Köpeklerde Sara (Epilepsi) Nöbeti Nedir? Belirtileri
Sara Nöbeti Nedir?
Sara (epilepsi), beynimizdeki sinir hücrelerinin işlevinde gelişen bozukluklar sonucunda oluşan nörolojik bir rahatsızlıktır. Beyindeki sinir hücrelerinin beklenmedik bir anda elektriksel boşalması sonucunda epilepsi nöbetleri geçirilmektedir.
Köpekler de insanlar gibi bilincini kaybeder ve kriz geçirirler. Köpeklerde meydana gelen epilepsi krizleri genellikle 2-3 yaş aralığında sıklıkla görülür. Kediler de köpekler gibi sara krizi geçirebilirler. Ancak köpeklerde risk oranı %5 iken kedilerde bu oran %1’dir. Köpeklerde meydana gelen sara krizlerinde dişi ve erkek ayrımı yoktur.
Sara Nöbeti Hangi Irklarda Görülür?
Sara krizlerinin en çok görüldüğü ırk, Belgian Tervuren’dir. Belgian Tervuren cinsinin yanı sıra Beagle, Cocker Spaniel, Collie, Daachshund, German Shepherd, Golden Retriever, Saint Bernard, Siberian Husky, Terrier, Poder ve Schnauzer ırklarında da sara krizlerine eğilim görülmektedir. Kedilerde ise İran ve Siyam ırkları risk taşımaktadır.
Sara Nöbeti Belirtileri Nelerdir?
Sara hastası köpeklerde kriz öncesinde çeşitli belirtiler meydana gelmektedir. 3 aşamada gerçekleşen kriz öncesindeki belirtiler arasında; kafa sallama, yalanma, çiğneme, seyirmeler, bilinç kaybı, gözlerde anlamsız ve boş bakışlar gibi belirtiler görülür.
Köpeklerde Kriz Aşamaları
Köpeklerde sara krizi 3 aşamada gerçekleşir. Kriz öncesinde köpekte çeşitli belirtiler meydana gelir. Aynı zamanda 3 aşamalı krizin yanı sıra kısmi nöbetler de gerçekleşebilir. Yalnızca vücudun belirli bölgelerinde gerçekleşen kısmi krizlerde yüz seyirmeleri, yalnızca bir bacağın hareketi ve belli kas gruplarında meydana gelen seyirmeler olarak meydana gelir.
Bazen ise bu nöbetler sürekli sinek yakalama, histerik koşma, saklanma, geçici körlük, kusma ve ishal gibi sorunlarla gerçekleşebilir. Ancak nöbetlerin 30 dakikan uzun sürmesi ölümle sonuçlanabilir. Yapılan araştırmalarda gündüzleri nöbet geçirme riski geçeye oranla daha yüksektir. Köpeklerde görülen epilepsi nöbetlerinin aşamaları şu şekildedir;
1. Prodome Evresi
İlk evrede köpeğin ruhsal halinde değişiklikler görülür. Köpekte inleme, sızlama, titreme, saklanma ve kaçma gibi belirtiler gözlemlenebilir. Bu belirtiler kimi zaman görülmezken krizken 1-2 saat öncesinde veya saniyeler öncesinde de görülebilir.
2. Aura Evresi
Bu aşamada artık kriz başlamıştır. Artık köpekte meydana gelen değişiklikler ve belirtiler farkedilebilir hale gelir. Bu evrede köpekte aşırı yalanma, hafif titreme, aşırı salya üretimi, bilinç kaybı, kaslarda katılaşma görülür. Dişlerini gıcırdatır ve çenesi kitlenir. Çırpınma, idrar kaçırma, dışkılama, kusma, aşırı havlama ve dönme gibi davranışlar gözlemlenir. Çoğu nöbet 60 saniyeden az sürerken titreme ve kas kasılmaları 1-3 dakika sürebilir. Ancak köpeğiniz gün içerisinde 2. Kkz kriz geçiriyorsa mutlaka veterinerinizi aramalısınız.
3. İctal (Kriz sonrası) Evresi
Bu evrede artık kriz bitmiştir. Köpekte aşırı yorgunluk söz konusudur. Bu evrede köpek çok iyi duyamaz ve göremez. Nöbet sonrasında köpeklerde çok su içme eğilimi gözlemlenir.
Kriz Esnasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Öncelikle sakin olmalı ve köpeğinize yardım edebilmek adına panik yapmamalısınız. Köpeğinizi kriz esnasında geniş bir alana alın. Etrafında sivri ve sert herhangi bir materyal bulunmamasına dikkat edin. Kriz esnasında merdiven kenarında bulunmamasına da ayrıca dikkat edin. Aksi halde yaralanabilir ve daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir.
Köpeğinizin etrafını genişlettikten ve boşalttıktan sonra kafasının altına yastık ve benzeri yumuşak bir şey yerleştirin. Kriz süresini mutlaka kontrol altında tutun ve not edin. 5 dakikadan uzun süren krizlerde mutlaka veterinerinizi arayın.
Nöbet esnasında köpekler nefes almakta güçlük çekerler ve nefes yolları kapanabilir. Bunu engellemek için temiz bir bez veya havluyu ağzının arasına koyarak nefes yollarının açılmasına yardımcı olun. Aksi halde direk elinizle müdahale etmeniz, dilini bir kaşık ile itmeniz veya çekmeniz durumunda köpeğiniz elinizi ısırabilir.
Kriz esnasında evde başka hayvan olmamasına dikkat edin. Başka hayvan varsa mutlaka uzaklaştırın. Kriz sonrasında odanın loş olmasına dikkat edin. Köpeğinizin yanından ayrılmayın. Aksi halde kriz tekrarlayabilir ve köpeğiniz kendine zarar verebilir.
Epilepsili Hayvan ile İlişki Nasıl Olmalıdır?
Epilepsili bir köpeğiniz varsa onu stresten uzak tutmaya özen gösterin. Hayvanınızın heyecanlanacağı, korkacağı ve endişe duyacağı her türlü durumdan onu uzak tutun. Evinizde mümkün olduğu kadar sigara içmeyin, deodorant ve oda spreyi sıkmayın.
Aynı zamanda egzoz dumanından da mümkün olduğunca uzak tutun. Köpeğinize mutlaka egzersizler yaptırın. 20 dakikalık bir egzersiz sinir sisteminin rahatlamasına ve sakinleşmesine yardımcı olur.
Epilepsi Nedir, Neden Olur? | Epilepsi (Sara) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi |
---|
Köpeklerde sara hastalığı neden olur?
Köpeklerde epilepsi beyin yangısı, beyin hastalıkları, kafatası içerisinde su toplanması, kuduz, tümör, kafa travmaları, beyin apsesi, kemik hastalıkları, gençlik hastalığı ve beyin yangısı yüzünden meydana gelir.
Köpekler sara nöbeti geçirir mi?
Beyindeki sinir hücrelerinin işlevinde yaşanan bozukluklar sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Sinir hücreleri beklenmedik bir anda elektriksel boşalma yaşarsa epilepsi nöbeti başlar. Köpekler de insanlar gibi bilincini kaybedip kriz geçirebilir.
Köpeklerde epilepsi krizinde ne yapılır?
Köpeklerde epilepsi krizi başlarsa olabildiğince sakin olmanız gerekir. Nöbet geçiren köpeğinizin yaralanmasını engellemek için geniş bir alana götürmelisiniz. Epilepsi geçiren köpeğiniz sizin sesinizi duyacağı için ona güven veren sözler söylemeli, nefes alış verişine yardımcı olacak şeyler yapmalısınız.
Köpeklerde epilepsiyi ne tetikler?
Köpeklerde epilepsiye neden olan en büyük hastalık tümördür. Daha sonrasında beyin hastalıkları, beyin apseleri, beynin yapısını etkileyen kafatası kemiği hastalığı da epilepsiyi tetiklemektedir.
Köpeğin ağzından köpük gelmesi ne demek?
Köpeğin ağzından köpük gelmesi epilepsi durumunda yaşanıyorsa normaldir. Günlük hayatta ağzından köpük geliyorsa ağız ve diş sağlığında ciddi problemler var demektir. Köpeğinizin dişlerini kontrol ettirmenizde fayda vardır.
Köpek titremesi neden olur?
Köpekler heyecanlandığında titrerler. Bazı köpekler aileden birinin kapıya geldiğini görünce vücudunun tüm arka yarısını sallarlar. Bir olay veya bir durum köpeğinizin heyecanlanmasına sebep olmuş olabilir.