Romatizmal Kalp Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Şiddeti ve seyri kişiden kişiye değişkenlik gösteren romatizmal kalp hastalıkları, kalbin yeterince kan pompalamaması sonucunda kalp durmasına kadar ilerleyebilir. Bu yüzden bu hastalıkların dikkatlice takip edilmesi ve tedavinin vakit kaybetmeden yapılması gerekiyor. Bu içeriğimizde kalp romatizması nedir, neden olur, nasıl geçer, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruları yanıtladık.
İşte kalp romatizması hakkında her şey...
Kalp Romatizması Nedir?
Eklemlerde meydana gelen iltihaplanma sonucu oluşan romatizma kalbe ulaşarak kalp kapaklarında iltihaplanmaya neden olur. Kalp kapağında meydana gelen iltihaplanma sonucunda oluşan daralma ve yetersizlik kalp romatizması olarak nitelendirilmektedir.
Oluşan romatizma kalp ve kalp kapakçığında hasar oluşturarak işlev bozukluğuna yol açar. Çoğunlukla kadınlarda görülen kalp romatizması, mitral darlığa ve mitral stenoza neden olur. Bu da kişide ciddi problemlerin oluşmasına sebebiyet verir.
Kalp Romatizması Neden Olur?
Kalp romatizması grup A streptokok olarak ifade edilen bakterilerin neden olduğu faranjit sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Faranjitten 2-3 hafta sonrasında ortaya çıkan bu hastalık, ilk olarak eklemlerde oluşmaktadır. Daha sonra da yayılarak kalbe ulaşmaktadır.
Romatizmal Kalp Hastalığının Belirtileri
Romatizmal kalp hastalıkları öncelikle romatizmal ateş ile kendini belli eder. Romatizmal yüksek ateş belirtileri boğaz enfeksiyonundan yaklaşık bir hafta sonra gözlemlenir. Yüksek ateş, kilo kaybı, karın ağrısı ve eklem iltihabı gibi belirtilerle kendini gösteren romatizmal ateş daha sonrasında romatizmal kalp hastalığını tetiklemektedir.
Kalp romatizmasının major belirtileri ise romatizmal ateş, sık sık tekrarlayan soğuk algınlığı, ayaklarda morarma ve şişlik, el ve ayaklarda üşüme, kuru öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, düzensiz kalp ritmi, yüksek veya düşük ateş, yüksek veya düşük kan basıncı, baş dönmesi ve mide bulantısıdır.
Çocuğunuzda veya kendinizde bu belirtilerin görülmesi durumunda bir önce doktora başvurmalısınız. İhmal edilen veya tam tedavi sağlanmayan kalp romatizması ciddi hayati tehlike oluşturabilir ve kişinin ölümüne dahi neden olabilir.
Romatizmal Kalp Hastalığının Tedavisi
Kalp romatizması hastalıklarına karşı alınabilecek başlıca önlem romatizmal ateşi düşürmektir. Bu yüzden boğaz enfeksiyonunun tedavisine olabildiğince kısa sürede başlanmalıdır. Boğaz enfeksiyonunun görülmesi durumunda bir an önce doktora başvurmalısınız. Doktorun sizin için uygun gördüğü antibiyotik ve diğer ilaçları da düzenli olarak kullanmalısınız.
Doktor kontrolünde kullanacağınız antibiyotikler sayesinde boğaz enfeksiyonunu tedavi edebileceğiniz gibi romatizmal ateşe karşı etkili bir önlem almış olursunuz. Romatizmal kalp hastalıkları tedavisinde bir diğer önemli konu ise hastanın istirahatidir. Tedavi sürecinde hastanın istirahat etmesi ve ilaçları düzenli olarak kullanması oldukça önemlidir.
Romatizmal ateşe yakalanmış kişiler için erken teşhis ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Unutmayınız ki romatizmal ateş kalp sağlığını doğrudan etkileyerek romatizmal kalp hastalıklarından kalp kapakçığı hasarına kadar birçok sağlık sorununa neden olur. Bu nedenle erken teşhis edilen ve erkenden tedaviye başlanan romatizmal ateşte kalp kapağı hasarı olabildiğince önlenmiş olacaktır.
Bazı vakalarda ve kalp kapağı hasar görmüş kişilerde ameliyat söz konusu olabilir. Ancak cerrahi müdahale öncesinde iltihabın iyice temizlenmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle müdahale öncesinde kullanılan antibiyotiğin doktor tarafından önerilmiş olmasının yanı sıra düzenli kullanımı oldukça önemlidir.
Kalp Spazmı Nedenleri ve Belirtileri | Kalp Yetmezliği Nedir? |
---|---|
Kardiyomiyopati Nedir? | Kalp Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi |
Mitral Kapak Hastalıkları Nelerdir? | İskemik Kalp Hastalığı Nedir? |
Kalp romatizması tehlikeli mi?
Kalp romatizması tedavi edilmediği ya da tedavisi iyi yapılmadığı zaman ciddi sonuçları olan bir hastalıktır. Dolayısıyla kalp romatizmasının tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. Tedavi olması gereken bir şekilde ilerlemezse yıkıcı sonuçlar ortaya çıkabilir.
Kalp romatizması düzelir mi?
Kalp romatizması çoğu zaman 1-2 hafta içerisinde düzelmektedir. Ancak nadir de olsa belirtilerin 15 haftaya kadar görüldüğü olmuştur. Yapılan tedavi sayesinde hastalığa neden olan bakteriler yok edilir, iltihap kontrol edilir ve hastalığın tekrardan nüksetmesi engellenir.
Kalp romatizması nasıl belirti verir?
Bu hastalığı göstermiş olduğu birkaç belirti sayesinde anlayabiliriz. Çabuk yorulma, baş dönmesi, sersemlik, morarma, nefes darlığı, öksürük, sık soluk alma, mide bulantısı, kalp ritminde düzensizlik, göğüs ağrısı ve kan basıncının düşük ya da yüksek olması kalp romatizmasının belirtileridir.
Kalp romatizması sebepleri nelerdir?
Kalp romatizması grup A steptokok adı verilen bakteri türlerinin neden olduğu boğaz enfeksiyonu sonrasında oluşmaktadır. Genellikle faranjitten 2 ile 3 hafta sonrasında meydana gelir.
Kalp romatizması kronik bir hastalık mıdır?
Romatizmal ateş sonucunda ortaya çıkan kalp romatizması, akut ve kronik olarak karşımıza çıkabilmektedir. Hastalık kısa süreli olabileceği gibi uzun seyirli de olabilir.
Kalp romatizması olan biri nasıl beslenmeli?
Kalp romatizması olan bir bireyin Akdeniz tarzı beslenme düzenine geçmesi gerekiyor. Sebze ve meyve temelli, yeterince yağsız et, balık ağırlıklı protein ve sağlıklı yağ sunan badem ve ceviz gibi kuruyemişleri öğünlerinizde tüketmelisiniz.