Liken Planus Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

El, ağız, dil, saç derisi ve genital bölgede meydana gelen liken planusun nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Liken Planus Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Kalıtsal bir hastalık olmayan liken planus, döküntülerle kendini gösteren bir cilt rahatsızlığıdır. Kaşıntıya, kızarıklığa ve kabarcıklara neden olan liken planus hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bir araya getirdik.

İşte liken planus hakkında her şey...

Liken Planus Nedir?

Liken Planus

İyi huylu cilt hastalıklarından biri olan liken planus, ağız, geniz, boğaz, yemek borusu, dil, cinsel organ, kol, bacak, saç ve tırnaklarda meydana gelmektedir. Oluşum nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte strese bağlı olarak gelişebileceği düşünülmektedir.

Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanılan liken planus, daha çok 30-50 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Nadiren görülen liken planus hastalığı bulaşıcı değildir. Bu nedenle liken planus hastalığını birinden kapmanız veya birine bulaştırmanız söz konusu olamaz.

Liken Planus Hastalığı Türleri

Liken planus hastalığı görüldüğü bölgeye göre farklı türlere sahiptir. Deride, ağızda, genital bölgede, tırnakta ve saçta görülen liken planus hastalığının tedavisi de buna göre değişmektedir.

1. Deride Görülen Liken Planus

Liken Planus

Deride görülen liken planus, el ve ayak bileklerinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Deride gözlemlenen düz yüzeyli kabarcıklar ciddi anlamda bir kaşıntıya neden olurken vücudun hemen hemen her yerinde ortaya çıkabilir.

Hastalığın süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterirken, ortalama olarak 18 ayda kendiliğinden geçtiği belirtilir. Liken planus hastalarının %20’sinde belirtiler hafif seyrederken herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak bazı kişilerde aşırı kaşıntıya neden olan liken planus, yaklaşık 2 sene boyunca devam edebilmektedir.

Deride bulunduğu alana göre farklı görünümlerde olabilen liken planus, bacağın ön kısmında ise kalın bir yapıdadır. Hastalığın iyileşmesi durumunda ciltte koyu renkli lekelerin kalmasına neden olurken bu lekeler zamanla kendiliğinden geçer. Aynı zamanda hastalığın tekrarlaması da söz konusu olabilir.

2. Ağızda Görülen Liken Planus

Liken Planus

Yapılan incelemeler ve gözlemler sonucunda ağızda liken planusu bulunan birçok kişinin derisinde de liken planusa rastlanılmaktadır. Ancak ağızda görülen liken planus deride görülen liken planusa kıyasla tedavisi daha zordur.

Yanak, dil ve diş etlerini doğrudan etkileyen liken planus, diğer alanlara oranla daha uzun sürmektedir. Beyaz nokta ve çizgi şeklinde gözlemlenen liken planus, kolayca tespit edilebilir. Ancak şiddetli liken planuslarda ağız içinde oluşan ülserler ve ağrılı yaralar söz konusu olabilir. Bu yüzden hastaların alkol ve sigara tüketiminden kesinlikle uzak durmaları önerilmektedir.

3. Genital Bölgede Görülen Liken Planus

Liken Planus

Derisinde liken planus bulgusu saptanan hastalarının 5’te 1’inin genital bölgesinde liken planus belirtileri gözlemlenir. Genital bölgede görülen liken planus hafif seyirli olabileceği gibi yara şekline gelmiş ağrılı bir hal da alabilir. Bu hastalık cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir. Ayrıca genital bölgede görülen liken planusun erkeklere oranla kadınlarda daha sık görüldüğünü söyleyebiliriz.

4. Tırnak ve Saçta Görülen Liken Planus

Liken Planus

Liken planus hastalığı bazı durumlarda tırnak ve saçlı deriyi de etkilemektedir. Genellikle tırnakları etkileyen liken planus tırnak kayıplarından tırnakların tamamının zarar görmesine kadar birçok soruna neden olabilir.

Tırnakların büyüme noktasından itibaren etkilemeye başlayan liken planus, tırnak yapısının bozulmasına, tırnağın soyulmasına ve kırılmasına neden olabilir. Tırnakları etkileyen liken planus yalnızca birkaç tırnağı etkileyebileceği gibi tüm tırnakları da etkileyebilir. Bu durum geçici veya kalıcı tırnak kayıplarına sebebiyet verebilir. Liken planusun etkilediği bir diğer alan ise saçlı deridir. Nadiren de olsa saçlı deriyi etkileyen liken planus kelliğe neden olabilir.

Liken Planus Neden Olur?

Liken Planus

Nedeni kesin olarak bilinmeyen liken planusa bazı kronik hastalıkların neden olduğu düşünülmektedir. Uzmanlar yaptıkları araştırmalara göre liken planusa neden olabilen birkaç hastalık tespit etmişlerdir.

Liken planusu tetikleyebileceği belirtilen hastalıkları hepatit B, hepatit C, primer biliyer siroz, karaciğer hastalıkları ve diyabet olarak sıralayabiliriz. Bu hastalıklar liken planusu tetikleyebileceği gibi şiddetini de arttırabilir. Bunun dışında ilaç kullanımı, genetik faktörler ve stres de liken planus hastalığının nedeni olabilir.

Liken planus hastalığını tetikleyebileceği düşünülen bir diğer unsur ise ilaç kullanımıdır. Antibiyotikler, tansiyon ilaçları, nonsteroid antienflamutuarlar ve antimalaryal ilaçların liken planusa neden olabileceği belirtilmektedir.

Liken Planus Belirtileri

Liken Planus

Liken planus rahatsızlığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Geceleri yoğun kaşıntı, tırnakta hasar, genital bölgede ağrılı kırmızı lekelenmeler, ağızda yanma ve batma, lezyonlarda ince beyaz çizgiler ve saç derisinde şiddetli kaşıntı gibi birçok belirtiyle liken planus rahatsızlığı anlaşılabilmektedir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız liken planus hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Bu durumda bir an önce doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Alanında uzman bir cildiye doktoru kısa süre içerisinde hastalığı iyileştirecektir.

Liken Planus Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Liken Planus

Liken planus hastaları beslenme şekillerinde birkaç değişiklik uygulayarak hastalıklarının belirtilerini azaltabilirler. Aynı zamanda liken planusun görüldüğü bölgelere karşı hassas davranmaları oldukça önemlidir.

Baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, domates ve domates sosu tüketiminden kaçınmak, kafeinli içeceklerden uzak durmak, cips ve patlamış mısır tüketmemek, ağız bakımına özen göstermek, genital bölgeleri temiz ve kuru tutmak liken planus hastalarının dikkat etmesi gereken noktalardır.

Liken Planus Tedavisi

Liken Planus

Tedavisi zor hastalıklardan biri olan liken planusun kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalığın belirtilerini ve şiddetini azaltacak tedaviler uygulanmaktadır. Uygulanan tedavi ile kaşıntının azalması ve hastalığın yayılması önlenir.

Bu hastalığın tedavisinde antihistaminik ilaçlar, fototerapi ve kortikosteroidler kullanılmaktadır. Çeşitli kremler ve ilaçlarla bu hastalık tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Semptomların azalmasını sağlayan bu tedavi yöntemleri sayesinde hastalığın geçmesi sağlanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kurdeşen Nedir?Atopik Dermatit Nedenleri ve Tedavisi
Seboreik Dermatit Belirtileri ve TedavisiLupus Hastalığı Nedir?
Vitiligo Nedir?Eritema Multiforme Nedenleri ve Belirtileri

Liken planus tehlikeli midir?

Bu rahatsızlık tehlikeli ya da ölümcül değildir. Gerekli tedavinin uygulandığı liken planus rahatsızlığı kısa sürede tedavi edilecektir.

Liken planus ne tetikler?

Liken planus rahatsızlığı birçok hastalık yüzünden ortaya çıkabilmektedir. Hepatit B, Hepatit C, karaciğer hastalıkları, diyabet ve primer biliyer siroz hastalıkları liken planus rahatsızlığını tetiklemektedir.

Liken planus semptomları nelerdir?

Liken planus rahatsızlığı kaşıntılı, mor renginde düz kabarcıklarla kendisini göstermektedir. Bu kabarcıklar ciltte, saç derisinde, tırnakta ve mukoz membranlarda ortaya çıkmaktadır.

Liken planus sebepleri nelerdir?

Her ne kadar kesin olarak hangi sebepten ötürü ortaya çıktığı bilinmese de liken planusun ortaya çıkmasında birçok sebep rol oynamaktadır. Bu hastalık çevresel faktörler, otoimmün bozukluklar, stres ve Hepatit C gibi nedenler yüzünden ortaya çıkmaktadır.

Liken planus hangi ilaç?

Liken planus tedavisi için birçok ilaç kullanılmaktadır. Bunlar yerel topikal kalsinörin inhibitörleri, kortizonlu ilaçlar ve kaşıntı gideren tabletlerdir. Bu ilaçları kullanarak liken planus rahatsızlığının etkilerini azaltabilirsiniz.

Liken planus için hangi doktora gidilir?

Bu rahatsızlığın tedavisi için dermatoloji uzmanına görünmeniz gerekiyor. Alanında uzman bir Cildiye doktoru kısa süre içerisinde liken planusu ortadan kaldıracaktır.

Liken planus lekeleri geçer mi?

Liken planusun ortaya çıkarttığı lekeler genellikle birkaç hafta ya da ay içerisinde geçmektedir. İyileşme süresini hızlandırmak için ise nemlendirici ve antihistamin kremleri kullanabilirsiniz.

YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum