Kalp ve Damar Hastalıkları Düşmanı Kuşkonmazın 10 Faydası
Yemek ve salatalarda yer verilen kuşkonmaz toplum dilinde serçe otu olarak da anılır. Son zamanların en çok aranan sebzelerinden olan kuşkonmaz birçok tarifte kullanılabilir. Akdeniz ülkelerinde yetişen bu sebzenin birçok kişinin bilmediği mucizevi faydaları bulunmaktadır. Kuşkonmaz ne işe yarar, faydaları nelerdir? Gelin, bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.
Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?
Kuşkonmazda A, K, C ve B vitaminlerinin yanında potasyum, magnezyum ve protein bulunur. Lifli bir sebze olan kuşkonmazda folik asit ve demir gibi değerli mineraller de yer alır. Tüm bu besleyici içeriklerin vücuda birçok katkısı bulunur. Pek çok kişinin bilmediği değerli bir sebze olan kuşkonmazın faydalarını sizin için bir araya getirdik.
İşte kuşkonmazın faydaları:
1. Bağışıklığı Destekler
Kuşkonmazda bulunan C vitamini ve diğer yararlı vitaminler bağışıklık sisteminin güçlü kalması için büyük önem taşır. Bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir ve vücut hastalıklarla daha iyi mücadele eder. Güçlenen bağışıklık sistemi vücudun yorgun ve hasta olmasını engeller, kişiyi daha zinde ve güçlü hissettirir. Kuşkonmaz vücuttaki serbest radikallerle savaşarak daha sağlıklı olmanıza da katkı sağlar.
2. Kemikleri Güçlendirir
Kuşkonmazda yer alan K vitamini kemik ve kaslar için çok önemlidir. K vitamini sayesinde kemikler ve kaslar güçlenir, alınan darbe ve yorulmalara karşı kendini korur. Vücuda alınan kalsiyum, K vitamini sayesinde vücut tarafından emilir. Güçlenen kemikler sayesinde ileriki yaşlarda yaşanabilecek kemik erimesi riski de azaltılabilir.
3. Tansiyonu Dengeler
Potasyum bakımından zengin olan kuşkonmaz, kan damarlarının gevşeyerek rahatlamasına imkan tanır. Bu sayede kan akışı daha rahat şekilde vücutta dolaşabilir. Doku ve organlara taşınan oksijen miktarı artar. Rahat kan akışı sayesinde damarlara olan baskı azalır. Böylece yüksek tansiyon düşüşe geçer.
4. Kalp Sağlığını Korur
Kuşkonmazda bulunan folik asit kalp hastalıklarının yaşanma riskini azaltmaktadır. Bu değerli sebzedeki çeşitli mineraller ve folik asit, kandaki homosistein miktarını azaltır. Kalp hastalıklarına neden olan homosisteinin düşüşe geçmesiyle birlikte damarlar ve kalp sağlığı da korunmuş olur.
5. Gelişimi Destekler
Kuşkonmazdaki folik asitin bir başka mucize etkisi daha var. Folik asit hücre gelişimi ve onarımı için oldukça önemlidir. Günde bir porsiyon kuşkonmaz tüketerek günlük folik asit ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu karşılayabilirsiniz. Özellikle hamilelik döneminde kuşkonmaz gibi folik asit içeren besinlerin alımı bebeğin sağlığı ve gelişimi için çok faydalıdır.
6. Karaciğeri ve Böbreği Temizler
Diüretik bir sebze olan kuşkonmaz vücudun ve kanın temizlenmesine önemli bir rol oynar. İdrarla birlikte vücuttaki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur, vücuttan fazla sıvıyı uzaklaştırır. Bu etkileriyle karaciğerin temizlenmesini sağlayan kuşkonmaz böbrek sağlığının da korunmasına yardımcı olur.
7. Diyetlerde Kullanılabilir
Hafif bir sebze olan kuşkonmaz sindirim sistemini rahatlatarak hazımsızlığı önler. Düzene giren bağırsak hareketleriyle kilo verme hızlanır. Bağırsaktaki zararlı bakterileri temizlerken yararlı bakterilerin artmasını sağlar. Diyetisyenlerin sıkça önerdiği sebzelerden olan kuşkonmaz birçok diyet menüsünde bahsettiğimiz özellikleri sayesinde kullanılabilir.
8. Şişkinliğe İyi Gelir
Kuşkonmazın kadınların regli dönemlerinin öncesinde kullanılması şişkinliği gidermektedir. Adet öncesi yaşanan şişkinlik ve gerginlik azaltılabilir. Bununla birlikte kuşkonmaz bu dönemde hormonal değişimler nedeniyle yaşanabilen sinir, stres, yorgunluk ve depresyona iyi gelmektedir.
9. Kan Şekerini Düzenler
Glisemik indeksi düşük olan sebzelerden biri kuşkonmazdır. Yüksek lif içeren bu sebze, kan şekerini yükseltmez ve aynı zamanda şekerin daha dengeli seyretmesine imkan tanır. Kuşkonmazın faydaları onu diyabet hastaları için vazgeçilmez bir sebze yapar. Şekerin düzenlenmesi için hastaların belli aralıklarla kuşkonmaz tüketmesi önerilir.
10. Mide Hastalıklarını Önler
Kuşkonmazda bulunan besin değerleri mide sağlığına olumlu katkılar sunar. Bu sayede midede oluşabilecek ülser gibi ciddi rahatsızlıkların yaşanma riski azalır. Hafif bir besin olan kuşkonmaz mide hastalıkları yaşayanlar tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.
Narın Faydaları | Kavunun Faydaları |
---|---|
Kivinin Faydaları | Çileğin Faydaları |
Eriğin Faydaları | İncirin Faydaları |
Kuşkonmaz nasıl tüketilmeli?
Kuşkonmazın birçok tüketim şekli bulunur. Birçok yemekte kullanılabilen kuşkonmaz haşlanarak, buharda pişirilerek, ızgara yapılarak ve tavada kızartılarak tüketilebilir. Aynı zamanda çiğ olarak da tüketilebilen kuşkonmaz salatalara da katılabilir. Kahvaltılarda ve ara öğünlerde tercih edilebilir.
Kuşkonmazda hangi vitaminler var?
Kuşkonmazda B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerine ek olarak C, A ve K vitaminleri bulunur. Bunların yanı sıra iyi bir potasyum, fosfor, folik asit ve magnezyum kaynağıdır. Lif ve protein de içeren kuşkonmaz vitamin bakımından zengin meyvelerden biridir. Bu sebeple birçok hastalık ve rahatsızlığa karşı etkin rol oynar.
Kuşkonmaz ne zaman yenir?
Birçok kişi "Kuşkonmaz hangi mevsimde yetişir, ne zaman yenir?" gibi soruları merak etmektedir. Kuşkonmazın yetişme mevsimi ilkbahardır. Mayıs ayına kadar hasat edilmektedir. Mart ayı geldiğinde taze kuşkonmaz alabilir, sebzenin en taze halinde yer alan vitaminlerden faydalanabilirsiniz.
Kuşkonmaz hangi hastalıklara iyi gelir?
Kuşkonmaz kemik, kalp, mide, bağırsak, damar, bağışıklık sistemi, karaciğer ve böbrek hastalıklarına iyi gelen bir sebzedir. Bu kadar faydayı içindeki vitaminlerine borçludur. Sebzenin içerisinde yer alan vitamin ve mineraller birçok organın korunmasına katkı sağlar ve bağışıklığı güçlendirici etki gösterir.
Kuşkonmaz mideye iyi gelir mi?
Kuşkonmazın iyi geldiği organlar arasında mide de yer alır. Sindirim sistemini düzene sokan kuşkonmaz sindirimin sağlıklı ve hızlı yapılabilmesine imkan tanır. Posası sayesinde mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Özellikle mide bulantısı ve hazımsızlık gibi sorunlara karşı kuşkonmaz kullanılabilir.
Kuşkonmaz kilo verdirir mi?
Kuşkonmaz kilo verdirebilen bir sebzedir. Bağırsak hareketlerini artırdığı için diyetlerde sıklıkla kullanılır. Lifli yapısıyla kişiyi tok tutar ve fazla yemek yemekten alıkoyar. Düşük kalorisi ve glisemik indeksi sayesinde kilo vermek isteyenler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Birçok ana yemeğin yanında iyi bir eşlikçidir, diyet menülerini lezzetlendirebilir.