Mehmet Akif Ersoy Kimdir? Mehmet Akif Ersoy Hayatı ve Eserleri
Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hiçbir ülkeye bağlı olmadığını gösteren bağımsızlık sembolümüzün yazarı Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bizde bu yazımızda sizlere Mehmet Akif Ersoy hakkında bilgiler paylaşacağız. İşte Mehmet Akif Ersoy Kimdir? ve Mehmet Akif Ersoy Nereli? gibi soruların yanıtı.
Mehmet Akif Ersoy Kimdir?
20 Aralık 1873 ve 27 Aralık 1936 tarihleri arasında yaşamış olan Mehmet Akif Ersoy, şairlik, veterinerlik, öğretmenlik, vaizlik, hafızlık, Kur’an tercümanlığı ve siyasetçilik gibi birçok meslek yapmaktaydı. İstiklal marşını karşılıksız bir şekilde yazan Mehmet Akif Ersoy, Vatan Şairi veya Milli Şair isimleriyle de bilinmektedir. Safahat en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Bir süre Sırat-ı Müstakim isimli derginin başyazarlığını üstlenmiştir. Kurtuluş Savaşı yapılırken 1. TBMM’ye milletvekili olarak girmiştir.
Mehmet Akif Ersoy Hayatı
1873 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mehmet Akif Ersoy, babası nüfus kaydını ilk zamanlar yaptırmadığı için doğum yeri Çanakkale ilinin Bayramiç ilçesi olarak gözükmektedir. Mehmet Akif Ersoy’un Buhara’dan göç edip gelen annesinin ismi Emine Şerif Hanım, Kosova doğumlu babasının ise İpekli Tahir Efendi’dir. Babası ilk olarak kendisine Ragif ismini verse de çok fazla kullanılmadığı için annesi ve arkadaşları akif adıyla seslendi. Çocukluk yıllarını annesiyle beraber geçiren Mehmet Akif Ersoy’un Nuriye isminde bir kız kardeşi vardı.
Mahalle mektebine 4 yaşlarındayken başlayan Mehmet Akif Ersoy, 3 yıl aradan sonra ilkokul sınıflarında ders alırken, aynı zamanda babası Arapça öğretiyordu. 1892 yılında ise yine evine çok yakın bir yerde olan Fatih Merkez Rüştiyesine başladı. Okuluna ek olarak gittiği Fatih Camii içerisinde Farsça öğreniyordu. Farklı dillerdeki başarısıyla dikkat çeken Mehmet Akif Ersoy, Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerini yaşına göre çok iyi konuşabiliyordu. Okulundaki en çok sevdiği öğretmen Hersekli Hoca Kadri Efendi’dir.
Rüştiye eğitimini başarıyla tamamlayan Mehmet Akif, babası sayesinde dönemin en iyi okulları arasında yer alan Mülkiye İdadisine yazıldı. Başladıktan 3 sene sonra babasının ölümüyle zor zamanlar geçiren Mehmet Akif, daha sonra Fatih’de çıkacak olan yangından dolayı evini kaybedecekti. Babasının ders verdiği Mustafa Sıtkı kendilerine küçük bir ev yaparak burada kalmaları sağlandı. Zor durumda iş bulmak istedi ve yatılı okul kazanmayı hedefliyordu. Mülkiye İdadisini bırakıp yeni açılan veteriner yüksekokuluna kaydoldu. Bu okulu bitirip küçük yaşta öğrendiği Fransızcasını artık çok daha iyi biliyordu. Bunun üstüne Kur’an’ı 6 ay içerisinde ezberledi.
Okuldan sonra Ziraat Bakanlığı’nda memur olarak çalışan Mehmet Akif Ersoy, tam 20 sene boyunca burada kaldı. Seyahat yaptığı sırada amcalarıyla tanışan Mehmet Akif, İsmet Hanım ile evlendi. Bu ikilinin Cemile, Feride, Suadi, Emin ve Tahir olmak üzere 5 çocuğu oldu.
II. Meşrutiyetin Mehmet Akif’de en önemli etkisi yayın dünyasına girmesiydi. Eşref Edip ve Ebül’ula Mardin'in çıkardığı Sırat-ı Müstakim dergisinin başyazarı oldu. Teşkilat-ı Mahsusa’dan gelen teklif yüzünden Tunuslu Şeyh Salih Şerif ile beraber Almanya’ya gitti. Burada savaşta esir düşen Müslümanların yanına gitti. Yazdığı Arapça beyannameler uçaklar aracılığıyla cephelere atıldı.
Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey, Hasan Basri Bey’e Mehmet Akif Ersoy’u marş yarışmasına katılması için ikna etmesini rica etti. Kazananın 500 lira ödül alacağını duyan Ersoy, ilk olarak katılmak istemedi. O güne kadar birçok marş yazıldı ve hiçbiri beğenilmedi. Mehmet Akif’in katılacağını duyan birçok şair yarışmadan çekilme kararı aldı. Yazdığı marş 12 Mart 1921 tarihinde ulusal marş olarak kabul edildi. Kazandığı ödülü Dar’ül Mesai vakfına bağışladı.
Mehmet Akif Ersoy’un yakın arkadaşı Ali Şükrü’nün Mustafa Kemal’in Muhafız Alayı Kumandanı Topal Osman tarafından öldürüldüğünü duyunca buradan gitmek istedi. Uzun zamandır kendisini Mısır’a çağıran Mısır Hıdivi Abbas Halim Paşa’nın teklifini bu sefer kabul etti. Siroz hastalığı yüzünden Antakya’ya gelse de Mısır’a dönerken iyice hasta olmuştu. İstanbul’a tedavi için dönen Mehmet Akif Ersoy, 63 yaşında 27 Aralık 1936 tarihinde Beyoğlu’ndaki evinde hayata veda etti.
Mehmet Akif Ersoy Eserleri
- Safahat (1911)
- Süleymaniye Kürsüsünde (1912)
- Hakkın Sesleri (1913)
- Fatih Kürsüsünde (1914)
- Hatıralar (1917)
- Asım (1924)
- Gölgeler (1933)
- Safahat (toplu basım 1943)
Mehmet Akif Ersoy Sözleri
1. İnsanda yok ise edep, neylesin medrese mektep... Okusa alim olsa; yine merkep yine merkep.
2. Neden azmin bu kadar süreksiz, sen mi yoksa davan mı yüreksiz.
3. Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.
4. Cehennem de olsa gelen, göğsümüzde söndürürüz, bu yol ki hak yoludur dönmek bilmez yürürüz.
5. Medeniyet dediğin açmaksa bedeninin her yerini… Desene hayvanlar senden daha medeni.
Mehmet Akif Ersoy Nereli?
20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Mehmet Akif Ersoy, Fatih ilçesinin Karagümrük semtindendir. Çocukluk yıllarını ve eğitimlerini doğduğu yerde geçirmiştir. Nüfusa geç kayıt olduğundan dolayı nüfus kağıdında Bayramiç olarak yazmaktadır.