Kızıl Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Bademciklere yerleşen bulaşıcı bir hastalık olan kızıl hastalığı, havada asılı kalan damlacıklar yoluyla kişiden kişiye kolayca bulaşabilmektedir. Bu sebeple içeriğimizde kızıl hastalığı hakkında bilinmesi gereken tüm bilgilerden bahsettik. Yazımızda kızıl hastalığı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, tanı nasıl konur ve tedavisi nasıldır gibi soruları cevapladık.
İşte kızıl hastalığı hakkında her şey...
Kızıl Hastalığı Nedir?
Çoğu zaman çocuklarda görülen kızıl hastalığı, sıklıkla 3-7 yaş aralığında karşımıza çıkmaktadır. Ateş ve döküntüye neden olan bakteriyel enfeksiyon hastalıklarından biri olan kızıl hastalığı, bulaşıcı hastalıklar kategorisinde yer almaktadır. Bu hastalığın streptokok adı verilen yuvarlak ve zincir şeklindeki mikrop yüzünden ortaya çıktığı ifade edilmektedir.
Genellikle soğuk aylarda gözlemlenen kızıl hastalığı, birçok kişi tarafından alerjik hastalıklar ile karıştırılmaktadır. Alerjik bir hastalık olmamakla birlikte ortalama olarak 1-2 hafta içinde iyileşmektedir. Ancak hastalığın iyileşmesinden sonra vücudun bazı yerlerinde şişlikler ortaya çıkabilir ve böbrek bozukluklarından muzdarip olunabilir.
Kızıl Hastalığı Neden Olur?
Önceden hastalığın kesin nedeni bilinmezken son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda üst solunum yollarına yerleşen bir mikrop nedeniyle kızıl hastalığının oluştuğu belirtilmiştir. Streptokok adı verilen küçük, yuvarlak ve zincir şeklinde olan mikrop, boğaz ve bademciklere bulaşarak kızıl hastalığına yol açmaktadır.
Hapşırma ve konuşma ile havada asılı kalan damlacıkları, hastalığın kolayca yayılmasına sebebiyet verir. İlk önce bademciklere yerleşen mikroplar iltihaplanmaya neden olur. Daha sonra salgıladığı zehri tüm vücuda yayarak hastalık ortaya çıkar. Ancak bazı kişiler kızıl hastalığına karşı özel bir direnç gösterebilmektedir. Bu kişiler hastalığa karşı yatkındır.
Kızıl Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Ateş, kusma, döküntü, baş ve boğaz ağrısı, karın ağrısı, yutma güçlüğü, titreme, halsizlik, kaşıntı, dilde görülen beyazlaşmanın ardından kırmızılaşma, deride kabuklaşma sonrası soyulma ve boyun tutulması kızıl hastalığın belirtileridir.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri çocuğunuzda görüyorsanız bir an önce doktora başvurmanız gerekiyor. Doktor hastalığı teşhis edecek ve tedavi sürecine süratle başlayacaktır. Bu sayede kısa süre içerisinde çocuğunuz bu hastalıktan kurtulacaktır.
Kızıl Hastalığı Tanısı
Kızıl hastalığının teşhis edilebilmesi için ilk olarak hastanın göstermiş olduğu belirtiler incelenecektir. Daha sonra bir fizik muayene gerçekleştirilecektir. Muayene sırasında bireyin boğazına, bademciklerine ve dilin durumuna bakılacaktır.
Eğer doktor bireyde hastalığa işaret eden bir bulgu tespit ederse boğazın arkasından ve bademciklerinden bir boğaz sürüntüsü olacaktır. Pamuklu çubukla aldığı bu sürüntüyü laboratuvara yollayacak ve sonuçlara göre hastalığın tanısı koyulacaktır.
Kızıl Hastalığı Tedavisi
Kızıl hastalığının tedavisinde uygulanan başlıca tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Ancak ilaç tedavisinin mutlaka doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Tedavi sürecinde hastanın istirahat etmesi iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
Tedavi sürecinde hastanın en az 3 hafta yatak istirahati yapması tedavinin seyri açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda hastanın güneş alan ve sık sık havalandırılan bir odada dinlenmesi önerilmektedir.
Antibiyotik kullanımının yanı sıra bakterilerin yayılmasını ve büyümesini engellemek adına sülfamid kullanımı önerilebilir. Bunun dışında hastalığın kalp üzerindeki etkilerinden korunmak için kalp ve damarların güçlenmesini sağlayan ilaçlar verilebilir.
Tedavi sürecinde kullanılan ilaçların yanı sıra hasta bol bol sıvı almalı, yoğurt ve süt tüketimine ağırlık vermelidir. Hastanın özel eşyalarının başkaları tarafından kullanılması bulaşıcılık riskini arttıracağından hasta ile aynı eşyaların kullanımından kaçınılması önerilmektedir.
Mikozis Fungoides Nedir? | Karsinom Nedenleri ve Tedavisi |
---|---|
Et Beni Nedenleri ve Tedavisi | Zona Nedir? |
Kızıl hastalığı ne demek?
A grubunda yer alan beta hemolitik streptokoklar adı verilen bir grup bakteri yüzünden kızıl hastalığı oluşmaktadır. Deride ve dilde kırmızı döküntülere neden olan bu hastalık, tedavisi kolay olsa da iyileştirilmediğinde ciddi etkilerde bulunabilir.
Kızıl hastalığı bulaşıcı mıdır?
Kızıl hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık hasta kişinin salgıları ya da damlacık enfeksiyonu ile bulaşmaktadır. Soyulan deriden ise hastalık salgılarını taşımadığı sürece bulaşmaz.
Çocuklarda kızıl neden olur?
Kızıl hastalığına A grubu streptokok bakterileri neden olmaktadır. Bu bakteriler yüzünden ciltte ve dilde kırmızılık meydana gelir. 5-15 yaş arasındaki çocukları etkileyen hastalık yetişkinlerde ise oldukça nadir olarak görülmektedir.
Kızıl tedavi edilmezse ne olur?
Kızıl hastalığı tedavi edilmediği takdirde romatizma ve böbrekte bozukluk ortaya çıkması gibi problemlere neden olur. Diğer döküntülü hastalıklardan farklı olarak, kızıl hastalık viral bir enfeksiyon değildir. Bu yüzden de oldukça tehlikeli durumlara yol açabilir.
Kızıl hastalığı tehlikeli mi?
Geçmişte oldukça tehlikeli ve ciddi bir rahatsızlık olarak görülen kızıl hastalığı, modern tedavi yöntemleri sayesinde günümüzde kısa sürede iyileştirilebilmektedir. Dolayısıyla hastalığı doğru şekilde tedavi ettiğinizde hastalığın tehlike yaratmayacağını söyleyelim.
Kızıl hastalığı kendiliğinden geçer mi?
Kızıl hastalığı alerjik bir hastalık değildir. Ortalama olarak 1-2 hafta içerisinde kendiliğin geçen bu hastalık, vücudun birkaç yerinde şişlik oluşumuna neden olmaktadır. Ayrıca böbrek bozuklukları da söz konusu olabilir.
Kızıl kan yoluyla bulaşır mı?
Kızıl hastalığı, damlacık yoluyla üst solunum yollarına yerleşen bakteriler yüzünden oluşmaktadır. Ancak kan yoluyla bu hastalığın bulaşma gibi bir durumu söz konusu değildir.