Koku Duyusu Kaybı ve Ölüm Arasındaki İlişki Nedir?
Koku Alamamak Ölüme Neden Olabilir mi?
Ölümün ne zaman nerede geleceğini kimse bilemez. Ancak ölümü en çok getiren durumlardan birisi yaşlılıktır. Araştırmacılar yaşlılık ve ölümün bağlantısını çözmek için birçok araştırma yapıyor.
Bu araştırmalara Amerika’nın Columbia Üniversitesi bilim adamlarının 65 yaş ve üstü arasında yürüttüğü çalışma da eklendi. 1160 kişinin katıldığı araştırmada deneklere 40 farklı madde koklatıldı. Araştırmacılar katılımcılardan kokladıkları nesnelerin ne olduğunu önlerindeki listeden bulmalarını istediler.
Bilim adamları bu listeye göre deneklerin sağlık durumunu analiz ettiler. Deneklerden kokladığı nesnelerin ne olduğunu listede bulmakta zorlanan 349 kişi 4 yıl içinde çeşitli nedenlerden dolayı hayatını kaybetti. Buna bağlı olarak araştırma kurulu başkanı Dr. Davangere Devanand koku ve koku alma duyusunun azalmasının ölüme yaklaşıldığını gösterdiğini ifade etti. Dr. Devanand’ın sözlerine koku alma duyusu azaldıkça ölüm riski daha da artıyor.
Koku Alamamak Hastalığın Belirtisi Olabilir mi?
Bilim adamları koku alma yeteneğindeki azalmanın ağır bir hastalığın habercisi olabileceğini söylüyor. Aynı zamanda koku alamamanın bazı kazaların oluşmasına neden olabileceğin dile getiriyor. Bilim adamları bu durumu koku alamayan yaşlıların bozuk gıdaları yiyerek zehirlenmeleri neticesinde hayatlarını kaybetmeleri ile açıklıyor.
Dr. Devanand yapılan araştırmanın sadece yaşlıları baz aldığını söyleyerek, araştırma sonuçlarının genç ve orta yaşlılara için de geçerli olup olmadığını belirlemek için başka deneylerin yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Koku Körlüğünü Tetikleyen Durumlar
Bazı profesör doktorlar tarafından koku alamamanın önemli bir hastalık olduğunu söylüyor. Koku alamamanın birçok nedeni vardır. Sinüs hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, kafa travmaları, endokrinolojik problemler ve hava kirliliği koku körlüğünü tetiklemektedir.
Çocuklarda Koku Alma Sorunu
Çocuklarda erken dönem koku alma sorunları üzerine önemli çalışmalara imza atmış Dr. Valentin Schriever toplantıda yaptığı konuşmada, koku bozukluğu hastası olduğunu bilmeyen pek çok kişi olduğunu belirtmiştir. Çocuklarınızı erken yaşlarda teste götürün her zaman erken tespit can kurtarır.
Koku Alamamak Depresyona Neden Olur mu?
Dr. Thomas Hummel koku alma bozukluklarının genel bir rahatsızlık olduğunu belirtirken bu sorunun toplumun beşte birini etkilediğini söylemiştir. Çoğu kişi bu hastalıkla başa çıkabilmektedir ancak az bir oranda da olsa bazı hastalarda yaşam kalitelerini etkileyen önemli kısıtlamalar ve depresyon görülmüştür.
Koku Almanın Tarihteki Önemi
Ülkemizde ve dünyada milyonlarca kişinin karşı karşıya kaldığı bu hastalığa düzenlenen etkinlik sayesinde farkındalık olacağını belirten Vedat Ozan, kahve kokusuna da değinerek şöyle konuştu: "Küçük kırmızı bir meyvenin tohumları olan kahve, Afrika'da yetişmeye başlayıp tüm dünyaya yayılmış ve tarihin gidişatında birçok şeyi değiştirmiştir. Hatta bazı tarihçiler, kahve ve kahve evleri olmasa aydınlanma çağının mümkün olmayacağını ileri sürmektedirler."
Vücutta Kokuya Neden Olan Sağlık Sorunları |
---|
Koku alma hissi neden kaybolur?
Koku alma hissi birçok nedenden dolayı kaybolabilir. Koku kaybının nedenleri arasında; ilaç, alerji, sigara, yaşlanma, soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonu, tükürük bezi, alzheimer, çürük diş, kuru ağız yer alır.
Koku alma hastalığı nedir?
Doğuştan meydana gelen koku ve tat alma bozukluklarına spesifik anozmi denir. Sonradan kazanılan koku ve tat alma bozuklukları ise bazı durumlara bağlı olarak gelişir. Bunlar, yaşlanma, grip, alerji, covid, soğuk algınlığı olarak gösterilebilir.
Koku alamıyorum hangi doktora gidilir?
Çeşitli nedenlerden dolayı koku alma duyunuzu kaybettiyseniz bunun giderilebilmesi için tecrübeli kulak burun boğaz uzmanlarına başvurmanız gerekir. Daha sonrasında bu doktorlar nitelikli tedavi planlaması yapar.
Bir insan neden koku almaz?
Bir insan koku alma yeteneğini kaybetmişse üst solunum yolu hastalığı yaşıyor olabilir. Burun eğriliği, sinüzit, tümör, kafa travmaları, burun içi hatalıklar, burun etinde büyüme koku alma bozukluklarına neden olur.
Tat koku kaybı hangi hastalıklarda olur?
Tat ve koku kaybı koronavirüs olmuş kişilerde görülebilecek bir durumdur. Her bireyde koku ve tat alma bozuklukları gelişmez. Bu sorunu yaşayan hastalarda nefes darlığı, yüksek ateş, boğaz ağrısı gibi belirtiler de görülebilir. Sinüzit, bronşit, grip, alerjide de tat ya da koku kaybı görülür.
Sinüzit koku kaybı nasıl geçer?
Sinüzit nedeniyle koku kaybı yaşıyorsanız ilk olarak ilaç tedavisi yöntemini denersiniz. İlaç tedavisinin yanı sıra cerrahi olarak koku alamamanın tedavisi yapılır. Burun içerisindeki polipler, sinüzit ya da travma sonrasında burun kıkırdağından başka bir tarafa kayarsa burundaki koku alanı daralır. Cerrahi olarak havanın tekrar koku alanına ulaşması sağlanır.