Koltuk Altı Şişmesi ve Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Koltuk altında meydana gelen şişlik ve ağrılar ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Koltuk altı ağrısı neden olur, nasıl geçer? Cevaplar içeriğimizde...
Koltuk Altı Şişmesi ve Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Koltuk Altı Şişliği Nedir?

Koltuk altı şişliği bazen gözle görülebilen bazen de sadece elle dokunulduğunda hissedilen yumru gibi ya da yumuşak bir şişliktir. Koltuk altında oluşan şişlikler boyut ve şekillerine göre kimi zaman korkutucu olabilmektedir. Şişlik, vücudun birçok bölgesinde bulunduğu gibi koltuk altında da bulunan lenf benzerlerinin şişmesinden kaynaklanabilir.

Koltuk Altı Şişliği Nedir?

Lenf benzerleri, genellikle bir enfeksiyon habercisi olarak şişer. Aynı zamanda kıl dönmesi ve kanser gibi ciddi hastalıkların da habercisi olarak şişlik meydana gelmektedir. Koltuk altında bulunan lenf bezlerinin şişmesi, şişliğin niteliğine bağlı olarak ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi aynı zamanda deodorant ve benzeri ürünlerin kullanımı sırasında oluşan enfeksiyonlar olarak da meydana gelebilirler

Koltuk Altı Şişmesi Neden Olur?

Koltuk Altı Şişliği Nedir?

Koltuk altı şişmesinin nedenlerinin başında kıl kökü iltihaplanması gelir. Koltuk altı tüylerinde yaşanan batık oluşumu yüzeye çıkamayınca iltihap oluşturur ve şişlik meydana yetirir. Koltuk altı şişmesinin diğer en yaygın nedeniyse lenf bezlerinin şişmesidir. Lenf bezi vücutta bulunan virüs, bakteri ve birçok hastalığa bağlı olarak şişebilmektedir.

Koltuk altı lenf şişmesi nedenlerini şöyle sıralayabiliriz; virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyon hastalıkları, eklem romatizması ve lupus gibi romatolojik hastalıklar, alerjik reaksiyonlar, tümörler, lenfoma, meme kanseri, koltuk altı yakınlarına alınan travmalar ve cerrahi operasyonlar koltuk altı lenf bezinde şişmeye neden olabilmektedir.

Bazen koltuk altında iyi huylu tümörler de ortaya çıkabilir. Bunlar da ele gelen şişliklere neden olabilir.

Lenf Bezi Nedir?

Koltuk Altı Şişliği Nedir?

Lenf bezleri, vücudumuzu enfeksiyon ve hastalıklara karşı korumakla görevli, fasulye şeklindeki dokulardır. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezleri vücudun savunma mekanizmasında rol oynar ve vücudun birçok yerinde bulunur. Vücudumuzu çeşitli mikrop, bakteri ve enfeksiyona karşı korumakla görevlidirler.

Lenf bezleri çene altında, kulak çevresinde, kasık, boyun, diz arkası, karın ve göğüste yer alırlar. Bazı durumlara bağlı olarak çene altı, koltuk altı, kasık ve boyun bölgesindeki lenf bezlerinde şişme görülür.

Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

Koltuk Altı Şişliği Nedir?

Lenf bezlerinin şişmesi genelde farklı sorunlara işaret ettiği için farklı belirtiler gösterebilir. Lenf bezinin bulunduğu bölgede şişlik meydana gelebilir. Bu şişliğe farklı belirtiler de eşlik eder.

Lenf bezi şişmesi deri üzerinde meydana gelen şişliğin dışında farklı belirtiler de gösterir. Bu belirtiler arasında ateş ve boğaz ağrısı, şişlik bölgesinde ağrı, şişliğin kızarması ve kabarması, meme ucu renk değişikliği, kol, omuz ve göğüs bölgesinde ağrılar bulunur. Farklı hastalıklar da bu belirtilere eşlik edebilir.

Koltuk Altında Ağrı Neden Olur?

Koltuk Altı Şişliği Nedir?

Koltuk altı ağrısı lenf bezlerinin şişmesiyle birlikte ortaya çıkan bir belirtidir. Koltuk altı beze şişmesiyle birlikte yaşanan enfeksiyon sunucunda ağrılar görülebilir. Bunun yanı sıra yanlış tıraş, kimyasal içerikli deodorantlar, yetersiz hijyen ve sıcak hava koltuk altında enfeksiyona yol açabilir ve ağrılara sebebiyet verebilir.

Kas kasılmaları ve kol sinirlerinde meydana gelen hasar ve tahribat sonucunda koltuk altının etkileyen ve koltuk altında oluşan ağrılar meydana gelebilir. Ağır kaldırmak ve kol kaslarının zorlanacağı hareketlerde bulunmak kol kaslarının kasılması sonucunda şiddetli ağrıya neden olur.

Koltuk altında oluşan ağrılar kimi zaman meme ve lenfoma kanserinin belirtisi olarak meydana gelebilir. Parmaklara kadar inen ve kol boyunca etkisini gösteren ağrılar lenfoma kanserinin belirtisi olarak gösterilebilir. Aynı zamanda koltuk altında oluşan ağrı ile birlikte koltuk altı ve meme arasında meydana gelen şişlik ve yumrular meme kanseri belirtisi gösterebilir.

Koltuk altı şişliği ve ağrısı basit sebeplere dayanabileceği gibi ciddi sorunları da işaret edebilir. Bu sebeple vakit kaybetmeden bir an önce doktora başvurmak gerekir.

Koltuk Altı Şişmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Koltuk Altı Şişliği Nedir?

Koltuk altı şişliği tedavisinde öncelikle koltuk altında meydana gelen şişliğin nedenleri araştırılır. Altta yatan nedeni doğru bir şekilde belirlemek tedavinin seyrini büyük ölçüde etkilemektedir. Enfeksiyona bağlı şişlik ve ağrılarda genellikle antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Koltuk altında iltihap varsa iltihap söktürücü ilaçlar da kullanılabilir.

Koltuk altında meydana gelen ağrı ve şişlikler birçok hastalığın belirtisi olabileceği gibi kas dokularının zedelenmesi ve kas kasılmaları gibi nedenlere bağlı olarak da meydana gelmektedir. Bu tür ağrı ve şişliklerde dinlenmek, ağır kaldırmamak ve kolu daha fazla zorlamamak oldukça önemlidir. Dinlenmenin yanı sıra kas gevşetici ilaçlar ile bölgedeki kasların gevşemesi ve rahatlaması amaçlanır.

Ciddi rahatsızlıkların belirtisi olarak meydana gelen koltuk altın ağrı ve şişlikleri sonucunda doktorun uygun gördüğü şekilde kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak doğru tanı ve doğru tedavi için bir an önce doktora başvurulmasını öneririz. Erken teşhis hayat kurtarır!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sarkoidoz Nedir?Tüberküloz Nedir?

Koltuk altı şişliği ne zaman tehlikelidir?

Koltuk altı şişliği büyüme eğilimi gösteriyorsa, yakınındaki dokuları da etkilemeye başlıyor ve uzun süredir devam ediyorsa tehlikeli hale gelebilir. Koltuk altı şişliği farklı ciddi hastalıklara da işaret edebileceği için kısa sürede doktora başvurmak önemlidir. Uzman hekimler şişliğin neden kaynaklandığını tespit ederek erken müdahale yapabilir.

Koltuk altında şişlik ne iyi gelir?

Koltuk altı şişliğinin nedeni bilinmedikçe herhangi bir tedavi uygulanamaz. Evde yapılacak doğal yöntemlerle koltuk altı şişliğini yok etmek mümkün değildir. Çünkü sorun genelde lenf bezlerinden kaynaklanır ve bu bezler vücutta bir enfeksiyon ya da hastalık olduğu durumlarda şişer. Hastalık iyileştiğinde lenf bezi eski haline geri dönebilir.

Lenf bezi şişmesi tehlikeli midir?

Lenf bezi şişmesi her zaman tehlikeli bir durum değildir. Genelde basit enfeksiyon ve hastalıklarda da lenf bezleri şişebilmektedir. Ancak bazen koltuk altı şişliği lenfoma gibi kanser hastalıklarına da işaret edebilir. Uzun süren bir şişlik varsa ve nedeni çözülemiyorsa vakit kaybetmeden önlem alınması gereklidir.

Koltuk altı lenf şişmesi nasıl anlaşılır?

Koltuk altındaki lenf bezinin şişmesi elle kendinizi muayene ettiğinizde anlaşılabilir. Koltuk atında ele gelen bir şişlik ve sertlik hissedilebilir. Bunun yanı sıra koltuk altına dokunulduğunda hassasiyet ve ağrı görülebilir. Bazen şişlik dışarıdan görülebileceği gibi bazen derinde de olabilir. Bu belirtiler varsa lenf bezinin şiştiği anlaşılabilir,

Koltuk altı şişliği için hangi doktora gidilir?

Koltuk altı şişliği için genel cerrahi uzmanlarıyla görüşülebilir. Yapılan test ve tahliller sonucunda şişliğin nedeni belirlenir. Uzman doktor verileri inceleyerek şişliğin nedenine göre hastayı farklı bölümlere de sevk edebilir. Kalıcı ve geçmeyen şişlik varsa soruna genel cerrahi uzmanları da çözüm üretebilir.

Koltuk altı lenf nodu kaç cm olmalı?

Koltuk altı lenf bezlerinin normal boyutu 0.5 cm'ye kadardır. Bu boyutu aşan lenf bezleri normal karşılanmaz ve büyümesinin arkasında bir hastalık yattığı düşünülebilir. Şişen lenf bezlerinde de ölçüye bakılabilir. Belirli bir ölçüyü geçen şişkinlikler için test ve tahliller yapılır, lenf bezi şişmesi nedenleri bulunur.

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum