Klamidya Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
En yaygın görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birisi olan klamidya, üreme sistemindeki bakterilerden birisi yüzünden ortaya çıkmaktadır. Belirti vermeden ilerlemesi yüzünden oldukça tehlikeli olan bu rahatsızlığın erken teşhis ve tedavi edilmesi büyük önem taşıyor. Bu içeriğimizde klamidya nedir, belirtileri nelerdir, hangi ilaçlar kullanılır ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte klamidya hakkında bilinmesi gerekenler...
Klamidya Enfeksiyonu Nedir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan klamidya, “chlamydia trachomatis” adındaki bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Hastalık genellikle hafif seyredebileceği gibi belirti vermeden de ilerleyebilir. Bu durum teşhisin konulmasını geciktirir ve kadınlarda geri dönüşü olmayan sorunlara neden olabilir.
Klamidya genellikle 25 yaş altındaki kadın ve erkeklerde görülen bir enfeksiyon olmakla birlikte cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelmektedir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken klamidya kadın ve erkeklerde ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Bunlardan biri de “lenfogranuloma venereum” olarak adlandırılan lenf bezlerinde tıkanıklık ile ilerleyen iltihabi rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlık vücudumuzun işleyişinde oldukça ciddi problemlere sebebiyet verebilir. Bu yüzden rahatsızlık ortaya çıkmadan enfeksiyonun yok edilmesi gerekiyor.
Klamidya Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Klamidya genellikle belirti vermeden hafif şiddette seyreder. Bu nedenle klamidya hastalarının birçoğu bu durumdan habersizdir. Cinsel ilişki sırasında kolayca bulaşabilen klamidya hastalığının makat bölgesine bulaşması durumunda makat ağrısı, makat akıntısı veya makat kanaması gibi sorunlar gözlemlenebilir.
Kadınlarda Görülen Belirtiler
Anormal vajinal akıntı, idrar yaparken yanma hissi, menstrüel periyotlar arasında kanama, ateş, mide bulantısı, bel ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı ve kanama klamidya enfeksiyonunun kadınlarda görülen belirtileridir.
Erkeklerde Görülen Belirtiler
Klamidya enfeksiyonu bulaşan erkeklerde bazı belirtiler baş göstermektedir. Bunlar idrar yaparken yanma hissi, penis akıntısı, idrar yapma sıklığında artış, penis ucunda kaşıntı veya rahatsızlık hissidir. Bu belirtileri erkek kendinde görüyorsa bir an önce doktora görünmesi gerekir.
Klamidya Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır?
Klamidya virüsü cinsel ilişki sırasında bulaşmaktadır. Vajinal, anal veya oral ilişki sırasında bulaşabilen klamidya, özellikle genç kadınlarda daha sık görülmektedir. Bunun nedeni ise rahim ağzı olarak adlandırılan bölgenin tam anlamıyla olgunlaşmamasıdır.
Hamilelik sırasında veya hamilelikten hemen önce bulaşan klamidya hastalığının anneden bebeğe geçmesi de söz konusudur. Ancak bu virüsün bebeğe geçmesi vajinal doğum sırasında gerçekleşmektedir. Virüsün bebeğe bulaşması durumunda ise bebekte göz iltihaplanması, solunum yolu enfeksiyonları ve zatürreye kadar varabilen sonuçlar görülür.
Klamidya Enfeksiyonundan Nasıl Korunuruz?
Klamidya enfeksiyonundan korunmak istiyorsanız bazı şeylerden kaçınmalı ve yaşam tarzınızı değiştirmelisiniz. Tek eşli cinsel ilişkilerin tercih edilmesi, şüpheli birleşmelerden kaçınılması, kadınların yılda 1 kez test yaptırması, kondom kullanılması, pamuklu iç çamaşırı tercih edilmesi ve dar pantolonların giyilmemesi klamidyadan korunmak için büyük önem taşıyor.
Yukarıda saymış olduğumuz yöntemleri uyguladığınız takdirde klamidya enfeksiyonunun size bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Bu yöntemler enfeksiyonun bulaşma yollarını tamamen ortadan kaldıracaktır.
Klamidya Enfeksiyonu Tedavisi
Klamidya tedavisinde öncelikle antibiyotiklerden yararlanılmaktadır. Ancak tedavi sürecinde en uygun antibiyotik doktor tarafından seçilmelidir. Tedavinin uygulanması halinde enfeksiyon bir iki hafta içinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
Ciddi seyreden klamidya enfeksiyonunda hastanede tedavi gerekebilir. Hastanede tedavi edilen vakalarda damar yolu ile antibiyotik verilirken aynı zamanda ağrı kesici de verilebilir. Ancak hastanın tedavi sürecinde cinsel ilişkiden kaçınması ve partnerinin de tedavi görmesi önerilmektedir. Aksi halde hastalığın partnerine de bulaşması söz konusu olabilir.
Doktor gerekli olduğunu düşündüğü zamanlarda hastaya ilaç da reçete edebilir. Bu enfeksiyon için ilk kullanılan ilaçlar doksisiklin ve oksitetrasiklindir. Yapılan araştırmalara göre bu ilaçların enfeksiyonu tedavi etmek için oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar | Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi |
---|---|
AIDS Nedenleri ve Tedavisi | Bel Soğukluğu Nedir? |
Klamidya hastalığı ne demek?
Klamidya hastalığı aynı addaki bir bakterinin sorumlu olduğu bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon sadece cinsel yollarla bulaşmaktadır. Vücudun serviks, üretra ve rektum bölgelerinde bulunan bu bakteri ilişki sırasında insandan insana geçebilmektedir. Bu da boğaz ve göz dahil olmak üzere vücudun birçok bölümünü etkileyebilmektedir.
Klamidya nasıl anlaşılır?
Klamidyanın size bulaşıp bulaşmadığını kontrol etmek istiyorsanız belirtilere bakabilir ya da gerekli testleri yaptırabilirsiniz. Bu enfeksiyon vajinal akıntı, adet zamanları arasında görülen kanama, ağrılı adet kanamaları, cinsel ilişki sırasında ağrı, vajina etrafındaki bölgede kaşıntı ya da yanma ve idrar yaparken ağrı görülmesi belirtilerine sahiptir. Bu belirtiler sizde varsa klamidya enfeksiyonuna yakalanmış olabilirsiniz.
Klamidya kadınlara nasıl bulaşır?
Klamidya ilişki sırasında vajina, oral ya da anal yolla kadınlara bulaşabilmektedir. Bu enfeksiyonun bulaşması için boşalmak da gerekmemektedir. İlişki başladığı andan itibaren bu enfeksiyon bulaşabilmektedir.
Klamidya cinsel ilişki dışında bulaşır mı?
Klamidya enfeksiyonunun tükürük ya da kan yolu gibi yollarla bulaşma ihtimali yoktur. Dolayısıyla bu rahatsızlığın cinsel ilişki dışında bulaşmayacağını söyleyebiliriz. Bu enfeksiyon vajinal, anal ve oral seks yollarıyla bulaşabilmektedir.
Tek eşlilikte klamidya olur mu?
Tek eşlilikte klamidya olur mu sorusunun cevabı eşinize bağlıdır. Eğer eşinizde bu problem yoksa olmaz. Bu sebeple klamidya enfeksiyonu riskini azaltmak istiyorsanız çok partnerli ilişkilerden kaçının, partnerinizi iyi tanıyın ve her iki tarafında tek eşli olduğundan emin olun.
Klamidya kalıcı mı?
Klamidya enfeksiyonu oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Büyük problemlerin ortaya çıkmasına neden olan bu rahatsızlık, kalıcı sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden hastalığın erken teşhis ve tedavi edilmesi gerekir.