Lupus Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Vücutta pek çok organda birden görülebilen romatizmal bir rahatsızlık olan lupus, kelebek hastalığı olarak da bilinmektedir. Ciltte birçok probleme neden olan lupus hastalığı hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.
İşte lupus hastalığı hakkında her şey...
Lupus Hastalığı Nedir?
Belirtilerinin çok uzun sürdüğü lupus, kronik bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Lupus hastalığı, iltihaplanmadan dolayı sağlıklı dokularda ve organlarda çeşitli ataklar oluşturur. Yani lupus hastalığı olan kişilerin sağlıklı dokuları çok büyük tehdit altındadır. Bu nedenle de hangi organ ve dokuların lupus hastalığından etkileneceği bilinmez.
Lupus hastalığını yaşayan kişi sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Dünyada bu hastalığı yaşayan pek çok sayıda insan olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre her bin kişiden birinde lupus hastalığına rastlanmıştır.
Lupus Belirtileri Nelerdir?
Lupus hastalığının bir özelliği, teşhisinin çok zor olmasıdır. Çünkü lupus hastalığının belirtileri, bazı hastalık belirtileri ile çok benzerlik göstermektedir. Bu yüzden aradaki farkları iyi bilmeli ve bir an önce doktora görünmeliyiz.
Lupus hastalığının belirtileri kaşıntı, ağız içi ülserler, eklemlerin şişmesi, kalp zarı iltihabı, idrar testi, psikolojik sorunlar, anemi, hafızanın zayıflaması, göz kuruluğu, saç dökülmesi, halsizlik ve ateştir. Bu belirtilere sahip olan biri lupus hatalığından şüphelenmelidir.
Lupus Hastalığı Türleri Nelerdir?
Lupus hastalığının birkaç türü bulunmaktadır. Bunlar sistemik lupus eritematozus, diskoid lupus eritematozus, yenidoğan lupusu ve ilaca bağlı lupustur.
Sistemik Lupus Eritematozus
Sistemik lupus, lupusun en çok görülen türüdür. Bu lupus türünde hastalık hastanın vücudunun pek çok bölümünü etkileyebilir. Görülen belirtiler hafif ve orta şiddette olabilir. Genellikle 15- 25 yaş arası kişilerde görülür.
Diskoid Lupus Eritematozus
Diskoid lupus, cildi çok fazla olumsuz etkileyen ve kronik bir cilt hastalığı olarak bilinir. Ciltte görülen, kabuklanma, kızarıklık, kaşıntı ve pullanma ile kendini gösterir. Kaşıntı günlerce, bazı vakalarda yıllarca sürebilir.
İlaca Bağlı Lupus
Bu lupus türü, çeşitli ilaçların lupusa neden olduğu türdür. Örneğin, antiepileptik ilaçlar, yüksek tansiyon, tiroid ilaçları, antibiyotikler, mantar önleyici ilaçlar lupusa sebebiyet verebilir.
Yenidoğan Lupusu
Adından da anlaşılabileceği gibi bu lupus türü yenidoğan bebeklerde görülmektedir. Genetik ve ırksal faktörlerin neden olduğu bu lupus, bebeklerde döküntülerin oluşmasına sebebiyet vermektedir.
Lupus Tanısı Nasıl Konur?
Doktor öncelikle hastanın şikayetlerini dinler, daha sonra bazı testler ister. Bu testler otoantikorlar, sedimentasyon hızı, crp, kompleman testleri ve bazı görüntüleme yöntemleridir. Doktor isteyeceği bu testler ile lupus tanısını koyabilir.
Çocuklarda görülen lupusu göstermiş olduğu belirtilerden anlayabiliriz. Vücutta ve yüzde döküntü, ateş, eklem ağrısı, ağız yarası, güneşe duyarlılık, böbrek sorunları ve kan değerlerinde bozukluk lupus hastalığının belirtileridir. Eğer bu belirtilerin en az dördünü çocuğunuzda görüyorsanız lupus hastalığından şüphelenebilirsiniz.
Lupus Tedavisi Nasıl Olur?
Hastalığın kesin tedavisinin olmadığını daha önce de belirtmiştik. Bu yüzden hastalığın yarattığı olumsuz sonuçları engellemek için birtakım yöntemler uygulanabilir. Örneğin eğer eklem ağrılarınız çoksa, bir romatoloğa gidilip ağrınızın biraz hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Cildinizde oluşan problemlerin önlemi için ise bir dermatoloğa başvurabilirsiniz.
Yani lupus tedavisinde uygulanacak yöntem hastanın şikayetine ve hangi organ, dokulara zarar geldiği şekline göre değişiklik gösterir. Bu nedenle hastalığın ilerlediği seviyeye ve zarar verebileceği organlara göre doktora gidilmesi gerekir.
Kurdeşen Nedir? | Liken Planus Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi |
---|---|
Seboreik Dermatit Belirtileri ve Tedavisi | Atopik Dermatit Nedir? |
Vitiligo Nedir? | Eritema Multiforme Nedenleri ve Belirtileri |
Lupus hastalığı ne demek?
Lupus hastalığı vücudun bağışıklık sisteminin kendi doku ve organlarına saldırması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bir otoimmün hastalık olan lupus hastalığının neden olduğu iltihaplanma vücudun birçok birçok bölgesini etkileyebilir. Bunlar akciğerler, beyin, böbrekler, cilt, kalp, kan hücreleri ve eklemlerdir.
Lupus hastalığı hangi testte çıkar?
Lupus hastalığının teşhisi kan testleri ve belirtiler sayesinde yapılmaktadır. Bunun dışında tam kan sayımı, akciğer grafisi, böbrek testleri, LE hücresi, anti DNA ve ANA'ya bakılır.
Lupus hastalığı tedavi edilebilir mi?
Lupus hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavide hastalığının ilerlemesini durdurmak, hayati komplikasyonları önlemek ve belirtileri hafifletmek amaçlanır.
Lupus hastalığı kimlerde görülür?
Lupus hastalığının oluşmasında bazı faktörler rol oynamaktadır. Kadın olmak, yaş, ırk ve genetik faktörler lupus riskini arttırabilecek faktörlerdir.
Lupus tehlikeli bir hastalık mıdır?
Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklardan birisi olan lupus, bazı hastalarda hayati organları etkileyebilmektedir. Bunun sonucunda da ölümcül risk ortaya çıkabilmektedir.
Lupus atakları nasıl olur?
Lupus hastalığı eklem ağrısı, ciltte kızarıklık ve aşırı bitkinlik bulgularıyla atak oluşturmaktadır. Bu bulguların bir arada görüldüğü lupus atakları kişinin yaşamını zorlaştırabiliyor. Ayrıca ateş yüksekliği ve lenf nodlarında şişme de bu ataklara eşlik edebilmektedir.
Lupus hangi bölüm bakar?
Lupus hastalığının tedavisi göstermiş olduğu belirtilere göre yapılması gerekir. Bu rahatsızlığın tedavisi romatoloji, çocuk romatolojisi ve iç hastalıkları bölümlerinde yapılmaktadır. Alanında uzman doktorlar teşhisi koyduktan sonra tedavi sürecini başlatacaklardır.