Kulak Akıntısı Nedir ve Neden Olur, Tedavisi Nasıldır?
Kulak Akıntısı Nedir?
Kulak akıntısı, kulaktan herhangi bir sıvı gelmesidir. Halk arasında kulak kiri olarak tanımlanan kulak akıntısı, vücudun doğal olarak ürettiği yağın boşalmasıdır. Kulak akıntısı olarak adlandırılan bu durum, burun akıntısına benzetilebilir.
Kulak akıntısındaki sıvı da tıpkı burun akıntısında olduğu gibi toz, bakteri ve diğer yabancı cisimleri barındırır. Kulak akıntısı genellikle vücudun doğal bir mekanizması olarak kabul edilir. Kulak akıntısı, kulaktan kan, iltihap veya kulak kiri gelmesidir.
Bu akıntı enfeksiyonlar ve küçük tahrişler nedeniyle de olabilir. Ayrıca yırtılmış kulak zarı, beyaz, hafif kanlı veya sarı renkli akıntıya neden olabilir. Özellikle sabahları kalktığınızda yastığınızda kuru ve kabuklanmış lekeye rastlıyorsanız bu durumda yırtılmış kulak zarından söz edilebilir.
Kulak Akıntısı Neden Olur?
Kulak akıntısı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Herhangi bir enfeksiyon sonucunda oluşabileceği gibi egzama gibi bazı cilt sorunları nedeniyle de meydana gelebilir. Ayrıca kulağa kaçan yabancı cisimler, yüksek sese maruz kalmak ve uçaklardaki ani basınç değişimleri kulak akıntısına neden olabilir.
Kulak akıntısına yol açan başlıca nedenlerden biri de kulak zarı yırtılmasıdır. Herhangi bir yabancı cisim, kafa travması, çok yüksek ses ve ani basınç değişimi sonucunda kulak akıntısı meydana gelebilir. Özellikle kulak çubuğunun çok derine itilmesi durumunda kulak zarında meydana gelen hasar sonucunda akıntı oluşabilir.
Enfeksiyon ve travma gibi faktörlerin haricinde sık rastlanılan nedenlerden bir diğeri ise yüzücü kulağıdır. Su içinde uzun süre zaman harcamak veya kulağın çok uzun süre nemli kalması sonucunda kulak kanalı duvarlarında hasar meydana gelir. Bu hasara bağlı olarak ise bakteri ve mantarların girişi kolaylaşır.
Kulak akıntısının nadir görülen nedenleri ise malign otitis, mastoidit ve kafatası kırığı olarak sıralanabilir. Maling otitis; yüzücü kulağının neden olduğu bir enfeksiyon olarak nitelendirilmektedir.
Bu enfeksiyon kafatası tabanındaki kıkırdak ve kemiklere zarar verir. Mastoidit ise kulak arkasındaki kemikte oluşan bir enfeksiyondur. Ayrıca kafatası kemiklerinin herhangi birindeki kırıklar da kulak akıntısı nedenleri arasında sayılabilir.
Kulak akıntısı sarı renkli ise veya kanlı ise doktora danışılması gerekir. Ayrıca kulak akıntısı beş günden uzun sürüyorsa, bir darbe sonucunda oluştuysa, işitme kaybına yol açıyorsa, baş ağrısı ve ateşe neden oluyorsa bir an önce doktora başvurulmalıdır.
Kulak Akıntısı Tedavisi Nasıl Olur?
Kulak akıntısı tedavisinde öncelikle altta yatan neden ortadan kaldırılmalıdır. Bu nedenle ilk esnada bekle ve gör tekniği uygulanır. Öncelikle kulak akıntısının nedenleri incelenir ve elde edilen sonuçlara göre bir tedavi yöntemi uygulanır.
Enfeksiyona bağlı olarak meydana gelen kulak akıntısı, genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Bu tip vakalarda ağrı kesiciler ve kulak damlaları kullanılır. Yüzücü kulağı olarak tanımlanan vakalarda ise enfeksiyonu ortadan kaldırmak için genellikle damla şeklinde antibiyotik tedavisi uygulanır.
Travma sonucu oluşan kulak akıntılarında ise genellikle herhangi bir tedavi uygulanmadan iyileşme sağlanır. Ancak bu travma sonucunda veya diğer nedenlere bağlı olarak kulak zarında bir yırtılma meydana geldiyse bölgeye yama uygulanabilir.
Yama, kulak zarındaki deliği kapalı tutmak için tasarlanmıştır. Ancak bu yama bir işe yaramazsa cerrahi müdahale uygulanması söz konusu olabilir. Cerrahi müdahale ile hastanın bir bölgesinden deri alınarak kulak tamir edilebilir.
Kulak akıntısı için ne yapılmalı?
Kulak akıntısı açık kahverengi veya koyu sarı şeklinde olabilmektedir. Kulak akıntısını önlemek için kortizon içeren kulak damlaları, antibiyotikli kulak damlaları, ağızdan alınan antibiyotikler, ağrı kesiciler ile tedavi edilir.
Kulak akıntısı tehlikeli midir?
Kulak akıntısı birçok kişide görülebilen bir hastalıktır. Kulakta biriken kirler zaman içerisinde akabilmektedir. İşitme duyusunu azaltabilen kulak akıntısı, hastalık sonrasında oluşmuşsa tehlikelidir.
Kulak akıntısı nasıl temizlenir?
Kulak akıntısını temizlemek için banyo sonrasında havluyla veya peçeteyle kulağın içerisini kurulamak gerekir. Kulak içerisine tığ, kürdan, çöp gibi bir cisim sokmadan temizlenmesi önemlidir.
Beyin sıvısı kulaktan akar mı?
Beyin omurilik sıvısı kulaktan gelebilmektedir. Bu durum altta yatan konjenital anomali veya cerrahi sonrası oluşmuş açıklık sonucunda oluşur. Kulaktan beyin sıvısı gelmesi tümör, travma, enfeksiyon ya da daha önce geçirilmiş cerrahiye bağlı operasyonlara bağlı olarak meydana gelir.
Kulak akıntısının sebebi nedir?
Kulak akıntıları, kronik orta kulak iltihabına, dış kulak yolu iltihabına ve kulak kirine bağlı akıntılar olarak sınıflandırılır. Kulak bölgesine darbe gelmesi sonucu da kulak zarında delinme olabilir. Bu da kulak akıntısına neden olur.
Kulak akıntısı ne zaman geçer?
Kulak akıntısı ortalama 1 ile 2 hafta içerisinde geçen bir sorundur. Düzenli olarak antibiyotik alanlar ve kulak temizliğini iyi yapan bireylerde bu süre 1 hafta veya daha aza kadar düşebilir. Önemli olan en erken sürede doktora başvurmaktır.
Kulak akıntısı ne renk olur?
Kulak akıntısı beyaz, sarı, turuncu veya kırmızı olabilir. Kulak akıntısı kırmızı renkse son derece tehlikelidir. Beyaz az bir sıvı akıyorsa dahi doktora başvurulması gerekir. Kulak akıntısı ciddi hastalıklar doğurabilir.