şişliği Azaltır

Kivinin Faydaları

Kivi bromelain içeren meyvelerden biridir. Bromelain iltihap ve ödem giderilmesi için kullanılan bir enzim karışımıdır. Kivinin bu mucizevi etkisini kullanarak ödem ve iltihapları giderebilir, iltihabın neden olduğu sorunları iyileştirebilirsiniz. Bol bol kivi tüketerek vücudunuzu toksinlerden temizlemeniz mümkün.

6. Mutlu Hissettirir

Kivinin Faydaları

Kivi serotonin hormonu içeren nadir meyvelerdendir. Mutluluk hormonu adı verilen serotonin depresyon ve duygu bozukluklarının üstesinden gelmenizi sağlar. Nöro iletişimi artırarak birçok organın işlevlerinin düzelmesini sağlar. Tüketeceğiniz bir kaç kivi sizi tüm sorunlarınızdan uzaklaştırarak güzel bir uyku çekebilmenize imkan tanır.

7. Göz Sağlığını Güçlendirir

Kivinin Faydaları

Göz sağlığı açısından olumlu etkilere sahip olan kivide lutein bulunur. Vücudumuz tarafından üretilmeyen bu madde göz sağlığı ve korunmasını için önemlidir. Kivi tüketerek gözün sağlıklı yapısına katkı sunabilir, görme yeteneğini geliştirebilirsiniz. Ayrıca güçlenen göz sağlığı sayesinde görme kayıpları ve göz hastalıkları riskini azaltabilirsiniz.

Kivinin Zararları Nelerdir?

Kivinin Faydaları

Pek çok şeyde olduğu gibi kiviyi de fazla tüketmek zararlıdır. Çok miktarda kivi tüketildiğinde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir, ishal ya da kabızlık yaşanabilir, ağızda tahriş, dil ve dudakta şişme kollarda kaşıntı ve kızarıklık meydana gelebilir. Bunun için kivi tüketiminde aşırıya kaçılmaması önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çileğin FaydalarıKuşkonmazın Faydaları
Narın FaydalarıEriğin Faydaları
Kavunun Faydalarıİncirin Faydaları

Kivide hangi vitaminler var?

Kivide K, C, A ve E vitaminleri bulunur. Çinko, magnezyum ve kalsiyum bakımından da zengin olan kivi yüksek oranda lif içerir. Tüm bu bileşenler vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilecek sorunları önlemeye yardımcı olur. Vücudun günlük ihtiyaç duyduğu vitaminlerin bir kısmı kivi ile karşılanabilir.

Kiviyi kimler yiyemez?

Kivi güçlü içeriğe sahip bir meyve olduğu için ülser ve reflü gibi mide rahatsızlığı olan kişilerce tüketilmemelidir. Bu tür mide rahatsızlıkları kivi tüketimiyle daha kötü hale gelebilir ve farklı belirtiler baş gösterebilir. Bunun dışında aşırıya kaçılmaması durumunda kivi, herkes için yenebilecek bir meyvedir.

Kivi günde kaç tane yenmeli?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kivinin faydalarından yararlanmak için günde 2 kivi yenmesi yeterlidir. C vitamini yönünden de zengin olan kivi, vücudun günlük C vitamini ihtiyacının da bir bölümünü karşılayabilir. Özellikle kış aylarında bol bol kivi tüketilmesi önerilmektedir.

Kivi hangi organlara iyi gelir?

Kivi içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde kalp, bağırsak ve göz gibi organlarla ile birlikte damar sağlığına iyi gelmektedir. Bu organlarda oluşabilecek hastalık riskleri kivinin içerdiği bileşenler sayesinde azalır. Güçlenen bağışıklık sistemi sayesinde vücut birçok hastalıktan da korunmuş olur.

Kiviyi kabuğuyla yersen ne olur?

Kiviyi kabuğuyla birlikte yemek oldukça faydalıdır. Kivinin kabuğu meyvenin içinden 3 kat daha fazla antioksidan içermektedir. Bu çok ciddi bir orandır ve vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikallerin sayısı düşebilir, birçok ciddi hastalıktan korunulabilir.

Kivi kanı sulandırır mı?

İçinde birçok antioksidan madde içeren kivi, kan sulandırıcı etkisinin yanında kan akış hızını da artırır. Bu sayede damarlarda oluşabilecek tıkanıklık ve daralma önlenebilir. Kalp ve damar sağlığı için son derece yararlı meyvelerden biri olan kivi ile birçok ciddi rahatsızlıktan korunmak mümkündür.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.