Lif Nedir? Suda Çözünen ve Çözünemeyen Lifli Yiyecekler
Lif Nedir?
Lif yediğimiz gıdaların bağırsak enzimleri tarafından sindirilemediği kısımdır. Besin lifleri ikiye ayrılıyor suda çözünen, suda çözünmeyen. Her iki lifinde faydaları vardır. Mesela suda çözünen lifli içecekler veya yiyecekler, kan şekerinizin sabit tutar. Suda çözülmeyen lifli besinlerse kabızlığı giderme de yardımcı olur. Günlük lif alma miktarı 14 gramdır.
Suda Çözünen Lifli Besinler
Genelde su da çözünen lifli yiyecekler sindirim sisteminizin hızını yavaşlatır ve böylelikle size tokluk hissi verir. Peki hangi lifli besinler su da çözünür? Sizler için suda çözünen lifli besinleri araştırdık ve derledik.
1. Tam Tahıllı Ürünler
Herkesin bildiği gibi yulaf tahıllar arasında en zengin lif içeren besinidir. Kahvaltınızda yulaf ezmesi yerseniz günlük lif alma ihtiyacınızı karşılayacaktır. Sizi daha tok tutmaya yardımcı olacaktır. Yulafın içerisine meyve koyabilirsiniz bu sizin lif oranınızı daha çok artıracaktır.
2. Kuru Meyve ve Meyveler
Kuru erik, armut, gün kurusu gibi meyveler yüksek oranlı lifli yiyeceklerdir. Şeftali, elma, muz, çilek gibi meyvelerde de lif bulunmaktadır. Armut, kayısı, erik, böğürtlen, mandalina, kiraz, portakal gibi b esinler de lif içerir.
3. Sebzeler ve Baklalar
Havuç, brokoli gerçekten tam bir lif kaynağıdır. Baklagillere gelirsek, yeşil mercimek, nohut gibi yiyeceklerde lif bulunur. Brokoli, havuç, mısır, bezelye, domates, kabak, patates lif barındıran sebzelerdir.
Suda Çözünmeyen Lifli Besinler
Bu lifli yiyecekler bağırsaklarınızı harekete geçirir ve kabızlık belirtisini ortadan kaldırır. Genelde diyet yapan kişilere bu su da çözünmeyen lifleri önerirler.
1. Taze Sebzeler
Havuç, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, lahana, soğan, biber, mısır, kereviz gibi sebzelerde yüksek oranda lif vardır. Yüksek oranda lif almak istiyorsanız çiğ tüketebilirsiniz.
2. Meyveler
Ananas, kuru üzüm, üzüm, portakal, kiraz, kiraz sapı gibi meyveler suda çözünemeyen lifli besinlerdir. Bol miktarda tüketildiği zaman lif ihtiyacını karşılamaktadır. Günde bir adet suda çözünemeyen meyve tüketebilirsiniz.
3. Tahıllı Ürünler
Buğday ekmeği, çavdarlı ekmek, kahverengi pirinç lif içerir. Bunun dışında buğday kepeği, yulaf kepeği, kuru havuç, gevrek ekmek, buğday tohumu, kepekli çavdar unu lif içeren tahıllı ürünlerdir.
Lif İçeren Gıdalar
Günümüzde insanların çoğu sağlıksız beslenmektedir. Fast foodlar insana bir anda doygunluk hissi verip kısa bir süre sonra da olduğundan daha fazla acıktırma hissi verir. İnsanlarda sürekli tüketme ihtiyacı artırıp, obezite gibi sağlık sorunlarına yol açar.
Eğer gerçekten sağlıklı ve fit bir şekilde hayat sürmek istiyorsanız lifli gıdalar tüketmeye yönelmelisiniz böylece sürekli yemek yeme ihtiyacı duymayacak ve sağlık açısından besleyici gıdalar tüketmiş olacaksınız.
1. Baklagiller
Faydalarını saymakla bitiremediğimiz baklagiller, tam anlamıyla bir lif deposudur. Karbonhidrat içerdiklerinden tok tutar. Sindiriminizin hızlanmasına yardımcı olur ve içerdiği lifler sayesinde mide hazmı da oldukça kolaydır. İçerdiği karbonhidrat ve proteinler sayesinde kabızlığı önlüyor. Vücudunuzun direncini sağlar, halsizlik gibi sorunları da ortadan kaldırır.
2. Enginar
Lif bakımından zengin bir besindir. Birçok faydası olan enginar, özellikle karaciğer için çok faydalıdır. Karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının da kısa sürede iyileşmesini sağlar. Kandaki şeker oranını dengeler ve kolesterolü düşürerek vücuttaki direnci artırır.
3. Badem
Zayıflamada da etkisi olan badem; çinko, kalsiyum, potasyum, demir ve E vitamini gibi mineral ve vitaminler açısından zengindir. Badem içindeki sağlıklı yağlar ve lifler sayesinde açlık krizinizin önüne geçer ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.
4. Portakal
Portakalın ilk olarak C vitamini açısından zengin bir besin olduğunu biliriz ama tek C vitamini deposu değildir. Aynı zamanda B ve E vitaminleri, fosfor, magnezyum ve potasyum mineralleri de içeriyor. Hazmı kolaylaştırır, kabızlığa iyi geliyor.
C vitamini oranı yüksek olan portakalın yağ yakımı da hızlıdır. Portakal tükettiğiniz zaman bir doygunluk hissi verecek ve kendinizi daha dinç, enerjik hissedeceksiniz.
5. Muz
İyi bir C ve B6 vitamini olan muz aynı zamanda potasyum kaynağıdır. Olgunlaşmamış yeşil renkte olan muzlar lif açısından zengindir. Orta boy bir muzun içerisinde 3,1 gram lif bulunur. Bu değer son derece yüksektir.
En çok lif içeren gıdalar hangisi?
İçerisinde bol miktarda lif içeren gıdalar arasında; bezelye, soya fasulyesi, patlamış mısır, fıstık, kuru şeftali, badem, mercimek, arpa unu, müsli, üzüm, ceviz, kepekli makarna, soğan, barbunya, avokado, bulgur, nohut, armut, enginar yer alır.
Hangi meyvede lif var?
Elma, armut, çilek, avokado, ahududu, muz, şeftali, portakal, kiraz, ananas, kayısı, mandalina, erik, böğürtlen gibi meyvelerde bol miktarda lif bulunur. Bu meyveler tüketildiğinde ihtiyaç duyulan lif miktarı karşılanabilir.
En çok lif hangi sebzede?
En çok lif enginarda bulunmaktadır. İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran enginar dünyanın en iyi lif kaynaklarından birisidir. Salataya çok yakışan enginar bol bol tüketilmelidir.
Yoğurtta lif var mı?
Yumurtada lif var mı, ayranda lif var mı, yoğurt lif içerir mi? gibi soruların cevabını burada vermiş olalım. Süt ve süt ürünlerinin içerisinde lif olmaz. Yumurtada, peynirde, yoğurtta, ayranda lif yoktur.
Çok lif yersek ne olur?
Çok fazla lifli besin tüketmek, aşırı miktarda saf lif yemek kalsiyum, magnezyum, çinko, demir gibi minerallerin vücut tarafından tam olarak emilmesini engeller. Şişkinlik, karın ağrıları, gaz, kramp gibi sorunlara yol açabilir.
Tavuk etinde lif var mı?
Bir porsiyon tavuk etinde 4,14 gram lif bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, A ve C vitamini de içermektedir. Yiyeceğiniz bir porsiyon tavuk ile neredeyse ihtiyaç duyduğunuz her şeyi karşılayabilirsiniz.