Kramp Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Kramp Nedir?
Kramp bir kas spazmıdır, yani kaslarda aniden meydana gelen ağrılardır. Beynin kaslara ilettiği gevşeme sinyalinde aksaklık yaşanırsa ve kaslar bu sinyali almadan problem yaşarsa kramplar oluşur. Daha çok kol, bacak ve ayakta ortaya çıkar. Herkesin başına gelebilen sıklıkta bir olaydır. Fazla yaşanmasının arkasında farklı nedenler olabilir.
İnsan vücudunun kas sayısı yüksek miktardadır. Kramp, gün içinde birçok kez kasılan ve gevşeyen kasların birdenbire istem dışı ağrılı bir şekilde kasılarak sertleşmesiyle oluşmaktadır.
Bazı kişilerde yataktan kalkacağı zaman kramplar oluşabilir. Bu durum genellikle yorgunluktan dolayı kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda çok ciddi bir kramp olarak algılanmamalıdır fakat sık sık yaşanan kramplar, aynı zaman da şiddetli ise doktora danışılması gerekmektedir.
Kramp Neden Olur?
Kramp herkesin başına gelebilen ve genellikle önemsiz olan bir rahatsızlıktır. Ancak sık sık kramp yaşanmasının arkasında farklı nedenler olabilir. Kramp nedenleri arasında vücutta potasyum, kalsiyum, sodyum ve magnezyum oranının düşmesi, uzun süre hareketsiz kalma, uzun süre aynı pozisyonda durma, uzanma ve spor aktiviteleri bulunur.
Kramp birçok hastalıktan dolayı da yaşanmaktadır. Bunların arasında dolaşım bozukluğu, triroid hastalıkları, böbrek hastalıkları ve diyabet gibi birçok hastalık bulunur. Hastalıktan dolayı oluşan kas kasılmaları için kişiler doktora başvurmalı ve doktor tavsiyesine uymalıdır.
Kramp Kimlerde Görülür?
Kramp, genellikle herkeste görülmektedir. Her insan bir kez de olsa vücudunda kas kasılması yaşanmıştır fakat bazı kişiler de daha sık görülmektedir. Genellikle risk altında olan kişiler vardır. Bu kişilerin kramp yani kas kasılmasını durumunu yaşaması daha sık meydana gelmektedir.
Yoğun ve ağır egzersizler sonucu hücrelerindeki depo glikojeni ani bir şekilde tüketenler, potasyum ve kalsiyumu eksik olanlar, herhangi bir şekilde potasyum ve tuz kaybedenler, ısınmadan ani hareketler yapanlar ve hamilelerde kramp görülme olasılığı fazladır.
Kramp Nasıl Önlenir?
Sık sık yaşanan krampların önlenmesi için potasyum, magnezyum ve sodyum bakımından zengin besinler tüketilmeli, kaslarda laktik asit birikiminin azaltılması için bol su içilmeli, muz gibi potasyum zengini meyveler tüketilmeli, B vitamini için tam tahıllı besinler alınmalı, kafeinli içecekler azaltılmalı, çok tuzlu yemek yenmemeli ve spor öncesi gevşeme hareketleri ihmal edilmemelidir.
Kramplar bir hastalıktan kaynaklanıyorsa tek çare o hastalığın tedavisidir. Hastalık tedavi edildikçe kramplarda azalacaktır.
Kramp Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kramp girdiğinde sabit kalınmalıdır. Ani hareketten kaçınılmalıdır. Gerekirse bir kişiden yardım istenmelidir. Kramp bölgesine hafif dokunuşlarla ovuşturularak müdahale edilmelidir. Baldır bölgesin germe hareketi yapılmalı ve sonrasında buz tedavisi uygulanarak ovma hareketi yapılmalıdır. Daha sonra sıcak su torbası ile kasların gevşemesi için uygulama yapılmalıdır.
Bu yöntemler ani kasılmanın ilk müdahalesi için önemlidir. Bu yöntemleri uyguladıktan sonra dilerseniz, doktor muayenesine de gidebilirsiniz.
Çok fazla kramp ağrısı yaşanıyorsa doktora başvurulabilir. Kramp tedavisinde çeşitli kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlarla kaslar gevşetilir ve kramp ağrıları azalır. Eğer kramplara vitamin eksikliği ya da başka bir hastalık neden oluyorsa uzman doktorlar bu sorunların giderilmesi için bir tedavi planı çizebilir.
Ayak Burkulması Nedir? | Riskli Egzersiz Hareketleri |
---|---|
Ön Çapraz Bağ Kopması Nedir? |
Kramp için ne iyi gelir?
Kramp için sıcak kompresler uygulama, dinlenme, uzanma ve ılık bir duş iyi gelebilir. Tüm bunlar kasların gevşemesini sağlar ve kramp ağrılarını yok eder. Spor yaparken krampların oluşmaması için de açma germe hareketlerinin düzgün yapılması, kaslara çok fazla yüklenilmemesi ve riskli hareketlerden kaçınılması önemlidir.
Kramp tehlikeli midir?
Kramp genelde herkesin başına gelebilen geçici bir kas spazmıdır. Tehlikeli bir duruma neden olmaz. Ancak bazen kramp ağrıları uzun sürebilir ve bu da kişiye acı verebilir. Bu gibi durumlarda kramp giren yeri ovuşturmak, masaj yapmak, sıcak kompresler uygulamak iyi gelebilir.
Damar tıkanıklığı kramp yapar mı?
Damar tıkanıklıkları krampa neden olmaz ancak krampa benzer ağrılar gösterebilir. Özellikle çok yorulunca, uzun yürüyüş ve merdiven çıkmanın arından bacaklarda ve kalçada kramp ağrısına benzer bir ağrı ortaya çıkabilmektedir. Geçici olan bu ağrılar damar tıkanıklığının habercisi olabilir.
Kramp önlemek için ne yemeli?
Krampları önlemek için içinde potasyum, magnezyum, sodyum ve B vitaminleri içeren besinlerin tüketilmesi gerekir. Bu besinler arasında ıspanak, patates, muz, çikolata ve kuru fasülye gibi bakliyatlar bulunur. Bu tür gıdalarla beslenerek kaslarınızı güçlendirebilir ve sık sık yaşanan kramp ağrılarını azaltabilirsiniz.
Kramp ne kadar sürer?
Kramp ağrısının süresi kişiden kişiye değişebilir. Bazen saniyeler içinde ağrıyıp geçerken bazen dakikalar sürebilir. Çoğu kramp ağrısı dakikalar içinde de geçebilmektedir. Eğer kramp sık sık yaşanıyorsa ve ağrılar on dakikadan fazla sürüyorsa nedeni araştırılması gereklidir. Bunun için doktora başvurmanız önerilir.